Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Suomenkieliset Tieto-Sanomat
AGRICOLA


[Tieto-Sanomat 1775-1776] [Edellinen numero] [Seuraava numero]

-57-

N:o 8. Suomenkieliset Tieto-Sanomat Huhti-Kuusa Wuonna 1776.
Wielä waiwaisten holhomisesta Mynämäesä, waiwaisten Wara-aitan toimittamisella.
Näisä tietosanomisa on ennen tätä neljännesä Pykälesä eli N:o 4. muutamilla sanoilla mainittu waiwaisten wara-aitan kaswo-jywistä : mutta millinen sen waiwaisten Wara-Aitan toimitus ja sen kaswo-jywäin tulo on, jutellan nyt mahdollisesa lyhykäisydesä.
Sittekuin waiwais- ja sairas-huonet olit tämän Pitäjän Emä-Kirkon maalle toimitetut, niinkuin edellä käywäisisä lehdeisä on juteltu, niin rupeisit waiwais-huonen edesseisojat ajattelemaan, kuinka ja millä tapaa usiammat waiwaiset taitaisin waiwais-huonesa ruokitta ja holhotta, ja pyysit tähän neuwottelemiseen <58> Kirkonkokousta ; joka myös julkisen tawallisesti edellä käynen kuulutuxen jälkeen pidettin Antin päiwänä W. 1767.

-58-

Täsä kokouxesa Seurakunnan wanhimmat ylistettäwäsä ystäwydesä neuwottelit, suostuit, päätit ja siinä pidetyn muisto-kirjan alakirjoituxella, ilman yhdenkän wastan-sanomista wahwistit, että waiwaisten Wara-aitta tulee toimitettawaxi Kirkon-mäelle, johon wähittäin joka wuosi kootan jywiä, osittain ostamisella säästörahoilla, osittain myös halullisten lahjoituxilla, jotka jywät sitte wuosittain wuorotan, se on, lainatan köyhille taloillisille, jotka tarwitzewat wuorota, ja pyytäwät, kaswoja ja takausta wastan, ja tulewat seurawaisena Syxynä Wara-Aittaan maxettawaxi.
Kaswoja tehdän tynnyrin edestä koko wuodelta 5. Kappaa ; Niiltä, jotka Joulun ja Wapun päiwän wälillä ottawat, 4. Kappaa ; ja Wapun päiwän jälkeen, 3. Kappaa ; jotka kaswo-jywät käytetän Waiwais-huone-waiwaisten ruwaxi.
Tämä toimitus tapahtui kohta ensimmäis Kewänä niin suotuisesti ja onnellisesti, että kohta Aitan walmixi tultua, edellä mainitulla tawalla karttui siehen <59> jywiä 8. tynnyriä, jotka kohta köyhille taloillisille, jotka pyysit, annettin ulos kaswoille.

-59-

NB, ( * ) se on, ota waari.
( * ) Kusa tämä merkki NB, tästälähin näkyy, niin se sanoo niin paljo : ota tarkka waari, waikka ei sanoja panna ulos.
1. Tämä waiwaisten Wara-Aitta on warustettu kolmella lukulla, joista yxi awain on Prowastin eli Pitäjän Kirkko-Herran, toinen waiwaisten-huonen Toimitus-Miehen, kolmas yhden waiwaisten huonen edesseisojan taltesa, joitten kaikkein tiedosta ja katzannon alla sekä sisälle-tulo, että ulos-anto tapahtuu, ja kirjoitetan tarkasti, siehen aina tiedoxi tallella pidettäwään lasku-kirjaan sekä mitä tulee sisälle, että myös mitä annetan ulos joka erällä.
2. Tämän waiwaisten Wara-Aitan asian haarat owat erinäiset Pitäjäin Wara-aitoista.
Pitäjän Wara-aitoista saa antaja ottaa ulos antonsa kaswoin kanssa, koska hän tahtoo ; mutta waiwaisten Wara-aitasta ei saa lahjoittaja ikänä ottaa ulos lahjoitustansa muutoin kuin kaswoille : ainoasti se etu on lahjoittajalla, että hän on lähin saamaan kaswoille, jos <60> hän tarwitzee : sitte ne muut Pitäjän asuwaiset, niin kauwas kuin wara ulottuu.

-60-

Jos ei omasa Pitäjäsä kaikkia tarwita, niin annetan myös Ulko-Pitäjäin asuwaisille luetettapaa takausta wastan.
3. Tämän waiwaisten Wara-aitan mainitulla tawalla kokoon saadut pää-jywät ei pidä ikänä wähettämän, waan joka wuosi kartutettaman mahdollisuden jälkeen.
4. Tästä nähdän myös eroitus waiwaisten Wara-aitan pää-jywäin wälillä, jotka wuosittain kaswoille annetan, ja niitten jywäin wälillä, kuin kukin taloi suurudensa jälkeen joka Syxy tuo tähän Wara-Aittaan, jotka seurawaisna wuonna waiwaisten ylöspitämisexi kulutetan.
Mynämäen waiwaisten Wara-aitasa on nyt pää-jywiä seitzemän kymmentä tynnyriä, jotka Syxyllä tuowat 10. tynnyriä kaswoita, waiwaisten tarpexi.
Pöytyellä on myös waiwaisten Wara-Aitta, sekä Emäkirkolla, josa on nyt 67. tynnyriä, että Hänen Kappelilla, josa on yli 30. tynnyrin jywiä, jotka molemmat owat juuri yhdenkallaisesta laadusta, kuin Mynämäenkin Wara-aitta.
Että tainkaltaiset waiwaisten Wara-aitat <61> owat tarpelliset ja hyödylliset, ei ainoasti waiwaisten ulottuwaisemmaxi holhomisexi, mutta myös köyhemmille taloillisille, erinomattain katowuosina, niin myös muisa tapaturmaisisa kohtelemisisa, niinkuin tulipalon, rajesaten, tulwaweden, warasten, metzäpetoin ja muitten onnettomutten kautta, että ne tarwitziat taittaisin wapahdetta suuren woiton ottajilta hakemasta.

-61-

Tainkaltaisisa tapauxisa taitaisit kanssakärsiwälliset Pitäjän miehet myös niitä peräti köyhtyneitä kaswoin antamisesta säästää, eli myös, jos waiwaisten Wara-aitta on runsasti kaswanut, jotakin apua ilman maxota semmoisille kärsineille lahjoitta.
Että tainkaltainen waiwaisten Wara-aittain toimittaminen joka Pitäjähän, olis mahdollinen, taitan se kaikista asian haaroista kuin nyt juteltu on, kyllä hywin ymmärrettä, jos asian omaiset tahdoisit surea Josephin wahinkota : Amoxen 6 : 6. 1. Mos. 37 : 24. Pauista.
Papuin hywään menestyxeen tarwitan, että niitten warret saadan kaswamaan ja seisomaan juuri pystysä.
Saxasa on se asia <62> koeteltu seurawaisella tawalla : Neljään Mittaan taikka Kappaan Pauja sekoitettin neljättä osaa wailla Mitta taikka Kappa Kauroja, jotka ynnä kylwettyä kynnettin matalalta maahan.

-62-

Ja tämä kaswo menestyi runsammin kuin ennen.
Toisella erällä sekoitettin kuuteen mittaan Pauja, 3 mittaa Kauroja.
Ja Paut pysyit kaswon alla niin pystysä kuin ne olisit ollet seiwästetyt.
Usiampi warsi kannoi enämmän kuin 20. palkoa, ja kaswo oli jällen paljota runsampi sekä Pauista että Kauroista.
Se ehtii myös olla hyödyllisempi, että enämpi Kauroja sekoitetan.
Kaurat saadan köykäisesti eroitetuxi Pauista wiskamella riihesä, ja loput erkanewat pohtain.
Nämät Paut luonnitzewat ruan laitoxeen paljota paremmalla maulla, kuin muusta yhteisestä kaswosta.

Uusia Sanomita.


Turkin Keisari, jolla on monta Puolisota, jotka kutzutan Sultaninnoixi, joista yxi talwella synnytti Prinsessan, on tämän Tyttärensä tähden asettanut sanken suuret ilahuttamiset Pää-Kaupunkisansa.
Saxan-maalta kirjoitetan, että Lislantisa <63> ja sen rajalla, seisoo 50. tuhatta Wenäläistä.

-63-

Ruomista jutellan, että Paawi on kiwulloinen, ja että hänen jalkansa owat ajettumallansa.
Frankrikisa pidetän kaikki Regementit täydesä tilasa ja walmisna, ja sotawäkeä enätän siellä.
Kuninkas Frankrikisa, Weljensä kanssa käwellesänsä, auttiwat ylös yhden Talonpojan rattat suosta.
Talonpoika, joka ei tuntenut näitä Kuninkallisia Personaita, taritzi sentähden heille myötä-olewasta juomastansa.
Hänen hywän tahtonsa palkitzi Kuninkas yhdellä, ja Prinsi kahdella kulta rahalla.
Kuin talonpoika sai tietä, kutka ne Herrat olit, niin hän ihmetteli, että Kuninkas annoi wähemmän kuin Hänen Weljensä.
Kuninkas kuultuansa tämän, kutzutti talonpojan ja sanoi annon tapahtunen sillä tapaa sentähden, että Prinsillä on ainoasta yxi lapsi, mutta Kuninkalla on monta kertaa tuhatta holhottaa ; ja käski talonpojan, että hän nykyisin juomastansa oli Kuninkalle tarinnut, mennä <64> Kuninkallisen Kellarmestarin tykö pyytämään itzellensä parhaasta wiinasta.

-64-

Frankrikisa on se nyt tullut tawaxi, että siellä ajetan wäkewästi kilpaa, ja sen kautta owat hewoiset siinä Waltakunnasa ruwennet paremmin menestymään.
Asetuxen kautta on kieltty Ulkomaan wiinan tuottaminen Ruotzin Waltakuntaan, wuotta sen jälkeen kuin Asetus julistetan.
Sinä 10. p. täsä Huhti-Kuusa on Pappis-mies Hr. Jak. Ypenius Turun Tuomio-Kapitlumilta asetettu Pitäjän Apulaisexi Hämen-Kyröön.
Sinä 24. p. täsä Kuusa owat Kappalaiset ja Magisterit Hr. Erik Borgström, Hr. Karl Scheffer ja Hr. Matth. Forsinius, Henkelliseltä Konsistoriumilta asetetut walittaa Kappalaisexi Kokemäelle Harjawaltaan.
Kuollet owat täsä Kuusa, s. 1. p. Kappalainen ja v. Pastori Esbon Pitäjäsä, Hr. Jak. Awenius : s. 11. p. Kirkkoherra Wanajan Pitäjäsä, Hr. Karl Gust. Leistenius : s. 17. p. Apulainen Hr. Elias Hornborg Karkun Pitäjäsä : ja s. 26. p. Lif-Dragonain Regementin Pastori Hr. Magister Simon Ringbohm, joka asui Sawon Pitäjäsä.

Agricolaverkon vintti