Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Turun Viikko-Sanomat 1820-15
AGRICOLA


[Viikkosanomat 1820 ja 1823]

-1-

Turun Viikko-Sanomat.


N:o 15.
15:tenä Päiv. Huhtikuussa, V. 1820.
Huomenna, Toisena Sunnuntaina Pääsiäisen jälkeen, saarnaa Turun Tuomiokirkon Suomalaisessa Seurakunnassa Kollektor Fridén Aamu-Saarnan, ja Koralis Friberg Ehtoo-Saarnan.
Kalliista Ajasta vuonna 1819 *).

-1a-

[*) Tämän Runon on Herats-Tuomari Matti Hukkanen Rantasalmelta tehnyt ja sekä ihtensä, että muien Rantasalmelaisten puolesta pyytänyt minun näihin Sanoma-lehtiin panemaan.
Minä saan myös tässä julkisesti kiittää mainittua Herats-Tuomaria hänen minulle lähetetyn aivan hyvätahtosan ja kunniallisen kirjoituksensa eestä.
Viikko-Sanomien kirjottaja. ]

-1-

Koska synnit Suomen Maassa Paisuivat pahat tekomme, Viha julmistui Jumalan, Herkeis Herran pyhät armot Meillen viljoin vuotamasta, Riista rivin kasvamasta : Herra näki heittolaansa Alla nälän nääntymässä, Synnin alla sortumassa, Martahaksi maan povella.
Eipä iäks Isä Rakas Vihan alle viskannuna Lapsiansa langenneita, Joille Turvan tuskan alla Vahvan oli valmistanut : Kohta Kulta-Keisarimme Armo-käsi avoin oli - Lastautti laivat, paatit, Jakoi jauhot joutumahan Vettä myöten vieremähän - Laski Suomen laiturille : Avautti jyvä-aitat, Makasiinit maan sisällä, Joita säästi syyäksemme, Nälkä-vuosien varaksi.
Käski Armas Keisarimme Hyvät Käskyn-Haltiansa Vainomahan vierastamme, Nälkä-vierasta vihaista.
Suomen miehet, suuret, pienet, Vaimot, Lapset leipomahan, Naurun kanssa nauttimahan Armo-lahjan laupiuutta.
Näinpä muisti maatessamme Esivalta einehemme.
Sitten siunasi Jumala Vuosi-tulon viljasemman, Kypsyi riistan täysi tähkä, <> Kesän kaunihin kuluissa, Suomalaisten syötäväksi.

-2-

Olis pitänyt paremmin Kaikkivalta kiitoksella, Näien armoinsa eestä Lapsiltansa lausuttaman, Väärät teot vältettämän ; Mutta maailman menoissa Pian mielestä putoovat Opetukset, ohjaukset, Armot Armiaan Jumalan, Synnin kelme syvämmessä Sokaseepi sielun silmät Luojan töitä tuntemasta - Lempeyttä Laupiahan.
Sempä tähen tahraumme Nälän kanssa kapinahan, Eikä näitä vielä nähty Isältämme ihme-töiksi.
Vielä löytyi Luojallamme Vitsaukset vaikuttavat Kääntymähän, tuntemahan Vapahtajan varotukset.
Tuli tauti tarttuvainen Surkeahan Suomen Maahan, Katkerammat kaipaukset Meillen Synnin syöstäjiksi.
Nytpä vasta valitukset, Huokaukset Herran tyhö, Oman tunnon tutkimiset Hirveästi hellittäävät.
Parkuvaiset puolisomme, Orpo-lapset onnettomat, Isiänsä itkeväiset Kyyneleistä kuiventuuvat, Tunnustaavat Herran töitä, Julkisesti julistaavat, Ett' on eksytty pahasti, Aivan usein unhotettu Tahto taivahan Jumalan, Rikoksilla riettahilla Kosto päällemme koottu.
Rakas Isä! rikkoneemme Havaihtemma haikeasti, Tunnustamme tunnostamme ; Mutta, Luoja, luotujasi Elä kosta eksyneitä Aivan ansion perästä.
Katkerasti katuvaiset Halajamme hartahasti Parata pahat tapamme : Suo jo, Sulosin Jumala, Väistyä pois vitsaukset, Rasitukset, rangastukset Suvustamme surkeasta, Vaivat polosten povesta !
Virvota jo viheljäitä !
Elä iäks, Isä Armas, Käännä meistä kasvojasi !
Ilahuta itkeviä !
Tuota Armo-Aurinkosi Mureh-pilvien perästä !
- Kuivakoot jo kyynelemme, Surut pojes poistakomme !
Herra armosta avara Mureh-päivät muutteleepi, Tuopi ilon itkevillen : Koht' on kosto kärsittynä, Isän Rakkahan kuritus ; Herran hurskasta Nimeä, Luojan Suuren laupiuutta Kilvotellen kiittäkämme Kotonamme, kirkossansa, Rauhan riemuisan sylissä, Jonk' on Luoja lahjonunna Alla Alexanderimme, Kuuluisimman Keisarimme.

-3-

Elefantista :
( N:o 14:een kirjotetun kertomuksen loppu. )
Kolmesta syystä ahistaavat ja pyytäävät ihmiset Elefanttia.
Ensin sillä että Elefantit tekeevät suuren vahingon ihmisten viljelyksille.
Toiseksi sillä, että Elefantin hampaista tehään monenkaltaisia kalliita kaluja.
Näillä hampailla tehtiin kauppaa jo Kuningas Salomonin aikana, niinkuin nähään 1:sen Kuningasten Kirjan 10:nnestä Luvusta ja sen 22:nestä Värsystä.
Näistä hampaista poltetaan myös mustaa maalarin-väriä.
Kolmas syy, jonka tähen Elefanttia pyytään, on, että ne taitaan kesyiksi tehtää ja totutettaa kantamaan selässänsä ihmisiä ja kauppamiesten tavaroita, vetämään hirsiä, ja tekemään kaikellaista työtä.
Työn-tekoon tottunut Elefantti maksaa Aasiassa parituhatta Riksiä.
Sitä elätetään tallissa niinkuin hevoista, ja uitetaan usein.
Työ-Elefantin selkään vyötetään iso satula, johon se ite pitkällä kärsällänsä nostaa hänellen annetut kalut.
Hän kantaa 200:an leiviskän painon, ja taitaa myös vetää vaunuja.
Se pitelee ja kannikselee taitavasti ne kalut, jotka hänelle annetaan, ja laskee ne, käskyn jälkeen, kauniisti ja varottamalla maahan, etteivät särkey.
Kuin Elefantilla kannatetaan säkkiä ja tynnöriä laivoin, asettelee ja sijottelee hän ne taitavasti laiturille ja aluksen katteelle, koitellen kärsällänsä, jos ne häneltä siihen lasketut kalut seisoovat vakavasti.
Jos hän havaihtee, että joku tynnöri heiluu, noutaa hän pieniä kiviä ja laittelee ne tukeeksi tynnörin alle.
- Elefantti vetää myös hirsiä sangen taitavasti.
Kuin hän kerran tietää, mihinkä hänen pitää niitä vetämän, tarttuu hän kärsällänsä taikka hampaillansa köyteen, johonka hirsi on kiini-siottu, ja vetää hirren jälessään neuvottuun paikkaan.
Jos hirsi tiellä tarttuu kiini kiviin taikka puihin, taukoo hän kohta, ottaa hirtensä esteistä irti, ja lähtee jälleen vetämään.
Muutamat Aasian Kuninkaat ja isot herrat ajaavat Elefanttien selässä, maalauttaavat hänen ohtansa ja kärsänsä, riipustaavat hänen kaulaansa kaikellaisia hempuja, ja kaunistaavat hänen hampaansa kultasormuksilla eli renkailla, joita koreuksia Elefantin sanotaan paljon rakastavan.
- Ennen vanhaan aikaan, kuin ei pyssyistä eikä muista sellaisista ampuma-aseista vielä tietty, totutettiin myös jollonkullon Elefantit ihmisten keralla sotia käymään.
Niien selkään tehtiin pieni torni, josta sotamiehit viskoivat keihäitä vihollisiin, ja kärsään siottiin miekkoja, joilla ne hosivat ja löivat maahan mitä eteen sattui.
- Matkoissa kulkee Elefantti 10 peninkulmaa <> päivässä : Hän ei suvaihte itestänsä pilkkaa tehtävän.

-4-

Kerran häntä paperillen kuvattaissa, viskeli maalarin renki hänellen omenoita, joita hän suullansa otti koppiin niinkuin koira ; mutta usein oli renki viskaavanansa, eikä viskannutkaan mitään.
Kostain tätä pilkan-tekoa, otti Elefantti vettä kärsä-torveensa ja ruiskautti sekä maalauksen että maalarin päälle, jonka käskystä renki tätä teki.
Elefantti kuultelee kernaasti soittoa ja juo haluisesti viinaa, eikä sellainen elävä vähästä juovu.
Raskaassa työssä ollessaan tulee hän kohta vireämmäksi, kuin hänellen luvataan putelillinen viinaa.
Kerran petti Elefantin korjaaja sellaisella lupauksella Elefantin, joka suuttui siitä niin, että hän tappoi korjaajansa siihen paikkaan.
Tämän tapetun miehen vaimo viskasi murheensa pakossa molemmat poikansa Elefantin eteen ja sanoi : tapa myös lapset, koskas olet tappanut heiän elättäjänsä.
Elefantti malttoi kohta mielensä, nosti kauniisti vanhimman pojan selkäänsä, eikä suvainnut sen päivän päästä muita kuin tätä poikaa korjaajaksensa.
- Hyväntekiöillensä on Elefantti uskollinen ystävä.
Juopunut Sotamies, joka aina, koska hän sai muonarahansa, antoi kesylle Elefantille viinaa, teki kerran juopunut-päissänsä pahaa, ja pistiiksen ( eli juoksi ) piiloon saman Elefantin alle.
Vahti tuli häntä sieltä ottamaan, mutta Elefantti hosi ja löi pitkällä kärsällänsä niin väkevästi ylön-ympärinsä, ettei kukaan tohtinut tulla hänen ystävätänsä pois-ottamaan.
Se juopunut sotamies nukkui Elefantin jalkojen väliin, ja hämmästyi herätessään paljon, nähtyänsä missä hän oli ; mutta Elefantti siveli häntä kärsällänsä, osottain sillä tavalla, ettei miehellä ollut mitäkään hätää.
Ruotin maalle on nykyisin lisääntynyt Biblia-Seura, jonka Jäsenet ovat paljasta Rouvas-väkeä.
Tämän Biblia-Seuran on Bjurbäck nimisen Pispan Ruova ( Carlstadin Kaupungissa ) alkuun saattanut.
Senkaltaisia kovia hiiliä eli sysiä, joita Savonmaassa mainitaan Merenhiiliksi ( Ruotiksi Stenkol ) kaivettaan maan sisältä monen sylen syvyyeltä.
Muutamia kuukausia sitten syttyi Saksanmaalla sellainen hiilikaivanto itestänsä tuleen, ja sitä ei ole vielä saatu sammumaan.
Näköjänsä ovat nämät hiilet likipitäin kuin pakkasella säretty piki : ne uskotaan olevan yhteen kiveytyneet maasta ja vuoren-öljystä : jonka tähen niitä myös kutataan kivi-hiiliksi.
Välistä löytään, niitä kaivettaissa, kokonaiset kivihiiliksi muuttuneet puut.
Kivi-hiiliä löytyy Ruotissa, Saksanmaalla, Frankriikissä ja erinomaittain Englannissa.
Niitä poltetaan polttopuien ja muien hiilien asemesta ja ne sanotaan palaissansa antavan 10 kertaa enemmän kuumuutta, kuin muut hiilet.
Ensi-Lauantaina, kello 11 eellä puolipäivän ulos-annetaan Frenckellin Kirja-Puoissa seuraavainen Numero näistä Viikko-Sanomista, jotka pränttää Turussa Frenckell Poikinensa. <>

Agricolaverkon vintti