Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Turun Viikko-Sanomat 1823-1-52
AGRICOLA


[Viikkosanomat ]

-1-

Turun Viikko-Sanomat.


N:o 12.
21:tenä Päiv. Maaliskuussa, V. 1823.
Huomenna, Marian Ilmestys päivänä, saarnaa Turun Tuomiokirkon Suomal. Seurakunnassa Kirkkoherra Fridén Aamu-Saarnan, Kor. Friberg Ehtoo-Saarnan, Spinnhus'in Kirkossa Kor. Friberg, ja Linnan Kirkossa Linnan Saarnaaja Lundberg.
Ylihuomena, Palmu-Sunnunt., saarnaa Turun Tuomiokirkon Suomal. Seurakunnassa Kor. Friberg Aamu-Saarnan, Koralis Jernvall Ehtoo-Saarnan, Spinnhus'in Kirkossa Kor. Friberg ja Linnan Kirkossa Linnan Saarnaaja Lundberg.
Julistus Suomen Kansalle sen Suomessa tavallisesti kulkevan rokon eli rupulin tuntemisesta, ulosannettu Keisarillisen Lääkäri Collegiumin päätöksen jälkeen.
( Loppu edellisestä Numerosta. )
Koska siis tarttuva rokko eli rupuli josakin ilmaantuu, niin kuin nyt on useammasa paikasa meidän maasamme tapahtunut, taitaa se tarttua jokaiseen, joka ei ennen ole sen läpi käynyt, taikka tullut oikialla murheenpidolla vaksineeratuksi.
Sentähden tulee kaikkein, joilla on syy peljätä tätä kulkevaa rokkoa, sen esteeksi tehdä samalla tavalla, kuin on muitakin liikkuvia poltto-tautia vastaan hyödylliseksi löytty, nimittäin : 1:siksi.
Että terveet ihmiset pitävät ittensä sairasten paikoilta, välttävät ilman tarvetta käydä sairaita katsomasa naapurien ja sukulaisten tykönä, niin myös eivät mene sairasten kansa, taikka kohta jälkeen vihtomaan, vielä vähemmän samalla kerralla viljelevät ja pitelevät sairasten vihtaa.
Mutta tarpeellisten sairaan holhojain, ja niitten, joilla on välttämätöntä asiaa hänen luoksensa, tulee ottaa vaaria, ettei he mene sairaan tygö ennen ruaan nauttimata, ettei he kauvan viivy sairaan tykönä, eikä syö taikka juo sairaan huoneesa, eikä mene hänen vuoteensa <> lähelle, taikka seisahda sairaan ja oven, takan ( kokon ) eli kakluunin välille, sillä alinomainen tarttuva löyhkä höyryää sairaan ihosta, ja vetää itteensä huoneen henki-reikiä kohden ; heidän tulee sen alla pi tää suusansa kalmus-juurta, ingevääriä elikkä tupakkaa ilman syljen nielemätä ; ja jos he tulevat koskeneeksi sairaaseen eli hänen vaatteisiinsa, pitää kädet kohta pestämän ; samaten pitää myös niitten, jotka terveenä ovat pysyneet, välttämän äsken parantuneitten seuraa ; niin myös ei mahda kukaan pidellä niitä vaatteita, kuin sairas taudin alla ja parantuisansa on pitänyt, ennen kuin ne puhdistetaan ja tuulitetaan.

-2-

Senkaltaiset vaatteet, joita ei sovi pestä, pitää hyvin lämmitettyin saunoin orsille leviteltämän, eli myös suolasista aineista valmistetulla höyryllä savutettaman, sillä kuumuus ja senkaltainen höyry ovat angarimmat taudin tarttuvaa ainetta hävittämään.
Äsken parantuneitten täytyy kaksi viikkoa siitä päivästä, jona he jaloillensa nousivat, pitää heitänsä sairastamattomain seurasta.
Ne ihmiset jotka enämmän aikaa ovat viipyneet sairaan huoneesa, muuttakoon vaatteensa ennen kuin he tervesten luokse menevät ; sillä taudin tarttuva aine taitaa vaatteisa kauvan istua, ja niistä ihmiseen taas tarttua.
Kulkeva tauti tarttuu myös niitten ruumiista, jotka siihen ovat kuolleet, jonka tähden ruumisten lähelle niin vähän väkeä kuin mahdollinen on pitää päästettämän.
2:seksi.
On myös pää-asia, että tämän kaltaisen tarkan välttämisen ohesa ollaan rohkialla mielellä, ja ei turhalle pelvolle anneta siaa, sillä hämmästys ja pelko tekevät ruumiin heikommaksi tarttumusta vastaan seisomaan.
Ei ole myös menemistä ulos huoneesta matkalle eli työhöön suurustamata.
Sekä liikkeellä että alallansa olevan tulee tarpeensa jälkeen vaatettaa itteensä kohtuullisesti, ettei hän vilustusi taikka rupeisi hikoilemaan.
Joka kerran on hikeentynyt, pitäköön vaaria ettei hän äkkiä jähtyisi, erinomattain tulee sääristä ja jaloista pitää huoletta ettei ne jähdy eikä kastu.
Joka taas on vilustunut, mutta muutoin tuntee ittensä terveeksi, laittakoon sitä pikemmin kuin paremmin että hän lämpeisi, osittain liikunnolla, osittain lämminten juomain niin kuin sahdin ja olujuuston nautinnolla.
Ilman sitä on ruumiin kohtuullinen ravitseminen välttämättömästi tarpeellinen, sillä ylönsyöminen ja juominen heikontaa ruumiin ja tekee sen kivulloiseksi ; jonka tähden myös se turha ja väärä luulo, että paloviina ja muut juovuttavat juomat olisivat tarttuvia tautia vastaan voimalliset varjelemaan, on aivan petollinen ja vahingollinen.
Koska myös umpisulkeinen henki eli ilma asunto-huoneisa on terveydelle vahingollinen, <> pitää puhdasta ilmaa huonetten tuulettamisella sisälle saatettaman, ja paikat hyvin puhtaana pidettämän.

-3-

3:neksi.
Sairaat pitää niin paljon kuin mahdollinen on terveistä eroitettaman eri vuoteisiin, jotka asetetaan avaroihiin ja terveellisiin huoneisiin, joisa ei muita ihmisiä asu kuin ne, jotka sairaan hointamiseen ovat tarpeelliset, ja johoon ijällisiä vaimo-ihmisiä mahdetaan pantaa, sillä niihin ei tartu tauti niin pian kuin nuorempiin, ja ne osaavat myös paremmin sairasta holhota.
Sairaan huoneesa pitää kohtuullinen lämmin pidettämän, sillä ylöllinen kuumuus, hikilöyly ja paha haju on niin sairaalle kuin hointajallekin vahingollinen.
Katajan savu ei tee juuri mitäkään hyötyä sairaan huoneesa, mutta pieneksi hakatut ja ruti muserretut kuusen havot, koska niitä on astioisa vuoteitten vieresä eli permanolle piroteltuna, antavat hyvän ja terveellisen hajannon.
Suolasten ainetten happama höyry, jota saadaan huoneeseen, jos vihtrillin öljyä ja saltpietaria yhteen sekoitetaan, on paljon koeteltu ja aivan hyväksi löytty sulkeista ilmaa puhdistamaan, ja tautien tarttuvaa ainetta kadottamaan, jonka tähden tätä höyryä pitää kolme eli neljä kertaa päiväsä sairaan huoneeseen tehtämän, sillä tavalla että vihtrillin öljyä ( tulikiven hapatusta ) kaadetaan ruoka lusikan verta posliiniseen taikka klasiseen avosuiseen astiaan, johoon sitten sekoitetaan pu u-tikulla vähittäin yksi luoti pieneksi hakattua saltpietaria, ja liikutetaan tikulla niin kauvan kuin sekoituksesta höyryä nousee.
Vaan jolla ei ole varaa ja tilaa valmistaa tainkaltaista höyrytystä, saa saman hyödyn, jos hän kahdesti, kolmasti eli useammasti päiväsä oven ja akkunain eli pellein avaamisella puhdasta ilmaa huoneseen saattaa.
Mutta koska höyrytetään vaatteita ja senkaltaisia huoneita, joisa joku tarttuvaan tautiin kuollut ruumiina on maannut, taitaan saltpietarin siaan panna tavallista suolaa ; kuitengin on tästä tuleva höyry raskaampi rinnalle, ja siitä syystä ei ole hyvä hengitellä kovin likellä tätä höyrytys astiaa ; ilman sitä tulee visusti muistaa, että vihtrillin öljy on kovin polttavaa, jos sitä tipahtaa eli priskointuu ihoon eli vaatteisiin taikka muun kappaleen päälle, jonkatähden se höyrytyksen väl illä pitä visusti lukun takana tallella pidettämän, ettei mikään vahinko ja tapaturma tapahtuis.
4:eksi.
On myös sangen tarpeellinen ja painava asia että kohta ensimmäisesä kivun voitteesa hakea neuvoa ja apua, jonka kautta sairaus kohta aluusa tukahutetaan, taikka kumminkin lievitetään : mutta tämän ohesa ei mahda sairaat ettiä itte-viisasten ämmäin ja muitten kelvottomain parantajain apua, jonka he usiasti saavat hengellänsä maksaa, vaan luottakoon yhteinen kansa turvallisesti kunnioitettavaan Pappis säätyyn <> ja muihiin maalla oleviin ymmärtäväisiin Herras ihmisiin, jotka osittain oman koettelemuksen kautta, osittain myös Lääkäri-kirjain lukemisella taitavat löytää ja antaa hyödyllisiä neuvoja, siksi että Seurakunnan Kirkkoherra virkansa puolesta toimittaa asetusten johdosta sekä Lääkärin neuvon että taarpeellisia lääkitys aineita.

-4-

Mutta kivun voitteesa olevan on aivan vaarallinen rasittaa itsiänsä työn tevolla siinä turhasa luulosa että hän sen kautta voittais kivulloisuudensa, joka juuri siitä enimmiten yltyy ja kovemmin rupee ruumiiseen ja tulee vaarallisemmaksi ; vaan tunteisansa kivulloisna ja vaivattuna pään pakotukselta, mielen muutteelta, vilun väreiltä, hermottomuudelta ja niin edespäin, tulee hänen kohta jättää kaiken askaroitsemisen, riisua vaatteensa ja laskea levollen ; jos tila myöden antaa kohta kiv ulloisuuden aluusa istua kappaleen aikaa haleasa vedesä, niin menee usiasti tämänkin kautta tauti takaperin ; mutta koska tauti jo on vallan saanut, ei mahda kukaan tällä tavalla Lääkärin neuvota koittaa itsiänsä auttaa, sillä se saattaa olla vahingollinen.
Ilman sitä, ja niin kauvan kuin odotetaan Läänin Lääkärin neuvoja ja lähetettäviä lääkityksiä, josta Seurakunnan Kirkkoherran, kuultuansa tarttuvan taudin olevan liikkeellä, tulee murhetta pitää, on paras, että sairaat ilman turhia koetuksia luottavat Jumalan holhoukseen, ja ainoastansa laittavat usiammasti puhdasta ja terveellistä ilmaa huoneisiinsa, niin myös kelpaavia vuoteita ja sopivaista janoa sammuttavaa juotavaa, niin kuin puhdasta vettä josa on leipää livotettu eli ei, taik ka ohran eli kauran kryyneistä keitettyä lientä : ja sen ohesa taudin aluusa ja myös sen kovimmalla ajaalla, koska ei ruoka maita, eivät pakota itsiänsä syömään ; semmenkin tulee välttää paloviinaa ja muita juovuttavia juomaaineita, joitten nautinto taudin aikana on vahingollinen ja usiasti saattaa kuoleman.
Turun Hiippakunnan Sanomia.
Edesmenneen vuoden Lokakuusa määrättiin Virroisten Kappalainen Mag. Gustaf. Joh. Bergroth Kirkkoherraksi Ikalisten Pitäjään, ja Armo vuoden Saarnaaja Carl Fredr. Wallenborg Pitäjän Apulaiseksi Marttilan Pitäjäsä.
Samaten on viimein kuluneesa Marraskuusa Kollectori Turun Isosa Koulusa Adolph Samuel Fridén määrätty Kirkkoherraksi Keurun Seurakunnisa, ja Pitäjän Apulainen Savosa Mag. Gabriel Fortelius Kappalaiseksi Savon Isolla kirkolla.
( Jatko toiste. )
Präntätyt ja tavallisella ajalla ulosannettavat Turussa Frenckelliltä Poikinensa.

Agricolaverkon vintti