Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Turun Viikko-Sanomat 1823-1-52
AGRICOLA


[Viikkosanomat ]

-1-

Turun Viikko-Sanomat.


N:o 29.
19:tenä Päiv. Heinäkuussa, V. 1823.
Huomenna, 8:ena Sunnunt. Kolmin. päiv. saarnaa Turun Tuomiokirkon Suomal. Seurakunnassa Kirkkoh. Apulainen Boijer Aamu-Saarnan, Kor. Friberg Ehtoo-Saarnan, Spinnhus'in Kirkossa Kor. Friberg, ja Linnan Kirkossa Linnan Saarnaaja Lundberg.
Suomen Biblia-Seurain Toimituksista V. 1822.
( Jatkanto N:o 27:een. )
Vuonna 1821 präntättyjä, arkin neljännestä lavioita Suomalaisia Biblioita olis jo menneenä vuotena moneen paikkaan Seuralta viety ; mutta koska ei niitä saatu samasa määräsä nidotuksi, viipyivät monta lähetystä tähän vuoteen asti, jonka kuluesa vielä usiampia pyynnöksiä on lisääntynyt, jotka Seura toivoo taitavansa täyttää, koska varahuoneesa jo löytyy kaunis paljous valmiiksi nidotuita, ja vielä enämpi parahallansa on nitomisisa.
Niin kauan kuin näitä Biblioita löytyy saatavana, ja Suomen yhteinen kansa on tilaisuudesa viljellä niitä keviämmin luettavia Uusia Testamentejä, jotka yhteenjuotetuilla tyyleillä vähä aika sitten täällä präntättiin ; on uskottava, että pienemmillä puustaveilla präntättyä arkin 8:ta osaa laviata Bibliaa ei tästäedes niin paljoa osteta, että uutta painosta eli pränttäystä johonkuun aikaa tarvitaisiin.
- Kuitenkin on näitä ainaiseksi viljellykseksi kiinnitetyillä tyyleillä präntättyjä Suomalaisia sekä Koko-Biblioita että Uusia Testamentejä erinomattain joka vuosi lahjoitettu.
Ja koska lioitenkin nuorempia ja Rippi lapsia, joilla vielä on hyvä ja tarkka näkö, niillä muistetaan ; niin on Seura hyväksi katsonut että, niinkuin edellisinä vuosinakin, myös nyt 1822 vuoden varoista, Turun Biblia-Seuran alakunnasa ilman maksota <> jakaa saman määrän Pyhiä Raamatuita kuin viimeis vuonnakin, nimittäin 120 Suomalaista Bibliaa arkin 8:nen osan laveudesta, ja 200 samanlaajuista Uutta Testamentiä ; niin myös alakuntansa Ruotsalaisiin Seurakuntiin, 50 Bibliata ja 70 Uut ta Testamentiä, kumpaisetkin maninitusta laveudesta.

-2-

Ilman sitä on Ruoveden ja Messukylän pitäjäin, Turun Läänin sisällä, asuville, 2 Koko-Bibliaa ja 5 Uutta Testamentiä jälleensä lahjaksi määrätty ; josta täällä olevaiselle hengelliselle Konstoriumille tulee tieto annettavaksi, että mainittuin pitäjäin Herrat Kirkkoherrat mahtaisivat saada käskyn näiden lahjoitettuin Pyhäin kirjain peräämisestä tointa pitää jota pikemmin sen parempi.
Koska viimeinen kauhia palo Oulun kaupungisa poltti sielä olevaisen Biblia-Seuran kaiken varan Biblioita ja Uusia Testamentejä, 1007 Ruplan, ja 29 riikintaalerin 16 killinkin Ruotsin Panko-rahan arvosta, riensi täällä olevaisen Biblia-Seuran Komité lahjaksi sinne lähettämään 100 Suomalaista Koko-Bibliaa ja 100 samankielistä Uutta Testamentiä, jotka myös ilman vahingota Stockholmin kautta sinne tulivat.
Tämän, Komitén toimituksen on itse Seura hyväksi nähnyt ja vahvistanut.
Seuralle on myös tullut tieto siittä, että ne 50 Suomalaista Koko-Bibliaa ja 50 Uutta Testamentiä, kuin Seura menneenä vuonna määräis ilman maksoa jaettavaksi niille Suomalaisille kansakunnille, jotka molemmin puolin Norjan tuntureita jo ovat monta aikaa asuskelleet, ovat tulleet heidän käteensä ja ilolla ja kiitollisuudella vastaan otetuksi.
Mutta koska nykyisten tietoin jälkeen, näiden meidän sielä olevaisten, väliä kuin itsellensä ylönannettuin Maanmiestemme luku on paljoa suurempi, kuin me sen taisimme luulla, ja se menneenä vuonna heille lähetetty lahja heidän tykönänsä on herrättänyt sydämmellisen halun ja ikävöitsemisen vielä usiampain Pyhäin Raamattuin perään, joita itsellensä laittaa aivan harvalla on ollut ja on tilaisuus ; niin on Suomen Biblia-Seura päättänyt että myös tänäkin suvena muistaa heitä yhtä suurella la hjalla kuin menneenäkin vuonna, nimittäin 50:lä Koko-Biblialla ja yhtä monella Uudella Testamentillä, jotka tulevat lähetettäväksi Stockholmiin Kirja-kauppamiehen Bruzeliuksen tykö, häneltä, joka myös menneen vuotisen lähetyksen vastaanotti ja toimitti, kaukaisen Suomis-maan asukkaille laitettaa.
Mutta niin tarpeellista ja mahdollisille Chistityille velvollista kuin se epäilemätä on, että näin voimansa perästä Jesuksen Evangeliumin tunnustaitten seasa enämmin ja enämmin edesauttaa Pyhäin Raamattuin jaottamista, jotka sisällänsä pitävät heidän Uskonsa ja Toivonsa perustuksen ; niin vissi on se myös, että jos ei niitä taidolla lueta, oikein ymmärretä ja elämän ojennukseksi tarkasti käytetä, sekä ymmärryksen valistukseksi, <> että sydämmen pyhitykseksi ja johdatukseksi Jesuksen seu raamisesa ; niin auttaa niiden ulkonainen ja väliä kuin päälimiten etsitty tunto sangen vähän taikka ei ensinkään totiseen Christillisyyteen.

-3-

Yksinkertaisille, ja erinomattain heidän osottaillensa Autuuden tielle, antaa yksivakaisia ja keviästi ymmärrettäviä neuvoja, kuinka oikia Biblian-lukeminen pitää aljettaman ja toimitettavan, totisen Christillisen valiistuksen edesauttamiseksi, uskosa ja Jumalan pelvosa, on Seura aina pitänyt olevan suuresta arvosta, ja sentähden myös toivonut että ei tätä sangen tarpeellista neuvoa koskaan mahdetaisi unohtaa ja laiminlyödä niiltä, jotka kutsutut ovat Opettaiksi ja huoneenhaltioiksi J esuksen Seurakunnasa, ja joiden siis ei ainoastansa itse puolestansa tule olla Kirjanoppineet Taivaan valtakuntaan, vaan siinä sivusa ymmärtää ja yksivakaisuudella niin laittaa, että myös heidän Sanankuuliansa, oikian Pyhäin Raamattuin lukemisen kautta, tulisivat autuuteen neuvotuksi.
Suomen Biblia-Seura on jo 5:sä eli 1817 vuotisten Toimitustensa Kertomuksesa mielisuosiolla maininnut Borgon Gymnasiumin Lehtorilta Magisteri G. N. Moliinilta Seuralle präntäämätöinnä lähetetystä Ruotsin kieleksi häneltä käätystä Tohtori J. G. Rosenmüllerin kauniista kirjasta täsä aineesa, jonka sisällepito Suomeksi kääten on : Johdatus Pyhän Raamatun hyödylliseen lukemiseen, kokonsa puolesta 4 arkkia, kahdeksannen osan laveudesta.
Tämän tiedon ohesa toivoi Seura jonkun Kirjainprättäyttäjän mainitun sangen hyödyllisen Kirjan pränttiin kustantavan, koska ei se ole ollut Seuran tarkoitus pränttäyttää muita kuin Pyhiä Raamatuita.
Seuran toivoitus ei ole kuitenkaan tullut täytetyksi, ennen kuin nykyinen Biblia-Seuran Präntin haltia, Herra Magisteri C. L. Hjelti tietä antoi aikomuksensa tämän kirjan omalla kustannuksellansa pränttäyttää, kohtuulliseen hintaan myytäväksi, nimittäin 2 killinkiin Ruotsin Panko-rahaa arkkia päälle ; josta täällä olevaisen hengellisen Konstoriumin Hiippakuntaan lähetetysä kirjoituksesa N:o 207 laviampi tieto luetaan.
Seura toivoo siis että tämä mainitun Präntin haltian hyväntahtoinen aikomus myös hyvänsuosiolla kohdellaan ja hyödyksi saatetaan, erinomattain jokaiselta uskolliselta ja viraastansa huolta pitäväiseltä hengelliseltä Opettajalta, joka senkautta epäilemätä on monta hyvää neuvoa ja ylöskehoitusta käsittävä, ympärillänsä olevain seasa Biblian hyödyllistä tutkimista ja Jumalan avulla toivottavaa runsasta työkasvamista Christillisesä viisaudesa ja hyvisä avuisa, edesauttaesansa.
( Jatkanto toiste. )

-4-

( Jatko N:o 28:een ) Seuraavat Kihlakunnan käräjät tulevat pidettäviksi, nimittäin : Salmisten pitäjän käräjät 1:senä p. Syysk. ; Impilahden ja Suistamon pitäjäin käräjät 29:tenä päivänä Syyskuussa ; Sortavalan pitäjän käräjät 28:tenä päivänä Lokak. ; Uguniemen pitäjän käräjät 9:tenä päiv. Syysk. ; Ruskealan pitäjän ja Lappelahden kappelikunnan käräjät 29:tenä p. Syysk. ; Suojärven pitäjän ja Korpiseljän kappelin käräjät 10:tenä päiv. Jouluk. ; Navon pitäjän käräjät 26:tenä päiv. Elok. ; Kor pon pitäjän ja Houtskärin kappelin käräjät 4:tenä p. Syysk. ; Rymättylän pitäjän ja Merimaskun kappelin käräjät 19:tenä p. Syysk. ; Mynämäen ja Lemun pitäjäin niin myös Vehmolaisten, Karjalaisten, Mietoisten ja Askalan kappelein käräjät 7:tenä p. Lokak. ; Orihveden pitäjän ja Ruoveden pitäjän, Hämeenlinnan Lääniin kuuluvan osan käräjät 25:tenä p. Syysk. ; Kangasalan ja Messukylän pitäjän niin myös Teiskon kappelin, Hämeenlinnan Lääniin kuuluvan osan käräjät 17:tenä p. Lokak. ; Lempälän pitäjän niin myös Pirkkalan ja Vesilahden pitäjän, Hämeenlinnan Lääniin kuuluvain osain käräjät 20:tenä p. Marrask.
( Jatkanto toiste )
Kaupaksi on : Seppälän perintötalo, 4/9 osaa manttaalia, Vaasan Läänissä likellä Ilmajoen emäkirkkoa, 7 peninkulmaa Vaasan kaupungista.
Talossa on kylläksi ja hyvässä tilassa olevia asunhuoneita.
Pellot, joihin kylvetään enämmin kuin 6 tynn. vuosittain, ovat hyvät ja hyvin viljellyt, samaten on hyvät niityt ja joksikin mettää ; olletikkin on hyvä tila tehdä uusia viljelyksiä, sekä pelloksi että työmaaksi ja niityksi.
Tämän talon alle kuuluu 4 torppaa, jotkaa tekevät yhteensä 8 päivätyötä viikossa, omalla ruallansa.
- Ostaja saapi tämän talon haltuunsa ottaa tulevan Marraskuun 1:senä päivänä, ynnä talven varaksi korjatun karjan ruan kanssa, niin myös tarpeellisten inventariumein, niinkuin hevosten, lehmäin ja lammasten, pellon ja muun työn asetten kanssa.
Hinta on 3000 Riksiä Ruottin Pankkoa, josta kolmas osa maksetaan heti taloa haltuun otettaissa, mutta ne toiset osat saavat olla maksamatta kelvollista takausta vastaan, ja tulevat vähitellen maksettavaksi sen jälkeen kuinka ostajalle sopii eli siitä sovitaan.
Enämmin tietoa antaa allakirjotettu talon haltia, joka asuu samassa talossa.
Ilmajoelta 9:tenä päivänä Kesäkuussa v. 1823.
Fredr. von Numers, Majori.
Präntätyt ja tavallisella ajalla ulosannettavat Turussa Frenckelliltä Poikinensa.

Agricolaverkon vintti