Vastarintaryhmän ”Die Weisse Rose” lentolehtiset

Agricola » Vintti » Julkaisut » Julkaisusarja » Valkoinen-ruusu
Valkoisen ruusun johtohahmot: vasemmalta Hans Scholl, Sophie Scholl, Cristoph Probst.

Valkoinen ruusu -vastarintaryhmä toimi Saksassa vuosina 1942–1943 julkaisemalla ja levittämällä yhteensä kuusi lentolehtistä Hitlerin hallintoa vastaan. Lentolehtiset julkaistaan Agricolan julkaisusarjassa nyt ensimmäistä kertaa suomeksi käännettyinä. Käännökset on tehnyt FL Leena Laihon johtama saksan kielen kääntämisen opiskelijaryhmä Turun yliopistosta.

Valkoisen ruusun keskeisinä toimijoina muistetaan ennen kaikkea Schollin sisarukset Hans ja Sophie. Liike toimi etenkin müncheniläisen Ludwig Maximilianin yliopiston piirissä. Schollit jäivät kiinni helmikuussa 1943 lehtisiä levittäessään ja heidät tuomittiin ja teloitettiin miltei välittömästi. Myös monet muut liikkeen jäsenistä saatiin kiinni ja tuomittiin kuolemaan. Valkoisen ruusun vaikutukset jäivät aikanaan vielä melko vähäisiksi, mutta toisen maailmansodan jälkeen ryhmän jäseniä ja koko liikettä on muisteltu muun muassa useissa filmatisoinneissa, kirjallisuudessa ja monumenteissa.

Nyt julkaistavan käännöskokoelman työryhmä on pyrkinyt monipuolisen tiedonhaun ja omien eettisten ratkaisujensa kautta tuomaan käännöksen alkutekstien maailman mahdollisimman lähelle lukijaa. Tätä taustoittaa myös julkaisuun sisältyvä käännöstyötä käsittelevä johdanto. FT Eero Kuparinen taas esittelee omassa johdannossaan Valkoisen ruusun taustoja, toimia ja merkityksiä jälkipolville.

Leena Laiho & al.
Die Weisse Rose -lentolehtiset kääntäjäryhmän haasteena

Eero Kuparinen
Paremman Saksan puolesta! – vastarintaryhmä ”Die Weiße Rose” 1942-1943

Vastarintaryhmän lentolehtiset

Julkaistu Sophie Schollin syntymäpäivänä, 9. toukokuuta 2015Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty Notice: Undefined variable: sivu_paivitetty_print in /home/u42741/public_html/vintti/includes/rakenteet/loppu.php on line 36 21.5.2015 09:46