Artikkelipyyntö

Tieto vai mielikuvat? Kohtaamiset, representaatiot ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa

Tieto vai mielikuvat? Kohtaamiset, representaatiot ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa

Konferenssi Oulun yliopistossa 1.–2.11.2018

Tieto, informaatio, disinformaatio, propaganda, valeuutinen – miten nämä näkyvät tämän hetken arjessa? Miten vastaavat ilmiöt ovat historian kuluessa muuttaneet maailmaa? Miten mielikuvat ovat vaikuttaneet siihen, millaista tietoa halutaan tai omaksutaan? Miten tieto muuttuu – entä mielikuvat tai representaatiot? Miten kielenkäyttö muovaa yhteisöjä? Miten muutosta pyritään hallitsemaan?

Näitä ja monia muita representaatioiden, informaation ja erilaisten kohtaamisten vuorovaikutukseen liittyviä teemoja käsiteellään Oulun yliopistossa 1.–2.11.2018 järjestettävässä konferenssissa. Sen järjestää Oulun yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa toimivan monitieteisen tutkimuskeskuksen, Transcultural Encounters Research Centerin yksi tutkimusyhteisöistä, REI eli Representations, Encounters, Interaction yhdessä Suomen Oppihistoriallisen Seuran kanssa.

Tieto vai mielikuvat? –konferenssi pyrkii tarjoamaan monitieteisen lähtökohdan näiden ilmiöiden tarkastelulle. Yksittäisen esitelmän näkökulma voi painottaa vaikkapa historiallista, kulttuurintutkimuksellista, kielitieteellistä tai yhteiskuntatutkimuksellista näkökulmaa, mutta yhtä hyvin perustaltaan monitieteiset kysymyksenasettelut ovat tervetulleita. Esitelmät voivat kosketella esimerkiksi jotain alla olevista teemoista, mutta ehdotukset myös muille kuin tässä mainituille aihealueille ovat tervetulleita:

  • median murrokset ja tiedonvälityksen ekspansio
    (myös historiallisesti tarkasteltuna)
  • kielenkäyttö yhteisöjä muovaavana tekijänä
  • tieteen luomat representaatiot ja/tai tieteen representaatiot
  • sankari- ja viholliskuvien luominen
  • propaganda ja suostuttelu teoreettisesta ja käytännön näkökulmasta
  • mielikuvien merkitys ihmisyhteisöjen välisissä suhteissa

Konferenssin työkielet ovat suomi ja englanti. Pyydämme konferenssiin osallistuvia lähettämään esitelmäehdotuksensa (abstrakti, noin 300 sanaa) viimeistään 15.6.2018 pdf-liitetiedostona osoitteeseen maria.julku(at)oulu.fi. Esitelmän hyväksymisestä ilmoitetaan kesäkuun loppuun mennessä. Konferenssissa ei ole osallistumismaksua. Lounaat ovat omakustanteiset, ja konferenssi-illallisen illalliskortit tulevat myyntiin myöhemmin. Konferenssin esitelmistä on suunnitteilla konferenssijulkaisu (JUFO 1–2).

Tiedustelut: maria.julku(at)oulu.fi
Konferenssin kotisivu: http:/www.oulu.fi/transculturalencounters/