Valtiotieteellisen yhdistyksen 50. Politiikan tutkimuksen päivät Turun yliopistossa 8.–9.3.2018
Minkä värinen tulevaisuus on?
1990-luvulla tulevaisuus näytti kellastuneen pysyvästi liberalisminhailakaksi. Valtataistelu räjähti kuitenkin vanhaan väriloistoonsa viimeistään 2010-luvulla. Nopea muutos on nyt selviö, mutta sen sävy on vasta selkeytymässä. Siksi Politiikan tutkimuksen päivät 2018 kutsuu kaikki tieteen- ja taiteenalarajoista riippumatta Turkuun pohtimaan, mitkä tulevaisuuden päävärit voisivat olla.
Väritön läpinäkyvyys on hallinnon kielessä muotia, mutta sen alta kirkuu ristiriitojen paletti. Fasisminruskea tuntuisi taas tursuilevan esiin. Viimeksi se punersi päältä, mutta oli alta valkoinen ja sisältä verinen. Sotkeutuuko sininen sellaiseen? Missä viipyy kommunisminpunainen, ja onko se demarinpinkin vastaväri? Uusista tulokkaista monia säväyttää vihreä. Osoittautuuko se pintakiilloksi vai perusväriksi?
Politiikan tutkijat eivät ole ainoita poliittisten värien tulkkeja. Särähtääkö kristillinen oranssi sukupuolten sateenkaaressa? Hinkkaako pörssiromahdus kullan kurssin hohtavaksi, vai haetaanko nyt turvaa kryptovaluutoista? Ovatko internet-kaupat upottaneet mustan piraattilipun ikihyviksi? Jäikö kuulusteluhuoneen yksisuuntainen peili menneisyyteen, kun jatkuva valvonta ja lisätty todellisuus arkipäiväistyivät? Kannustamme eri alojen tekijöitä mukaan, sillä väri on osittain katsojan silmässä.
Ehkäpä tutkimuksen tehtävä ei olekaan arvailla tulevaisuutta, vaan etsiä nykyisyyksistä mahdollisuuksia. Mutta tulisiko tutkijan tarttua itse pensseliin? Silloin saattaa joutua miettimään, olisiko puolueeton harmaa sittenkin otollisempi uravalinta. Puhumattakaan siitä sysipimeästä moskasta, jota kirjavat digisoturit lapioivat väärämielisen sähköpostiin tai, karmeimmassa tapauksessa, porstuaan.
Kutsumme nyt työryhmäehdotuksia päivillä käsiteltäviksi. Työryhmäehdotuksen tulee käsittää korkeintaan neljä paperiesitystä (à 15 minuuttia). Lisäksi ryhmälle tulee valita nimi sekä puheenjohtaja, joka johtaa keskustelua ja kommentoi kaikkia papereita yhteisesti. Myös päivien teemaan liittymättömät työryhmäehdotukset ovat lämpimästi tervetulleita. Työryhmäehdotukset pyydetään lähettämään 28.11.2017 mennessä joko osoitteeseen politiikkapaivat at gmail.com tai nettisivuilta löytyvällä lomakkeella:
http://politiikkapaivat.utu.fi/tyoryhmakutsu/.
Muut kysymykset voi osoittaa päivien sihteerille Sami Torssoselle (sjtors at utu.fi). Päivien sivut osoitteessa politiikkapaivat.utu.fi päivittyvät sitä mukaa, kun ohjelma tarkentuu.