Artikkelipyyntö

50. Politiikan tutkimuksen päivät

Valtiotieteellisen yhdistyksen 50. Politiikan tutkimuksen päivät Turun yliopistossa 8.–9.3.2018

Minkä värinen tulevaisuus on?

1990-luvulla tulevaisuus näytti kellastuneen pysyvästi  liberalisminhailakaksi. Valtataistelu räjähti kuitenkin vanhaan  väriloistoonsa viimeistään 2010-luvulla. Nopea muutos on nyt selviö, mutta sen sävy on vasta selkeytymässä. Siksi Politiikan tutkimuksen päivät 2018 kutsuu kaikki tieteen- ja taiteenalarajoista riippumatta Turkuun pohtimaan, mitkä tulevaisuuden päävärit voisivat olla.

Väritön läpinäkyvyys on hallinnon kielessä muotia, mutta sen alta kirkuu ristiriitojen paletti. Fasisminruskea tuntuisi taas tursuilevan esiin. Viimeksi se punersi päältä, mutta oli alta valkoinen ja sisältä  verinen. Sotkeutuuko sininen sellaiseen? Missä viipyy  kommunisminpunainen, ja onko se demarinpinkin vastaväri? Uusista tulokkaista monia säväyttää vihreä. Osoittautuuko se pintakiilloksi vai perusväriksi?

Politiikan tutkijat eivät ole ainoita poliittisten värien tulkkeja.  Särähtääkö kristillinen oranssi sukupuolten sateenkaaressa? Hinkkaako pörssiromahdus kullan kurssin hohtavaksi, vai haetaanko nyt turvaa  kryptovaluutoista? Ovatko internet-kaupat upottaneet mustan  piraattilipun ikihyviksi? Jäikö kuulusteluhuoneen yksisuuntainen peili  menneisyyteen, kun jatkuva valvonta ja lisätty todellisuus  arkipäiväistyivät? Kannustamme eri alojen tekijöitä mukaan, sillä väri on osittain katsojan silmässä.

Ehkäpä tutkimuksen tehtävä ei olekaan arvailla tulevaisuutta, vaan  etsiä nykyisyyksistä mahdollisuuksia. Mutta tulisiko tutkijan tarttua  itse pensseliin? Silloin saattaa joutua miettimään, olisiko puolueeton  harmaa sittenkin otollisempi uravalinta. Puhumattakaan siitä  sysipimeästä moskasta, jota kirjavat digisoturit lapioivat väärämielisen  sähköpostiin tai, karmeimmassa tapauksessa, porstuaan.

Kutsumme nyt työryhmäehdotuksia päivillä käsiteltäviksi.  Työryhmäehdotuksen tulee käsittää korkeintaan neljä paperiesitystä (à 15  minuuttia). Lisäksi ryhmälle tulee valita nimi sekä puheenjohtaja, joka  johtaa keskustelua ja kommentoi kaikkia papereita yhteisesti. Myös  päivien teemaan liittymättömät työryhmäehdotukset ovat lämpimästi  tervetulleita. Työryhmäehdotukset pyydetään lähettämään 28.11.2017 mennessä joko osoitteeseen politiikkapaivat at gmail.com tai nettisivuilta löytyvällä lomakkeella:

http://politiikkapaivat.utu.fi/tyoryhmakutsu/.

Muut kysymykset voi osoittaa päivien sihteerille  Sami Torssoselle (sjtors at utu.fi). Päivien sivut osoitteessa  politiikkapaivat.utu.fi päivittyvät sitä mukaa, kun ohjelma tarkentuu.