Muut ilmoitukset

Kirjoituskutsu lajienvälisistä kohtaamista kaupunkiluonnossa

Millaisia kokemuksia sinulla on eläimistä kaupungissa? Ruokitko talvella lintuja lintulaudalla tai lähimetsässä? Jahtaatko kompostin liepeillä viihtyviä rottia tai pihanurmea myllertäviä myyriä. Onko sinulla itselläsi kotieläimiä? Oletko joskus ihastellut pihalla leikkiviä oravia tai pelännyt siilin jäämistä auton alle? Onko sinulla eläimiä, jotka koet jotenkin muuten läheisiksi, eräänlaisiksi sielueläimiksi?

Kerro omin sanoin kirjoittaen omista tai läheistesi kokemuksista, joissa ympäristössäsi huomiota on kiinnittänyt jokin eläinyksilö tai lauma. Kiinnostavia ovat myös tuttaviltasi kuulemasi tarinat ja huhut, joiden alkuperästä ei ole edes tietoa. Oletko pitänyt kirjaa kaupunkiluonnosta: myös erilaiset päiväkirjat ja bongausraportit ovat arvokkaita tutkimuksellemme. Lyhyetkin kuvaukset ovat kiinnostavia. Samoin yksittäiset valokuvat ja videot.

Rajat erilaisten asumisympäristöjen välillä eivät ole ehdottomia. Nykyään maaseutu tulee kaupunkiin ja kaupunki maaseudulle. Kaikki ihmisen ja eläimen väliset kohtaamiset ovat kuvaamisen arvoisia. Usein ei ihminen ole välttämätön osallistuja paitsi tietenkin havainnoijana: eläimillä on myös asiaa toisilleen. Lajien väliset suhteet ovat monenlaisia: yhdessä toimimisen ja liikkumisen lisäksi eri lajien edustajat voivat olla toistensa uhkana tai ainakin kilpailemassa samoista resursseista kaupungin pihapiireissä. Millaisia lajien välisiä kohtaamisia olet ollut todistamassa?

Keruukysely on osa Koneen säätiön rahoittamaa Takaisin kohti lajienvälisyyttä -hanketta (2019–2021), jossa selvitetään humanistisen ja etnografisen tutkimuksen keinoin ihmisen ja luonnon välisiä monimuotoisia suhteita. Lisää tietoa hankkeesta löytyy Itä-Suomen yliopiston UEF Connect -sivuilta (uefconnect.uef.fi) hakusanalla ”Takaisin kohti lajienvälisyyttä”.

Vielä esimerkkejä kysymyksistä, joita voit kirjoituksessasi käsitellä:

KOHTAAMISTILANTEET

–          Millaisissa tilanteissa ja ympäristöissä kohtaat eläimiä omassa arjessasi? Millaiset kohtaamiset ilahduttavat sinua, mitkä ovat harmillisia?

HOIDOKIT

–          Onko sinulla itselläsi eläimiä hoidokkeina? Kerro heistä ja itsestäsi: millaista on teidän vuorovaikutuksenne? Keitä muita on mukana hoitajina? Mitä iloja ja suruja hoidokit ovat tuoneet elämääsi?

TUOTANTOSUHDE

–          Jos elät maatilalla, voit kertoa myös sen eläimistä. Miten osallistut eläinten hoitoon? Millaista vuorovaikutusta eläimillä on keskenään?

AUTTAMINEN

–          Oletko harrastanut kaupungin villieläinten auttamista (esim. lintujen ruokinta, siilien talvehtiminen, vahingoittuneiden eläinten ruokkiminen tai avun hankkiminen)? Kerro tarkemmin tästä toiminnasta. Oletko saanut apua tai ohjausta muilta?

VÄLTTÄMINEN

–          Vältettävät eläimet: mitä eläimiä et halua lähellesi? Pelkäätkö punkkeja tai hämähäkkejä? Miten suhtaudut kaupunkitilassa liikkuviin villieläimiin, esimerkiksi hirviin, kauriisiin, ilveksiin, susiin, karhuihin?

– Keruun vastaukset arkistoidaan kulttuuriperintöä tallentavaan arkistoon, jossa ne ovat myös toisten tutkijoiden käytettävissä tutkimusaineistona.

– Voit vastata nimettömänä tai nimelläsi. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2021. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja (muista siis yhteystiedot, jos haluat osallistua arvontaan).

– Lähettäessäsi vastauksesi annat samalla suostumuksen aineiston tutkimuskäyttöön ja arkistoimiseen arkistojen yleisten eettisten periaatteiden mukaisesti. Voit määritellä vastauksessasi myös tarkempia käyttörajoituksia.

– Kirjoituksia toivotaan huhtikuun puoliväliin mennessä (15.4.2021), mutta myöhemmin valmistuva vastauskin kannattaa toimittaa samaan osoitteeseen. Keruun järjestäjien yhteystiedot löytyvät hankkeen UEF Connect -kotisivuilta hakusanalla ”Takaisin kohti lajienvälisyyttä”.

 

Vastaukset lähetetään sähköpostiosoitteella tai kirjeitse osoitteella

 

Karjalan tutkimuslaitos / UEF

Eläinkeruu /  Lajienvälisyyys-hanke

PL 111

80101 Joensuu

Kirjoituskutsu facebookissa: https://www.facebook.com/Lajienv%C3%A4lisi%C3%A4-kohtaamisia-kaupunkiluonnossa-103932375017330