Artikkelipyyntö

Sota ja pakolaisuus. Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja 2017

KIRJOITTAJAKUTSU

Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja 2017

Sota ja pakolaisuus

Suomen kirkkohistoriallinen seura kutsuu kirjoittajia vuoden 2017 vuosikirjaan. Tutkimusartikkelien toivotaan käsittelevän sodan ja pakolaisuuden kysymyksiä kristinuskon ja kirkkojen historiassa. Uutiset sodista ja sotien jaloista pakenevista ihmisistä täyttävät median.

Miten kirkot ovat toimineet historian sodissa? Onko kristinusko ollut rauhan rakentaja, väkivallan oikeuttaja, yhteishengen perusta vai jotain muuta? Ovatko kirkot ja kirkkohistorioitsijat kirjoittaneet voittajien vai häviäjien historiaa? Entä pakolaisuus: kristityt ovat historian saatossa vuoroin paenneet sotaa ja vainoa, vuoroin sotineet ja vainonneet, vuoroin ottaneet vastaan pakolaisia. Miten näistä tilanteista on selvitty tai niihin vaikutettu? Teemaan sopivat kirkkojen ja kristittyjen moninaiset tilanteet ja valinnat Eusebioksesta ristiretkiin ja toisesta maailmansodasta viime vuosien pakolaiskriisiin.

 

Kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja on perinteikäs kirkkohistorian alan aikakausjulkaisu, joka on ilmestynyt vuodesta 1911 lähtien. Toivotamme tervetulleeksi tieteelliset artikkelit, vapaamuotoisemmat tutkimuksen ajankohtaisia puheenaiheita tarkastelevat kirjoitukset ja katsaukset sekä esimerkiksi kirja-, elokuva- ja näyttelyarvostelut.

 

Tutkimusartikkeleihin, kirjoituksiin ja katsauksiin voi liittyä kuvia ja muuta graafista materiaalia. Artikkelin tai katsauksen voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Muilla kielillä laadituista teksteistä voi neuvotella toimittajien kanssa. Tutkimusartikkelien toivottava laajuus on maksimissaan 65 000 merkkiä ja katsausten ja kirjoitusten maksimissaan 10 000 merkkiä. Arvostelut ovat maksimissaan 6 000 merkin mittaisia. Vuosittain ilmestyvä teos julkistetaan seuran vuosijuhlassa tammikuussa, Pyhän Henrikin päivänä.

 

Lähetä abstrakti suunnittelemastasi artikkelista sähköpostitse vuosikirjan vastaavalle toimittajalle Piia Latvalalle (piia.latvala[at]gmail.com) 30.9.2016 mennessä. Abstraktista käy ilmi artikkelin aihe ja mikä artikkelissa olisi aihepiirin käsittelyn kannalta uutta: esimerkiksi lähdeaineisto, tutkimusmenetelmä tai näkökulma. Kaikille ehdotuksen lähettäneille ilmoitetaan lokakuun loppuun mennessä tuloksesta. Artikkelikäsikirjoitusten tulee olla vuosikirjan toimituksessa viimeistään 15.3.2017, minkä jälkeen ne käyvät läpi referee-menettelyn.   

Jos tarjoat katsausta tai arvostelua, olethan yhteydessä Olli Lampinen-Enqvistiin (olli.lampinen[at]helsinki.fi).

Lisätietoja vuosikirjaan liittyen antaa Piia Latvala. Suomen kirkkohistoriallisesta seurasta ja sen toiminnasta lisätietoja saat seuran sihteeriltä Sanna Supposelta (sanna.supponen[at]helsinki.fi) tai vierailemalla seuran Facebook- tai kotisivuilla http://www.skhs.fi/. Twitteristä SKHS löytyy nimellä @Kirkkohistoria.