Artikkelipyyntö

Tiedelehti Hybris etsii kirjoittajia tulevaan numeroonsa: teemana Amerikka

Tiedelehti Hybris etsii kirjoittajia tulevaan numeroonsa! Numeron teemana on AMERIKKA

Amerikan manner peittää suuren osan läntisestä pallonpuoliskosta ja kahdeksan prosenttia koko maapallon pinta-alasta. Ihmisasutusta Amerikassa on ollut kymmeniä tuhansia vuosia, mutta eurooppalaisessa historiakäsityksessä sitä on alusta asti kutsuttu ”Uudeksi maailmaksi”. Elämä Amerikassa mullistui, kun eurooppalaiset rantautuivat mantereelle 1500-luvun vaihteessa. Toinen mullistus alkoi 1800-luvulla, jolloin Yhdysvallat hiljalleen nousi yhdeksi suurvallaksi vanhojen imperiumien rinnalle – ja lopulta niiden ohi 1900-luvun supervallaksi.

Mitkä taloudelliset, poliittiset ja kulttuuriset voimat ovat vaikuttaneet siihen, että Yhdysvallat saavutti suurvalta-asemansa? Miten Etelä- ja Pohjois-Amerikan suhde on muuttunut vuosisatojen aikana? Mikä on kansallisvaltioiden rooli Amerikan mantereella? Mitä erityistä on amerikkalaisessa kapitalismissa – tai sosialismissa? Miten historiallisen orjakaupan arvet näkyvät nyky-Amerikan todellisuudessa? Minkälainen Amerikka oli ennen eurooppalaisten tuloa? Miten eteläamerikkalaiset ja karibialaiset kulttuurit ovat vaikuttaneet eurooppalaisiin kulttuureihin? Miksi juuri yhdysvaltalainen populaarikulttuuri valloitti maailman? Mitkä nykytutkimuksen valossa ovat mantereen suurimmat tulevaisuuden haasteet?

Teema on tarkoitettu vapaasti ja laajasti tulkittavaksi. Toiveenamme on saada monipuolisesti artikkeliehdotuksia eri tieteenaloilta. Lähetä sivun mittainen synopsis aiheestasi viimeistään 9.10.2020 osoitteeseen jussi.lahtinen(at)tuni.fi. Toimituskunta käsittelee saapuneet tarjoukset viikolla 41. Mukaan valittujen tekstien ensimmäisten versioiden deadline on 29.11. Tämän jälkeen kirjoitukset käyvät läpi toimituskierroksen, jonka päätteeksi kirjoittaja pääsee muokkaamaan tekstiä annetun palautteen pohjalta. Numero julkaistaan viikolla 51 tai 52. Tutkimusartikkeleiden lisäksi julkaisemme myös kirja-arvosteluita ja esseitä. Tutkimusartikkelin enimmäispituus on noin 10 liuskaa (22 500 merkkiä).

https://hybrislehti.net/