Artikkelipyyntö

Uhrin identiteetti -työpaja

Kutsu työpajaan

Argumenta-hankkeen Vihan pitkät jäljet järjestämä

Uhrin identiteetti -työpaja

Aika: 22.–23.3.2018

Paikka: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (to 22.3.) ja Päivälehden museon auditorio (pe 23.3.), Helsinki 

Argumenta-hanke Vihan pitkät jäljet on kaksi vuotta kestävä keskustelu vihapuheen, polemiikin ja vastakkainasettelun kulttuurisista juurista ja kielellisistä käytännöistä. Lähestymme hankkeessa ajankohtaisia kysymyksiä vihan ja kaunan vaikutuksista yhteiskuntaan asettamalla ne historialliseen perspektiiviin, sillä näitä ajankohtaisia teemoja on selitetty ja ratkaistu esimerkiksi keskiajan ja uuden ajan alun tutkimuksessa. Hankkeen tarkoitus on saada esimodernin ja nyky-yhteiskunnan tutkijat keskustelemaan näistä teemoista yli aikakausi- ja tieteenalarajojen.

Hanke järjestää maaliskuussa 2018 kaksipäiväisen työpajan, jonka aiheena on uhrin identiteetti. Osa kärjistävää keskustelukulttuuria on asettuminen uhrin positioon. Uhriutumisen kriittinen käsittely on vaikeaa, koska sekä historiassa että nykypäivässä on ryhmiä, joille aito vaino on raakaa todellisuutta ja olennainen osa identiteettiä. Kaksipäiväisessä työpajassa käsitellään uhrin identiteetin rakentamisen kielellisiä ja sosiaalisia keinoja. Historiallisten esimerkkien rinnalla keskustellaan ajankohtaisista vainon kokemuksista ja uhriutumisen käytöstä argumenttien tai politiikan välineenä. Työpaja etsii vastausta kysymykseen, miten tehdä eroa näiden kahden ilmiön välillä. Työpaja on järjestyksessään toinen hankkeen vuosien 2017–2018 aikana järjestämistä työpajoista.

Työpajan ensimmäinen päivä koostuu lyhyistä alustuspuheenvuoroista ja tutkijoiden sekä muiden yhteiskunnallisten toimijoiden yhteisestä työpajatyöskentelystä. Toisena päivänä teemaan syvennytään tiedettä ja taidetta yhdistävän ohjelman kautta. Lisäksi päivä koostuu työpajan julkisesta osuudesta, joka pitää sisällään professori Helena Rannan keynote-luennon ja työpajaa purkavan avoimen paneelikeskustelun. Työpajan päätuloksena on raportti, jossa tehdään ero toisaalta vainon kokemusten ja toisaalta uhriutumisen strategisen käytön välillä sekä annetaan suosituksia näiden teemojen käsittelyyn yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Pyydämme työpajasta kiinnostuneita tutkijoita lähettämään n. 200 sanan pituisen esittelyn omista tutkimusteemoistaan. Esittelyyn tulee liittää nimi, tutkimusala ja yhteystiedot. Ehdotukset tulee lähettää 15.1.2018 mennessä osoitteeseen: . Samasta osoitteesta voi myös kysellä lisätietoja. Työpajaan valitaan osallistujia sekä ehdotusten perusteella että kutsumenettelyllä. Päätöksistä ilmoitetaan tammikuun 2018 loppuun mennessä.

 

Työpajan järjestäjä:

Turun yliopiston Argumenta-hanke Vihan pitkät jäljet 

vihanpitkatjaljet.net