6.2.2018 | Leena Rossi

Ihmiset tervehtivät toisiaan kaikkialla maailmassa. Jos haluat tietää ja ymmärtää, miksi he tuttuja ja tuntemattomiakin tavatessaan kättelevät, lue kulttuurihistorioitsija Annakaisa Suomisen kirja Miksi kättelemme? Tervehtimisen ja tapojen historiaa. Kirja ei ole hyvän käyttäytymisen etikettiopas, vaan tekijä pohdiskelee siinä kättelemistavan taustoja, tehtäviä ja tarkoitusta yksilön ja yhteisön kannalta. Hän antaa myös hykerryttäviä esimerkkejä varsinkin ”sopimattomasta” tervehtimisestä tai tervehtimättä jättämisestä.

Lue lisää

Sukupuoli ja väkivalta on varmasti mitä ajankohtaisin artikkelikokoelma. Kokoelma on kuitenkin valmistunut  tutkimusprojektin eräänlaisena loppuraporttina. Niinpä kirja edustaa kieleltään kuivakkainta ja näkökulmiltaan kapeinta akateemista tietämystä, mitä väkivallan tutkimuksesta voi löytää. Onneksi kokoelmasta löytyy myös tuoreita huomioita väkivaltakulttuurin muutoksesta ja tietoa feministisen tutkimuksen reaktioista siihen.

Lue lisää

1.2.2018 | Leena Rossi

Leslie Iversen selostaa, miten erilaiset lääkeaineet toimivat elimistössämme. Hän pohtii laillisten ja laittomien päihteiden käyttöä lääketieteellisestä ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Iversen tarkastelee myös lääketeollisuuden toimintaa, lääkkeiden kehittämistä ja testaamista.

Lue lisää

Etiketti, Suomi100 -juhlinta, Yhdysvallat, brexit, Venäjä ja Nato. Emeritusprofessori Matti Klingellä on näistä kaikista sananen sanottavanaan uusimmassa päiväkirjateoksessaan. Kuten aiemminkin, Klingen “sanaset” on kirjoitettu terävällä kynällä.  

Lue lisää

18.1.2018 | Leena Rossi

Kasvitieteilijä Bertil Nordenstam on toimittanut Bröderna von Wrights växter -teoksen, joka sisältää Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin aikaisemmin julkaisemattomia kasvikuvia. Ulkoasultaan tyylikäs A4-kokoinen kirja täydentää erinomaisesti käsitystä etupäässä lintumaalareina tunnettujen taiteilijaveljesten luontokuvituksista.  

Lue lisää

15.1.2018 | Jouni Lavikainen

Yhdeksän olympiakultaa, 20 virallista maailmanennätystä, miljoonia markkoja starttirahoja, viisi patsasta ja kuolematon maine. Sellaista mittaria on vaikea löytää, jolla Paavo Nurmi olisi jotain muuta kuin Suomen kaikkien aikojen urheilija. Kalle Virtapohja kutsuu juoksijain kuninkaan Suomen satavuotisjuhliin uudella kirjallaan Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö.  

Lue lisää

12.1.2018 | Ilkka, Pirttilä

Teemu Mäen esseekokoelmassa on persoonallisesti argumentoitu tulkinta taiteen neljästä perustavasta tehtävästä maailmassa. Taide voi antaa lisäksi jotain muutakin ja näin hän tulee korostaneeksi myös taiteen tiettyä salaperäistä ominaisuutta. Esseet on kirjoitettu omaperäisellä tyylillä yhdistellen akateemista viileyttä ja vereviä kommentteja.  

Lue lisää

12.1.2018 | Terhi Katajamäki

Jyväskylän yliopistossa työskentelevien opettajien ja tutkijoiden yhteinen voimanponnistus sisältää runsaasti näkökulmia vastikään käyttöön otettuun valtakunnallisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016) sekä uudehkoon, vuoden 2015 varhaiskasvatuslakiin. Teos on mielenkiintoinen ja varsin mallikkaasti asiaansa ajava uutuusteos suomalaisesta varhaiskasvatuksesta.  

Lue lisää

10.1.2018 | Ilona Hankonen

VTT Jaana Laineen kirjoittama Metsäntutkimuslaitoksen historia tarjoaa katsauksen suomalaisen metsätieteen historiaan. Teos valaisee aihetta sekä suurten kehityslinjojen ja niiden taustalla vaikuttaneiden yhteiskunnallisten tekijöiden että tarkkojen yksityiskohtien tasolla. Kirjoittaja on kyennyt paketoimaan suuren määrän historiatietoa kiinnostavaksi paketiksi.

Lue lisää

9.1.2018 | Henna Karppinen-Kummunmäki

Gösta Sundqvist -elämäkerta sisältää paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia persoonallisesta musiikin monitoimimiehestä, mutta valitettavasti käsittely jää pintapuoliseksi, eikä kaikkea aiheen potentiaalia ole hyödynnetty. Kirjaa voisi luonnehtia pitkäksi takahuonekeskusteluksi, jossa alaa vähemmän tunteva lukija tuntee helposti itsensä ulkopuoliseksi.

Lue lisää

8.1.2018 | Leena Rossi

Lintujen sekä lintutaiteen ja -tieteen ystäviä ilahduttaa, että Anto Leikolan, Juhani Lokin ja Torsten Stjernbergin teos von Wright -veljesten linnut on taas saatavilla. Kirjan tarkistetun painoksen julkaiseminen liittyy Ateneumin laajaan näyttelyyn ”Veljekset von Wright”, joka avattiin lokakuun lopulla Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi ja on nähtävänä vuoden 2018 helmikuun lopulle. Sekä näyttely että Leikolan, Lokin ja Stjernbergin teos tuovat esiin veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä.   

Lue lisää

Siirtolaisuusinstituutin tuoreet julkaisut tarjoavat mielenkiintoisia keskustelunavauksia pesäpalloon, 1930-luvun Karjala-kuumeeseen ja kansainvälisiin opiskelijoihin, mutta tieteellisellä tasolla ne herättävät joitain kysymyksiä.

Lue lisää

9.12.2017 | Essi Huuhka

Jyrki Paaskosken teos Helsingin Diakonissalaitoksen vaiheista on laaja ja hyvin kontekstoitu esitys diakoniatyön vaiheista pääkaupungissa. Teos tarkastelee Diakonissalaitosta osana suomalaisen yhteiskunnan kehitystä 150 vuoden ajalta.  

Lue lisää

8.12.2017 | Lassi Saressalo

Teos sisältää professori Olavi Koivukankaan puheita ja kirjoituksia 1970-luvulta nykypäiviin. Kantavana ajatuksena on siirtolaisuus sen monissa muodoissa, kotiseutu ja eteläpohjalaisuus.

Lue lisää

Vaikka Lasse Lehtisen Väinö Tanner -elämäkerta kantaa päähenkilönsä nimeä, se kertoo myös suomalaisesta sisä- ja ulkopolitiikasta 1910-luvusta 1960-luvulle. Vuosikymmeniin mahtuu kolme sotaa, sotasyyllisyysoikeudenkäynti ja Kekkosen presidenttikauden alkupuoli. Väinö Tanner oli monessa mukana, ja hänen elämänsä on hyvä esimerkki luokkaretkestä eli siitä, miten Suomessa on noustu omilla ansioilla (ja ajan virtaukset oivaltaen) köyhästä kodista näkyviin johtoasemiin.  

Lue lisää

4.12.2017 | Silja Pitkänen

Jussi Jäppisen Kadonnutta kaupunkia etsimässäon monella tavalla ajankohtainen historiateos: kirja palkittiin Vuoden kotiseututeoksena, se käsittelee kaupunkihistoriaa ja hyödyntää kuvaa historiantutkimuksen lähteenä. Se täydentääkin komeasti Jäppisen Jyväskylä-aiheisten teosten sarjaa. Näyttävä kahvipöytäkirja toimii parhaiten juuri sellaisena – selailukirjana tai hakuteoksena. Kannesta kanteen luettuna kirja voi käydä paikoitellen raskaaksi.

Lue lisää

Liisa Seppänen ei tavannut 102-vuotiaaksi elänyttä sotaveteraani Hannes Hynöstä, mutta hän kirjoitti miehen elämäntarinan: Seppänen on tehnyt sen taitavasti käyttäen mikrohistorian keinoja ja sijoittaen miehen ajatuksineen ja toimineen aikaansa ja sen ilmiöihin sekä ympäröivään kulttuuriin. Tekstin sekä runsaiden sitaattien ja kuvien myötä lukijalle piirtyy valoisa kuva ”tavallisesta” miehestä, joka valloitti suomalaisten sydämen itsenäisyyspäivänä 2014.  

Lue lisää

24.11.2017 | Iiris Sarmas

Mari Tossavainen on kirjoittanut kuvanveistäjä Emil Wikströmin elämäkerran päivittäen näkökulman  tälle vuosituhannelle. Tossavainen on halunnut jatkaa väitöskirjansa aihetta Wikströmin kuvanveistotyöstä laajentaen sitä elämäkertaan. Tutkimusaineistona on ollut monien arkistomateriaalien lisäksi myös taiteilijan kirjeenvaihto, joten taiteilijan oma ääni kuuluu tekstissä usein ja muovaa lukijalle välähdyksen taiteilijan persoonaa ja ajatusmaailmaa. Omana painotuksenaan kirjoittaja korostaa tekstissään taidetta ja kulttuurielämää.

Lue lisää

23.11.2017 | Leena Rossi

Taiteentutkija Liisa Väisänen opastaa taiteen ystäviä lukemaan kuvia ja syventämään siten taidekokemustaan. Hän käyttää esimerkkeinään Genovan Modernin taiteen museon kokoelmista valikoimiaan maalauksia ja rinnastaa niiden piirteitä erilaisista kohteista otettuihin valokuviin.  

Lue lisää

22.11.2017 | Lassi Saressalo

Teos tarjoaa aineksia keskusteluun siitä, miten sotien aikana vastustajan omaisuus siirtyi voittajalle. Oliko kyse varkaudesta, anastuksesta, ryöstöstä vai sotakorvauksista jää lukijan harkittavaksi. Takala kuvaa tarkasti talvisodan jälkeen miehitetylle alueelle jääneen suomalaisen omaisuuden siirtymisen sotasaalisvarastojen kautta Leningradin keskeisiin museoihin.  

Lue lisää