27.10.2020 | Henna Karppinen-Kummunmäki

Esseekokoelma vie matkalle Euroopan kaupunkien kahviloihin, kahvin ja kahviloiden historiaan sekä kahvikissan henkilökohtaisiin tunnelmiin kupposen äärellä. Nykytilanteessa teos piristää matkailusta haaveilevan päivää kuin lämmin kuppi kahvia.

Lue lisää

Valtiotieteen tohtori Pekka Visurin tuoreen teoksen nimi ei kerro sen sisällöstä kaikkea. Esillä ovat luonnollisesti ylipäällikkö ja hänen luottomiehensä, mutta myös koko talvi- ja jatkosodan sotilaspolitiikka ja erityisesti Suomen ja Saksan yhteistyö.

Lue lisää

1

23.10.2020 | Helena Teräväinen

Neljä vuotta sitten perustettu nimikkoseura on saanut aikaan mittavan teoksen arkkitehti Uno Ullbergin (1879-1944) työstä ja elämästä.  Kirja on syntynyt 27 asiantuntevan tutkijan ja kirjoittajan työnä. Voin vain yhtyä kirjan toimittajien toivomukseen: Netta Böök ja Kari Immonen esittävät esipuheessa tavoitteenaan olleen, että Uno Ullberg saisi pysyvän  aseman niin arkkitehtuurin historiakartalla kuin suuren yleisönkin mielissä.

Lue lisää

22.10.2020 | Lauri Jääskeläinen

Erityisesti Lauttasaareen 1930 - 1960 -luvuilla lähinnä asuinkerrostaloja suunnitelleen arkkitehti Else Aropaltion uraa ei ole aikaisemmin esitelty kokonaisvaltaisesti. Arkkitehti Esa Laaksonen on koonnut teokseensa Else Aropaltion koko tuotannon ja elämänvaiheet. Else Aropaltion kultakausi ajoittuu 1950-luvulle, jolloin hänestä kehittyi silloisten rajoittavien olosuhteiden puitteissa mestarillinen asuntosuunnittelija.

Lue lisää

Tietoteos on onnistunut kokonaisuus stalinistisesta valtioterrorista. Kirjan ansiosta lukija voi tutustua suomeksi Neuvostoliiton 1930-luvun lopun tekaistuihin maanpetos- ja terrorisyytteisiin sekä tunnustuksiin ja tuomioihin, samoin kuin seurata näytösoikeudenkäyntien kulkua suoraan alkuperäislähteistä.

Lue lisää

19.10.2020 | Pekka Kaarninen

Pitkien elokuvien tekeminen on kallista ja monimutkaista, joten kaikki elokuvasuunnitelmat eivät aina onnistu. Niko Jutila on koonnut laajan kokoelman suomalaisia näytelmäelokuvasuunnitelmia, jotka ovat jääneet toteutumatta. Teoksessa on mukana varhaisia suunnitelmia, mutta pääpaino on 1900-luvun loppupuolen hankkeissa.

Lue lisää

15.10.2020 | Arto Rintala

Esseistiikan ja proosarunouden välillä tasapainoileva menestysteos tekee kartografiasta (jälleen) taidetta. Se tekee paluun erilaisten maailmankuvausten juurille, todellisuuteen missä taidetta ja tiedettä ei vielä eroteltu toisistaan modernien määritelmien mukaisesti.

Lue lisää

14.10.2020 | Geust Carl-Fredrik

Englantilaisen historiantutkijan Michael Jonesin jo vuonna 2008 julkaisema teos ilmestyi suomeksi vuoden 2020 alussa. Kyseessä on peräti toinen englannin kielestä viime vuosina käännetty kirja Leningradin saarrosta. Leningradin saarto aiheutti äärimmäisen nälänhädän, ja valtavan inhimillisen tragedian. Koska suomalainen lukija ei löydä kirjasta uusia tietoja Suomen osuudesta piiritystragediaan, on uudelle suomalaiselle tutkimukselle ilmeinen tarve.

Lue lisää

1

12.10.2020 | Kalle Virtapohja

Suomen ja Viron väliset urheilusuhteet ovat poikkeuksellisen mielenkiintoiset maiden historiasta ja kohtalonyhteydestä johtuen. Uudessa teoksessa tarkastellaan näitä urheilusuhteita osana kahden valtion poliittisten suhteiden kehitystä. Urheilusta muodostui sillanrakentaja, jonka ansiosta Suomi ja Viro pystyivät luomaan hyvät naapurisuhteet.

Lue lisää

8.10.2020 | Maritta Lehtinen

Anna Ripatin ja Nuppu Koiviston tomittama artikkelikokoelma Viipurin kulttuurihistoriasta tarkastelee monipuolisesti sekä Viipurin aineellisia että aineettomia kulttuurin ilmiöitä vuosina 1856–1944. Teos jakautuu temaattisesti esittäviin taiteisiin ja kulttuurielämään, kaupunkitilaan ja arkkitehtuuriin sekä kaunokirjallisuuteen.

Lue lisää

Italialaisen filosofin Donatella Di Cesaren muuttoliikkeen filosofiaa käsittelevä teos on käännetty ansiokkaasti suomeksi. Laajasta filosofikirjosta huolimatta kirja on yleistajuisesti ja kiinnostavasti kirjoitettu ja liittää teemansa onnistuneesti nykypäivän muuttoliikeilmiöihin.

Lue lisää

Vuosina 1940–1944 Virosta Suomeen ei virrannut pirtu, kuten 1920-luvulla, vaan miehittäjiä pakenevat ihmiset, joita joidenkin lähteiden mukaan oli kaikkiaan jopa 5000. Eero Haapasen teos valottaa vähemmän tunnettuja, talvi- ja jatkosotiin liittyviä tapahtumia Helsingin itäisessä saaristossa.

Lue lisää

Sodan jälkeen liittoutuneiden vangeiksi jääneet natsijohtajat kiinnostivat suuren yleisön ohella psyyken asiantuntijoita, jotka pyrkivät selvittämään pahuuden olemusta. Teos kertoo mielenkiintoisen ja dramaattisen tarinan korkea-arvoisia natseja tutkineesta psykiatrista, joka ei lopulta ollutkaan niin erilainen kuin tutkimuksensa kohteet.

Lue lisää

1.10.2020 | Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Kirjailija-graafikko Judith Schalansky uppoutuu teoksessaan tuulten ja aaltojen syleilemien maatilkkujen tunnelmaan ja ihmiskohtaloihin. Eristyneisyys lyö leimansa saarten luontoon ja pienyhteisöjen elämään sekä paljastaa ihmiselon syväkerrostumia.

Lue lisää

30.9.2020 | Sirkka Ahonen

Uuden sotahistorian alueelle asettuva teos edustaa historiankirjoituksen piirissä tapahtunutta moraalista käännettä, jossa eettinen elementti on osa historiallista selittämistä. Kirjassa huomio kiinnitetään erityisesti brittiläisen komentajan Arthur Harrisin ja hänen yhdysvaltalaisen kollegansa Curtis LeMayn siviilikohteiden pommittamisen eettisiin perusteluihin toisessa maailmansodassa.

Lue lisää

2

29.9.2020 | Pentti Stranius

Moskovan antidopinglaboratorion entisen johtajan Grigori Rodtshenkovin omaelämäkerrallinen teos valottaa Venäjän laajaa dopingsysteemiä aina 1980-luvun alusta lähtien. Paljastuskirjassa hän kertoo, mitä venäläisen huippu-urheilun kulisseissa todella tapahtui.

Lue lisää

Meteorologi Lea Saukkosen teos pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta sään ääri-ilmiöihin. Valitettavasti sisältö jää pintapuoliseksi ja nimestä huolimatta ilmastonmuutoksen vaikutusta käsitellään hyvin vähän. Teos toimii paremmin kevyenä tietopakettina meteorologiasta ja suomalaisesta säästä.

Lue lisää

25.9.2020 | Olli Kleemola

Raevaaran & Strellmanin teos tietokirjoittamisesta käy systemaattisesti ja perusteellisesti läpi tietokirjoittamisen eri vaiheita ja näkökulmia. Kirja neuvoo aina kirjoittamisen aloittamisesta valmiin kirjan markinointiin asti – tietokirjallisuuden syvällisempiä ulottuvuuksia unohtamatta. Kattava kokonaisesitys on suunnattu erityisesti kaikille niille, jotka haluavat itsekin kirjoittaa tietokirjan.

Lue lisää

Golden Globe Race -yksinpurjehduskisa on maailman vaativimpia kilpailuja. Vuoden 2018 lähtijöistä vain kolmasosa pääsi maaliin; suomalainen Tapio Lehtinen teki purjehdushistoriaa sijoittumalla vaikeuksista huolimatta viidenneksi.

Lue lisää

23.9.2020 | Leena Rossi

Pareittain tanssimista on paheksuttu ja kielletty Suomessa etupäässä moraalisiin seikkoihin vedoten siitä lähtien, kun paritanssimuoti levisi maahan 1800-luvun lopulla. Vastustajien mukaan paritanssi johti muun muassa siveettömään käytökseen, sukupuolitauteihin ja aviottomiin lapsiin. Dosentti Marko Tikan ja FT Seija-Leena Nevalan teos on herkullista luettavaa varsinkin paritanssin ystäville ja muille menneisyyden kulttuuri-ilmiöistä kiinnostuneille.

Lue lisää

4