30.9.2022 | Leena Rossi

Tiina Pihlajamäen kirjoittama ja kuvittama teos, Kadonnut Turku (2021), on täynnä kauniita ja merkittäviä rakennuksia ja rakennelmia, joita ei enää voi kaupungilla nähdä. Ne ovat sijainneet ydinkeskustassa kauppatorin liepeillä tai kävelymatkan päässä torista. Piirtämiensä ja värittämiensä kuvien rinnalle tekijä on kirjoittanut jokaisen kohteen ”elämäkerran”. Lisäksi hän on koonnut lyhyitä artikkeleita haastattelemiensa turkulaisten tietämyksestä ja muistoista.  

Lue lisää

29.9.2022 | Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Laidun on lehmän luontainen ympäristö, ja jotkut onnekkaat sinne elämänsä aikana pääsevätkin. Tietokirjailija Mauri Leivo kertoo mitä tapahtuu, kun jyhkeä otus hellittää siellä tuotantoeläimen roolistaan ja ryhtyy lehmäksi.

Lue lisää

27.9.2022 | Paavo Oinonen

Serbialaisella Nikola Teslalla on maine eksentrisenä keksijänerona. Yhdysvaltalaisen tietokirjailija Richard Munsonin elämäkerta Tesla – Modernin luoja vahvistaa, ettei tämä ole liioittelua, sillä sen verran erikoislaatuisen elämän Euroopasta Yhdysvaltoihin emigroitunut ideasampo eli. Uusi elämäkerta on tarpeen, sillä useimmille ”Tesla” viittaa miljardööri Elon Muskin yhtiöön ja sähköautomerkkiin. Harvempi tuntee sähkötekniikan visionäärin tarinan. Keksijän suuntaan kumartavalle yhtiön nimelle on perusteensa, sillä kaikki sähköön liittyvä oli Teslan erikoisalaa.

Lue lisää

Musiikin merkityksen ja menestyksen mittaaminen myyntilistoilla on aina ollut mielenkiintoinen tapa kurkistaa kunkin aikakauden musiikkimakuun ja suosikkilevyjen synnyttämään populaariin ajanhenkeen. Levymyyntilistojen asiantuntijana aikanaan Rumba-lehdessä aloittanut Timo Pennanen esittelee julkaisussaan laskentamekanismin, jonka avulla hän esittelee Suomen menestyneimmät levytykset viimeisen kuuden vuosikymmenen ajalta.

Lue lisää

22.9.2022 | Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Asutko vanhassa talossa tai haaveiletko siitä? Askarruttaako pärjääminen talovanhuksen huoltajana? Tällaiselle lukijalle sopii Koteja Vanhassa Raumassa, jossa kunnostuksen asiantuntijat ja asukkaat kertovat elämän täyteläisyydestä vanhassa talossa, kestävästä elämäntavastaan.

Lue lisää

21.9.2022 | Otto Aura

Mikko Huhtamiehen Seitsemäs vyöhyke on yleistajuinen teos Itämeren alueen merihistoriasta 1200–1600-luvuilta. Huhtamies on laatinut sangen onnistuneen yleisteoksen, jota voi suositella luettavaksi, mikäli tahtoo saada selville Itämeren merihistoriallisia tapahtumia keskiajalta ja varhaiselta uudelta ajalta. Kirjassa on myös käytetty hienoja aikalaispiirustuksia ja karttoja kuvituksena, joista näkee hyvin, kuinka meri on ruokkinut myös mielikuvitusta.

Lue lisää

20.9.2022 | Teemu Korpijärvi

Runoilija Uuno Kailas lähti vuonna 1931 matkalle Nizzaan. Vuonna 2018 historioitsija ja kirjailija Marija Vantti seuraa hänen jalanjälkiään tarkoituksena kirjoittaa Kailaan juhlavuodeksi hänen elämäkertansa. Älä koske perhosen siipiin on monikerroksinen kertomus nuorena kuolleen runoilijan elämänkulusta ja hänen viimeiseksi jääneestä matkastaan.

Lue lisää

1

19.9.2022 | Lassi Saressalo

Suomessakin on runsaasti matkailukohteita, jotka synnyttävät monenlaisia mietteitä. Jotkut ovat jo jäänteiksi muotoutuneita, toiset taas ikuisesti eläviä muistojen manifestaatioita. Tärkeintä on, että matkalla näkee ja kokee kaikenlaista ja saa niistä inspiraatiota laajempiinkin pohdiskeluihin.

Lue lisää

16.9.2022 | Tapaninen, Irma

Tasavaltalainen valtiomuoto liittää Suomen osaksi läntistä liberalistista traditiota. Kun järjestelmä alkoi rakentua uudelleen vuoden 1918 sisällissodan ja ”kuningasseikkailun” jälkeen, sitä kohtaan tuli painetta sekä oikealta että vasemmalta. Valta nuoressa tasavallassa ei ollut tasan, vaan tutkija Miika Siirosen sanoin ”hauraan valtion nutussa oli demokraattinen kuosi, mutta mallista ja leikkauksesta tuli autoritaarinen.”

Lue lisää

14.9.2022 | Pentti Stranius

Baarikierros on tietoteos, joka välittää Pohjois-Karjalan ja Joensuun ravintolahistoriaa asiantuntemuksella. Kyseessä on vertaisarvioinnin läpikäynyt tutkimus vailla vertaa, jonka kirjoittajakunta on pääosin ammattitutkijoita ja historioitsijoita. Kaikki ovat erikoisalojensa puolesta hieman valtavirrasta sivussa, mistä syystä katutason kulttuurihistoria näyttäytyy sitäkin mielenkiintoisempana!

Lue lisää

13.9.2022 | Carl-Fredrik Geust

Meidän poikamme mediassa on FT Helena Pilkeen laatima Suomen sotilastiedotuksen 100-vuotishistoriikki. Sotilastiedotuksen mottona on jo 1930-luvulla ollut "Kaikkea ei kerrota, mutta totta puhutaan".

Lue lisää

12.9.2022 | Silja Pitkänen

Teoksissa Humanistinen kaupunkitutkimus ja Naisten kaupunki on runsaasti yhteisiä tarkastelukohteita sekä jonkin verran samankaltaista sisältöä, hieman eri näkökulmista katsottuna. Kumpikin tarjoaa erilaisia perspektiivejä kaupunkeihin ja niiden tutkimiseen tieteen ja taiteen keinoin. Lisäksi molemmissa esitellään ja viedään eteenpäin tutkimussuuntauksia, jotka joiltain osin vasta hakevat muotoaan, ja – kuten kaleidoskooppikuvat – voivat heilahtaa myös toisenlaisiksi. Kirjat tähtäävät myös parempaan kaupunkisuunnitteluun etsiessään vastausta kysymykseen, kuinka kaupunkien asukkaiden erilaiset tarpeet voitaisiin tulevaisuudessa ottaa paremmin huomioon.

Lue lisää

8.9.2022 | Janne Lahti

Uusimmassa teoksessaan Ari Helo tarjoaa hengästyttävän ja monisärmäisen matkan Yhdysvaltojen historiaan, sen ihanteisiin, kipupisteisiin ja konflikteihin. Kyseessä on massiivinen tietopaketti ja yleisesitys, jossa Yhdysvaltoja lähestytään poliittisen historian näkövinkkeleistä, raamitetaan sen valtiollista historiaa, sekä kansakunnan kehityksen keskeisiä kulkusuuntia ja käännekohtia.

Lue lisää

Harvoin tulee luettua näin kritiikittömästi kohdettaa ylöspäin katsovaa henkilökuvaa kuin mitä Kati Martonin kirjoittama teos Angela Merkelistä on. Teoksessa piirtyvä kuva - suomenkielistä käännöstä lainatakseni - "maailman vaikutusvaltaisimmasta naisesta" on sujuvasti kirjoitettu narratiivi, joka taitavasti korostaa Angela Merkelin vahvuuksia ja saavutuksia häivyttäen samalla hänen pitkän valtakautensa (2005-2021) varjopuolet kertomuksen taustalle.

Lue lisää

6.9.2022 | Leena Rossi

Hei, te kaksi kuulijaa, jotka olette seuranneet radiosta maisteri Lindgrenin esitelmiä operasta! Nyt saatte lukea taidemuodosta vähän enemmän, kuin mitä ehkä haluatte tietääkään. Kirjailija on näet pullauttanut maailmaan teoksen Minun oopperani: Epätäydellinen historia, jonka hän ilmiselvästi olettaa teidän lukevan. Kirjassaan hän kertoo oopperan vaiheista ja mieleisistään oopperoista 1500-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle. Tekijän pyynnöstä pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta on kuvittanut kirjan. Hän sanoo suorastaan älyttömän herkullisen aihepiirin inspiroineen häntä tuomaan lisää satiiria ennestään satiiriseen tekstiin.  

Lue lisää

2.9.2022 | Hannu K. Riikonen

Bysantti oli yksi historian pitkäikäisimmistä valtioista. Professori Paavo Hohdin teos kattaa yli tuhat vuotta antiikin Rooman jälkeistä aikaa ja käsittelee myös Bysantin perintöä osmanivaltiossa ja Venäjällä sekä Länsi-Euroopassa. Hohdin teos on kronologinen kertomus keisareiden teoista ja kohtaloista. Se esittelee tapahtumat selkeästi, havainnollisesti ja osin värikkäästikin.

Lue lisää

30.8.2022 | Kaisa Ilmonen

Saara Turusen ja Petra Maisosen toimittamaan Suurteoksia-antologiaan kirjoittaneet 20 kirjailijaa kirjoittavat itselleen tärkeistä teoksista ja kertovat samalla jotain itsestään. Teoksessa pohditaan kirjallisuuden historian muotoutumista. Kuka valitsee teokset, joita kirjallisuuden kaanoniin nimetään? Kenellä on oikeus kertoa hyvä tarina? Suuri tarina? Teoksessa esitellään kokonaan toisenlainen valikoima arvokirjallisuutta ja siinä otetaan rohkeasti haltuun ”suurteos” -sana.

Lue lisää

Markus Leikola taustoittaa sodan syitä ja sotatapahtumia monipuolisesti ja ansiokkaasti uudessa teoksessaan Sodan ja rauhan kronikka. Hän tuo esille esimerkkejä ensimmäisen ja toisen maailmansodan tapahtumista ja välillä muustakin Ukrainan alueen historiasta. Teos on oiva johdatus paitsi venäläiseen sotastrategiaan, myös koko venäläiseen maailmankuvaan. Teos tarkastelee mitä Ukrainassa ja kansainvälisessä politiikassa on minäkin päivänä meneillään ja samalla taustoittaa meneillään olevaa konfliktia, pohdiskelee tapahtumien syitä ja seurauksia.

Lue lisää

24.8.2022 | Lassi Saressalo

Suomenlahden ulkosaaret ovat 1700-luvulta asti olleet sotilaspoliittisesti merkittäviä linnoitettuja kohteita. Ne ovat suojanneet Pietaria/Leningradia meritse tapahtuvalta hyökkäykseltä, mutta toisaalta estäneet punalaivaston siirtymisen Itämerelle. Someri on pieni saari, mutta strategisesti tärkeä kohde osana tätä ketjua.

Lue lisää

5

18.8.2022 | Satu Sorvali

Toimittaja, kirjailija ja työväenliikkeessä vaikuttanut poliitikko Matti Kurikka (1863–1915) on kiehtova henkilö, jolla on ollut jokseenkin huono maine paitsi aikalaisten, usein myös jälkipolvien mielessä. Ikuiseksi epäonnistujaksi leimattu Kurikka on kuitenkin saanut sisukkuudestaan postuumisti tunnustusta monipuolisessa historian, folkloristiikan, uskontotieteen sekä sukupuolen tutkimusta yhdistelevässä artikkelikokoelmassa. Teos antaa uutta tietoa Kurikan moninaisista vaiheista kirjallisuuden, politiikan ja ideologioiden suhteen, mutta myös ilmiöistä hänen ympärillään.

Lue lisää

1