Jörn Donner (1933-2020) oli suomalaisen kulttuurikentän moniottelija, joka vaihtoi tiheään ja taitavasti taiteen- ja tyylilajeja. Hän oli kirjailija ja elokuvaohjaaja, kolmea puoluetta edustanut poliitikko ja yrittäjä, jonka bisnekset eivät aina onnistuneet. Donneria on kutsuttu kansakunnan provokaattoriksi; silti hän palveli maataan diplomaattina. Kai Ekholmin Donner-teos peilaa kohdettaan monesta suunnasta. Sanoja säästämättä, kritiikistä tinkimättä.

Lue lisää

3.6.2020 | Markku Soikkeli

Kertomuksen keinoin on ensimmäinen kotimainen artikkelikokoelma tarinallisuuden käytöstä tietokirjallisuudessa, hieman myös journalismissa. Artikkeleista löytyy tietokirjallisuuden ammattilaisillekin hyödyllisiä huomioita, etenkin historiankirjoituksen tarinallistumisesta kiinnostuneille.

Lue lisää

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan aloitti valtakautensa poliittisen kriisin keskellä. Hänen AK-puolueensa tarjosi vaihtoehdon kansan silmissä korruptoituneille perinteisille puolueille. Kauden alkupuoli sujuikin uudistusten ja yhteiskunnan vapautumisen merkeissä. Kauden toinen puolisko onkin sitten johtanut autoritaarisen järjestelemän ja suoranaisen henkilökultin nousuun. Kankkosen teos Erdoğan. Turkki suuren johtajan varjossa kuvaa hyvin sitä, miten tähän on tultu ja miltä asiat näyttävät presidentin oikkujen kohteeksi joutuneiden yksilöiden kohdalla. Kankkosen kokemus ja yhteydet Turkissa ja turkkilaisiin tarjoavat nautittavan katsauksen maahan suuren johtajansa varjossa.

Lue lisää

Vainolaistarinat ovat perinteenlaji, jotka liittyvät kertojayhteisön kokemaan joko todelliseen tai uskoteltuun ulkopuolelta tulleeseen uhkaan. Niille tyypillistä on meikäläisten puolesta toimiva sankari, joka oveluudellaan saattaa vahvaksi, mutta tyhmäksi kuvatun vihollisen tuhoon ja kuolemaan. Mannerheim-ristin ritari Einar Schadewitzin tankintuhoamistarina on sellainen.

Lue lisää

28.5.2020 | Leena Rossi

”Suuren Blåkulla-hälyn” aikana vuonna 1676 Tukholmassa teloitettiin lukuisia naisia noitina, mutta suomalaissyntyinen Malin Matsintytär oli ainoa, joka poltettiin elävältä. Hänen väitettiin kuljettaneen lapsia ja nuoria naisia Blåkullaan Paholaisen luo. Suomen ja pohjoismaiden historian tutkija Marko Lamberg on kirjoittanut Malinin julmasta kohtalosta kirjan Noitaäiti: Malin Matsintyttären tarina, jossa hän sijoittaa naisen toiminnan luontevasti aikaansa, yhteisöönsä ja kulttuuriinsa. Kirjasta lukija saa hyvän käsityksen 1600-luvun suurvallan pääkaupungin asukkaiden elämästä, jota taikausko varjosti.  

Lue lisää

22.5.2020 | Wiberg, Matti

Kaksi tietokirjaa kuvailee tiedustelulainsäädäntöä pohtimatta, mitä pitäisi tavoitella ja miten tavoitteet parhaiten saavutettaisiin.

Lue lisää

Sotahistorioitsija Jukka Tarkka toteaa tuoreen kirjansa saatepuheessa, että teos ei tarjoa mitään uutta tietoa. Monelle lukijalle kirjoittajan tiivis Ahvenanmaan turvallisuushistorian kuvaus voi silti toimia uuden tiedon lähteenä. Edellinen suomenkielinen sotahistoriallinen katsaus Ahvenanmaahan on komentaja Arvo Komulaisen teos viidentoista vuoden takaa, joten tilausta kirjalle löytyy. Tarkan demilitarisointi- ja neutralisointisopimuksia koskevat tulkinnat eivät kuitenkaan vakuuta.

Lue lisää

Virpi Mäkisen toimittama teos on usean kirjoittajan yhtenäinen ja johdonmukainen esitys keskiajan teologisesta ajattelusta, erityisesti sellaisista kysymyksistä, joilla on ollut merkitystä myös myöhemmälle teologialle ja filosofialle. Se toimii erinomaisena johdatuksena lukijalle, jolla ei entuudestaan ole opintoja keskiajan teologiasta tai filosofiasta.

Lue lisää

14.5.2020 | Timo R. Stewart

Kultakauden taiteen kansallisista ikoneista tiedetään paljon, mutta joskus kansallinen muisti on valikoiva. Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin kohdalla heidän elämässään ja taiteessaan keskeisesti vaikuttanut ja näkynyt esoteerinen henkisyys kuuluu aiheisiin, jotka on ehkä tarkoituksellakin unohdettu vuosien saatossa. Nina Kokkinen korjaa tätä puutetta kiinnostavassa teoksessaan, jonka luettuaan moni tuttu maalaus näyttäytyy aivan uudessa valossa.

Lue lisää

13.5.2020 | Räsänen, Marika

Mitä saagat ovat – totta vai tarua? Tällä retorisella kysymyksellä avaavat Sirpa Aalto ja Kirsi Kanerva, kaksi saagoihin erikoistunutta tutkijaa, teoksensa Johdatus saagakirjallisuuteen. Teos vastaa esitettyyn kysymykseen, minkä lisäksi se tarjoaa monipuolisesti perustietoa saagoista, saagakirjallisuudesta ja kirjallisuuden eri lajeista. Käsikirjamainen teos on ehdottoman tarpeellinen suomalaiselle lukijakunnalle ja olisi toivottavaa, että se löytää tiensä sekä akateemiseen opetuskäyttöön että keskiajasta inspiraatiota ammentavien harrastajien lukulistoille.

Lue lisää

3

Suomen jääkärit – itsenäisyytemme kärkijoukko on massiivinen, lähes 600 sivuinen runsaasti kuvitettu teos jääkärien historiasta aina liikkeen alkuajoista meidän päiviimme saakka. Kirja keskittyy erityisesti niihin jääkäreihin, jotka jatkoivat Suomen puolustuslaitoksen palveluksessa jääkärivuosien jälkeen.

Lue lisää

Helsinki 1960 – kasvava kaupunki kuvissa ja kartoissa vie aikaan, jolloin suuret ikäluokat parveilivat koulujen pihoilla ja puutaloja näkyi katukuvassa siellä täällä. Viidet liikennevalot ohjasivat kulkijoita. Moottoritietä oli valmiina muutaman kilometrin pätkä ja lisää rakennettiin.

Lue lisää

4.5.2020 | Sari Mäenpää

Merimiestatuoinnit on visuaalinen ja tarinoiva tietoteos merenkulkijoiden kulttuurista ja tatuointien historiasta. Tekijät pyrkivät tulkitsemaan uudelleen tatuoinneille annettuja merkityksiä ja kumoamaan aikaisempia käsityksiä niiden symboliikasta.

Lue lisää

28.4.2020 | Markku Laitakari

Mies katolla-kirja kertoo valokuvaaja Caj Bremerin huikean elämän käännekohdista. Bremerin oma ääni kuuluu hänen tarinoissaan ja ennen kaikkea se näkyy hänen valokuvissaan. Toimittaja Kristiina Markkasen teksti johdattelee lukijan kuvausten tapahtumapaikoille.

Lue lisää

Helsingin Senaatintori on paraatipaikka monessakin mielessä: sinne viedään valtiovieraat ja tavalliset turistit, siellä kansa juhlii ja osoittaa mieltään. Toria ja sen tapahtumia esittelevä kuvateos kertoo Helsingin ja koko Suomenkin historiasta viimeisen parinsadan vuoden ajalta.

Lue lisää

Kurt Sontheimerin kirjoittama ja Maija Pietikäisen suomentama Hannah Arendt – Suuren ajattelijan elämä (2019) on silmiä avaava kurkistus merkittävän poliittisen teoreetikon elämänvaiheisiin ja teoksiin. Se toimii helppolukuisena johdatuksena natsi-Saksan vainoja Yhdysvaltoihin paenneen filosofin ajatteluun, ja tarjoaa näkymän myös Arendtin ihmissuhteisiin ja tämän elämään vaikuttaneisiin kollegoihin ja ystäviin.

Lue lisää

20.4.2020 | Helena Pilke

Mika Waltari tallensi teoksiinsa Helsinkiä ja sen historiaa pariltakin vuosisadalta. Kirjailijan kuvaamien ja hänen elämäänsä liittyvien paikkojen esittely on kiintoisaa luettavaa.

Lue lisää

1

Palkittu tietokirja Malva ja mulperi: Poimintoja entisajan puutarhoista esittelee menneisyyden puutarhoja ja pohjustaa monien hyvin tuttujen ja arkistenkin kasvien historiallisia vaiheita aina 1400-luvulta 1800-luvulle saakka. Malva ja mulperi on yleistajuinen ja monipuolisesti ja kauniisti kuvitettu tietokirja, joka pohjaa kasviarkeologi Teija Alangon väitöstutkimukseen.

Lue lisää

14.4.2020 | Markku Mattila

Antti-Ville Kärjän teos musiikin menneisyyksistä monikulttuurisessa Suomessa tarkastelee takakansitekstinsä mukaan taidemusiikin orientalismia, reggaeen ja rappiin liittyvää rodullistamista ja rasismin näkymistä suomalaisessa musiikissa. Tekijän mukaan kyse on ennen kaikkea valtasuhteista ja niiden valottamisesta.

Lue lisää

12.4.2020 | Tiina Mahlamäki

Ruotsalaisen toimittaja Patrik Svenssonin Ankeriaan testamentti on narratiivinen tietokirja, joka kertoo jännittäviä yksityiskohtia salaperäisestä ankeriaasta sekä siitä, miten vaikeasti se avautuu tutkimukselle ja miten hauraalta sen tulevaisuus näyttää. Tietotekstin rinnalla Svensson kuljettaa tarinaa omista muistoistaan, siitä miten hän isänsä kanssa pyydystivät ankeriaita. Teos on myös pyrkimys herättää lukijoiden tietoisuus ankeriaan hälyttävästä tilanteesta: lajin säilyminen on vakavasti vaarantunut.

Lue lisää