Filosofian lisensiaatti Erkki Fredriksonin vuonna 1978 valmistunut gradu käsitteli Jyväskylän ravintolatoimintaa 1800-luvulla ja hänen 1990-luvun alussa tehdyssä lisensiaatintutkimuksessaan kiiltelivät kotikaupungin porvarien pöytähopeat. Kun Fredrikson on tehnyt elämäntyönsä Keski-Suomen museon intendenttinä, on nyt käsillä oleva Pöydän iloja pikkukaupungissa varsin luonteva lisä toistakymmentä teosta käsittelevään kirjalliseen tuotantoon. Etenkin kun tekijä esipuheessa kertoo olevansa mies, joka viihtyy lieden […]

Lue lisää

Alkoholi on ollut kautta aikojen läsnä suomalaisessa kulttuurissa. Käyttäjien mielestä sitä on ollut yleensä liian vähän ja vastustajien mielestä liikaa, harvoin kenenkään mielestä sopivasti. Se on jäsentänyt suomalaista kulttuuria keskeisellä tavalla, kun maallinen ja kirkollinen esivalta ovat pyrkineet kitkemään juoppoutta alamaisista – toistaiseksi siinä onnistumatta. Viinan ilojen ja kirojen ohella suomalaisia ovat kiinnostaneet myös kännistä […]

Lue lisää

Jallu, Kossu ja Kieltolaki Jonna Pulkkinen on erikoistunut suomalaiseen väkevien alkoholijuomien historiaan ja kirjoittanut Minerva-kustantamolle jo kolmannen viinakirjan – Kieltolaki: Kielletyn viinan historia Suomessa. Hänen aikaisemmat teoksensa ovat Jallu – Jaloviinan ja paloviinan historia (2013) sekä Kossu – Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia (2014). Uudessa teoksessaan Pulkkinen paneutuu nimenomaan vuosien 1919–1932 kieltolakiin, jota hän on […]

Lue lisää