Maailman neljänneksi väkirikkain maa ja samalla maailman suurimman muslimiväestön omaava valtio Indonesia ei tyypillisesti paistattele länsimaisen median otsikoissa. Suomalaisissa tiedotusvälineissä maata on viime vuosikymmeninä käsitelty luultavasti eniten Acehin rauhanneuvottelujen yhteydessä vuonna 2005. Indonesian edustajien läsnäolo noteerattiin viime syksynä myös presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisten yhteydessä. Vaikka Indonesiasta on tehty roppakaupalla ansiokasta historiantutkimusta, David Van Reybrouckin teos […]

Lue lisää

Ranskan armeijan 129 vuotta sitten Beninistä varastamat esineet ovat viimeistä kertaa esillä Quai Branly -museossa. Esineiden palauttaminen Afrikkaan on osa laajempaa länsimaisia museoita koskevaa dekolonisaatiokeskustelua.

Lue lisää

Britanniassa humanististen tieteiden tutkijat ja opettajat kohtaavat tällä hetkellä poliittista painetta kahdelta suunnalta. Yhtäältä konservatiivihallitus on sitoutunut voittamaan ”kulttuurisodan” vastustamalla opetusta tai tutkimusta, joka on sitoutunut woke-arvoihin, esittää brittiläisen imperiumin kielteisessä valossa, tai muilla tavoin nostaa esille yhteiskuntaan juurtunutta rakenteellista epäoikeudenmukaisuutta. Toisaalta myös vaatimukset opetussuunnitelman ”dekolonisaatiosta” ovat johtaneet kummallisiin lopputuloksiin kirjoittaa Oxfordin yliopiston saksalaisen keskiajan kirjallisuuden professori Annette Volfing.

Lue lisää