Tutankhamonin hauta oli kiehtonut Howard Carterin (1874–1930) mieltä vuodesta 1907 lähtien, ja hän etsi sitä sinnikkäästi monta vuotta Kuninkaiden laaksosta, ennen kuin hän löysi sen marraskuussa 1922. Jo faaraoiden ajasta lähtien kuningashautojen aarteet olivat joutuneet ryöstöjen ja hävityksen kohteiksi. Vainajien muumioitakin oli vahingoitettu. Carter ei tiennyt, mitä hänen etsimässään Tutankhamonin haudassa olisi jäljellä. Brittiläisessä arkeologiassa […]

Lue lisää

Turun Haagasta on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon pronssikautinen hautaröykkiö. Löytö auttaa esimerkiksi hahmottamaan Aurajokilaakson pronssikautista asutuskuvaa.

Lue lisää

Outokummun Majoonsuolta on löydetty hiekkatien alta kivikautinen lapsen hauta. Analysoimalla haudan maaperää tutkijat löysivät jäänteitä lintujen sulista ja höyhenistä, koiraeläimen ja pikkunisäkkäiden karvoista sekä kasvikuiduista. Orgaaninen aines säilyy yleensä huonosti Suomen happamassa maaperässä, joten tällainen löytö noin 8000 vuotta vanhasta haudasta on ainutlaatuinen.

Lue lisää