Kahvi, tuo suomalaisille rakas nautintoaine on inspiroinut lukuisia kirjoja keittokirjoista tietokirjoihin ja runoihin. Ensimmäistä kertaa pääsin lukemaan siitä esseiden muodossa Paula Hottin uudessa teoksessa. Mustia syntejä on juuri sellainen kirja, jonka lukija tällaisena epätavallisena vuonna tarvitsee, varsinkin sellaiset lukijat, jotka kaipaavat aika ajoin kaukomaille. Itse pidän enemmän matkustelusta kotimaassa, mutta kahvi maistuu siltikin. Aamuni eivät […]

Lue lisää

Arvostelu

Kahvi on öljyn jälkeen maailman arvokkain luonnosta saatava kauppatavara, jota viljellään yli 70 maassa. Kahvinkaupan taloudellisen merkityksen lisäksi kahvin kulttuurinen vaikutus on ollut valtava, joten kahvista on syytäkin kirjoittaa. Lani Kingstonin kirjasta selviää kahvilajien, kasvuolojen, poiminnan, puhdistuksen, paahdon, jauhatuksen, sekoittamisen, säilytyksen ja teknologian merkitys valmiin kahvijuoman tuoksun ja maun kannalta – aromi-sanaa tekijä ei käytä. […]

Lue lisää

Etnologian professori Bo Lönnqvistin 152-sivuisen kirjan nimi ”Leivos. Tutkielma ylellisyyden muotokielestä” on harhaanjohtava, sillä se lupaa paljon vähemmän kuin antaa. Lähes puolet kirjasta on ”leivoksen esihistoriaa”, leivän historiaa. Lukija saa tietää leivän aseman, muodot ja tehtävät Lähi-idän ja Egyptin korkeakulttuureista nykyaikaan. Samoin tulevat selvitetyksi niin karjalanpiirakoiden kuin pettuleivän tekotavatkin. Ennen kuin Lönnqvist pääsee leivokseen hän […]

Lue lisää