Kansallisarkiston verkkopalvelu Arkistojen Portti on uudistunut. Uudistetun version on tarkoitus helpottaa oppaiden löytämistä palvelusta ja monipuolistaa palvelun sisältöä.

Lue lisää

Kansallisarkisto aloitti vuonna 2019 massiivisen digitointiprojektin, jossa digitoidaan viranomaisaineistot 1970-luvulta lähtien. Projektin ansiosta tutkijoiden saataville on tulossa hyllykilometreittäin arkistoaineistoa. Vastaa kyselyyn, jossa kerätään tietoa tutkijoiden tarpeista viranomaisaineston suhteen!

Lue lisää

Kansallisarkisto on uudistamassa kotisivujaan ja Arkistojen Portti -palvelua. Uudistuksia varten Kansallisarkisto järjestää kolme työpajaa, joihin etsitään nyt vapaaehtoisia.

Lue lisää

Suojelupoliisin vuosien 1960–1969 pysyvästi säilytettävät asiakirjat on siirretty Kansallisarkistoon. Siirretty aineisto käsittää yhteensä 766 arkistokoteloa, jotka sisältävät muun muassa henkilösivuja sekä henkilö- ja asiamappeja. Kansallisarkistoon luovutettiin myös 25 arkistokoteloa Suojelupoliisin edeltäjäviranomaisten Etsivän keskuspoliisin ja Valtiollisen poliisin arkistoihin kuuluvaa aineistoa vuosilta 1919–1948.

Lue lisää

Tänään julkaistu Sotasurmasampo 1914–1922 -tietokanta on päivitetty versio alun perin vuonna 2002 laaditusta sotasurmatietokannasta. Portaaliin on koottu tietoja Suomen sisällis- ja heimosodissa vuosina 1914–1922 menehtyneistä sekä sisällissodan jälkeisistä vankileireistä.

Lue lisää

André Swanströmin teos Hakaristin ritarit (2018) ja Kansallisarkiston tekemä selvitys, Lars Westerlundin tutkimus The Finnish SS Volunteers and Atrocities 1941–1943 (2019) ovat herättäneet laajaa ja kiivasta keskustelua SS-veteraanien aatteellisuudesta ja osallisuudesta natsi-Saksan sotarikoksiin sekä tutkimuksen etiikasta. Agricola – Suomen humanistiverkko kokoaa julkaisusarjansa 15. osassa näihin tutkimuksiin liittyvää ja muutakin suomalaisia SS-miehiä käsittelevää sisältöä.

Lue lisää

5

Agricola-portaali on julkaissut Jari Lybeckin teoksen Suomen arkistolaitoksen historiasta. Teos kattaa sodan jälkeisen ajan vuoteen 1974. Lybeckin teos ilmestyi vuonna 2016 ja on nyt uudelleenjulkaistu Agricolan julkaisusarjassa pdf-muotoisena.

Lue lisää

Jari Lybeck tarkastelee teoksessaan arkistolaitoksen kehitystä jatkosodan päättymisestä vuoteen 1974. Näinä kolmena vuosikymmenenä arkistolaitoksessa tapahtui paljon kuten yhteiskunnassa muutenkin. Viranomaisten ohjaus arkistotoimen asioissa tehostui ja tuli entistä kattavammaksi.

Lue lisää

2