Alzheimer-tutkija Lisa Mosconi hahmottelee Aivoruokaa-kirjassaan neurologisen ja ravitsemuksellisen kokonaiskuvan siitä, millainen ruoka on aivojen hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Aivoille ei näet ole hyväksi kaikki, mitä ihminen suuhunsa tunkee, eivätkä aivoihin yleensä pääse muut kuin ne ravintoaineet, jotka veri-aivoeste eli aivojen viimeinen suojakerros tunnistaa kelvollisiksi. Mosconi tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän toimii Weill Cornellin lääketieteellisen yliopiston ja […]

Lue lisää

Teoksen lähtökohtana on, että lihan kulutusta on syytä vähentää. Ajatuksena on kuitenkin pikemminkin kohtuullistaminen kuin lihansyönnistä luopuminen kokonaan. Tässä mielessä teos onkin varsin ajankohtainen. Fleksaus eli osa-aikainen kasvissyönti on jopa nimetty tämän hetken kuumimmaksi ruokatrendiksi. Tätä voi selittää osaltaan se, että markkinoille on parin viime vuoden aikana tullut runsaasti uusia proteiinipohjaisia lihankorvikkeita ja valmisaterioita, joiden […]

Lue lisää

Yhteiskuntatieteiden maisterin Taru Anttosen ja kasvissyönnin historiasta väitöskirjaa valmistelevan kulttuurihistorian tutkijan Jukka Vornasen Lihansyöjien maa: Miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava, on ajankohtaiseen aiheeseen eli lihan- ja kasvissyönnin taustoihin pureutuva teos. Osin minämuotoon puettu, pääosin eri alojen asiantuntijoiden haastatteluihin pohjautuvassa teoksessa pohditaan lihansyönnin yleisyyden syitä, nostetaan esiin siihen liittyviä ekologisia ja eettisiä ongelmia ja pohditaan kasvissyönnin […]

Lue lisää

Kovat rasvat ovat edelleen terveydelle epäedullisia Viime vuosina on ilmestynyt lukuisia ruokaa, ravitsemusta ja terveyttä käsitteleviä teoksia. Useissa kirjoissa on esitelty erilaisia vaihtoehtoisiksi luokiteltavia ruokavalioita, vannottu mahdollisimman aidon, perinteisen ja puhtaan ruoan nimeen ja samalla kyseenalaistettu niin sanottu virallinen totuus terveellisen ruokavalion rakentumisesta, kuten kovien rasvojen epäterveellisyydestä. Puskan uutuusteos Raha tai henki edustaa tähän nähden […]

Lue lisää