Tervetuloa Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen kolonialismityöryhmän ja Cinema Orionin yhteiseen elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen torstaina 5.9.2024! Elokuvaillassa katsotaan Tanskan Länsi-Intian siirtomaaperiodille sijoittuva Empire (2023) ja paneelissa keskustellaan pohjoismaisista siirtokuntahankkeista.
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittaja Empire on siirtomaasatiiri, joka tuulettaa raikkaasti rasismia ja valtapelejä.
Elokuvan ideoinut ja käsikirjoittanut Anna Neye ja ohjaaja Frederikke Aspöc luovat terävän ja vihaisen katseen Tanskan siirtomaavallan pinttyneen rasistisiin valtarakenteisiin. Kokonaisuuden viimeistelee omalaatuinen estetiikka: hätkähdyttävä ääniraita ja vaikuttavasti toteutettu lavastus, joka korostaa kaameuksien absurdiutta.
Valtaosa historiallisista elokuvista pelaa varman päälle, mutta Empire riuhtaisee itsensä rohkeasti irti tutuista kaavoista.
Anna asuu Tanskan kenraalikuvernöörin Peter von Scholtenin kanssa kartanossa, jossa hän hallitsee omaa talouttaan, omaisuuttaan sekä rakasta ja luotettua taloudenhoitajaansa Petrineä. Päällisin puolin asiat ovat hyvin. Mutta kun huhut kapinasta alkavat voimistua, naisten on valittava puolensa – valitsevatko he saman puolen?
Elokuvaa seuraavassa paneelikeskustelussa tarkastelussa on Pohjoismaiden – ja Suomenkin – osuus siirtokuntahankkeissa ja kolonisaation rakenteissa ympäri maailman. Keskustelemassa ovat dosentti Timo Särkkä, dosentti Erja Kettunen-Matilainen sekä yliopistonlehtori Kalle Kananoja. Tilaisuuden moderoi dosentti Risto Marjomaa.
Elokuvan kieli on tanska ja elokuvassa on vain englanninkielinen tekstitys.
Elokuvan kesto on 93 min.
Traileri: https://youtu.be/Ofw9gttGNp4
Ohjelma:
Elokuvanäytös klo 17.00-18.30: Empire (K12)
Keskustelu klo 18.30-19.30: Kolonialismi, Pohjoismaat ja “pohjoismainen viattomuus”?
Keskustelu käydään suomeksi.
Elokuvanäytökseen on lipunmyynti, mutta keskustelutilaisuus on avoin ja maksuton kaikille halukkaille.
Liput:
12 €
Alennettu hinta: 9,50 € Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n jäsenille sekä muille alennusryhmille.
Liput ostetaan Cinema Orionin verkkokaupasta: https://cinemaorion.fi/elokuvat/empire/
Puhujat:
Kalle Kananoja on Oulun yliopiston tieteiden ja aatteiden historian yliopistonlehtori, joka on tutkinut orjuuden kulttuuri- ja sosiaalihistoriaa. Hänen teoksiinsa lukeutuu Kahlitut: Orjuuden historia Amerikan mantereella (Gaudeamus, 2021).
Erja Kettunen-Matilainen on Aasian talouksiin erikoistunut talousmaantieteen dosentti ja erikoistutkija Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hänen tutkimus- ja opetusalaansa ovat Euroopan ja Aasian välinen kauppa ja kauppapolitiikka, kestävä kehitys ja yritysten yhteiskuntasuhteet, ja hän on tutkinut mm. suomalaisten osallistumista 1700-luvun Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian purjehduksille. Hän johtaa Hyvä ja paha palmuöljy -tutkimushanketta Indonesia-EU -palmuöljypolitiikasta (Koneen Säätiö 2023-2027) ja on Suomi-Korean tasavalta -yhdistyksen puheenjohtaja sekä Suomen Maantieteellisen Seuran hallituksen jäsen.
Risto Marjomaa, Helsingin yleisen historian uusimpien aikojen yliopistonlehtori, on erikoistunut laaja-alaisesti ottaen globaaliin historiaan, mutta erityisesti Afrikan historiaan toimien jonkin aikaa Afrikan tutkimuksen professorina. Muita keskeisiä kiinnostuksen aiheita ovat sodan ja konfliktien, sekä imperialismin ajan historia.
FT, dosentti Timo Särkkä työskentelee yliopistotutkijana Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella. Hänen viimeisin kirjansa Mining and Financial Imperialism: The Central African Copper Bonanza (routledge.com) käsittelee kaivannaisteollisuuden ja kolonialismin historiaa Katangan kuparikentillä, jonka suomalaisten ”pioneerien” historiaa hän on tutkinut muiden muassa kirjassa Finnish Colonial Encounters: From Anti-Imperialism to Cultural Colonialism and Complicity.