Näyttelyt

Hauras aika, väkevä aika -näyttely

Lokakuun ajan Taiteilijakoti Erkkolassa on mahdollisuus nähdä nykygrafiikan tekijöiden tuotantoa. Hauras aika, väkevä aika -näyttelyyn osallistuu suomalaisia, italialaisia ja liettualaisia taidegraafikkoja, joita yhdistää rakkaus kivipiirrokseen ilmaisuvälineenä. Samoilta taiteilijoilta on esillä myös maalauksia, piirustuksia ja installaatioita.

Näyttelyn nuorin taiteilija on liettualainen Roma Auskalnyte (s. 1988), joka yhdistää teoksissaan eri medioita: grafiikkaa, video- ja valokuvataidetta sekä performanssitaiteen muotoja. Sisilialainen Giuseppe Colombo (s. 1971) on opiskellut Rooman taideakatemiassa ja palannut kotiseudulleen Modicaan, Sisiliaan. Colombo poimii usein teemoja vanhemmasta taiteesta tai historiallisista valokuvista käyttäen pikkutarkkaa ja hienostunutta piirtämisjälkeä.

Järvenpääläisen kuvataiteilija Kaisu Sirviön (s. 1954) litografian vedokset on tehty maalauksellisella tyylillä. Kuvat tulvivat puutarhaa ja kukkia, ja uusimmissa töissään hän maalaa tussilla herkkiä ornamentaalisia kasviaiheita. Kuutti Lavonen (s. 1960) on tunnettu taidemaalari ja taidegraafikko, jonka teoksissa näkyvät eurooppalaisen yhteisen kulttuuriperinnön vaikutteet antiikista renessanssiin ja barokkiin. Taidegrafiikan lisäksi hän käyttää tempera-, akryyli-ja pastellitekniikoita ekspressiivisissä, usein ihmiskasvoja kuvaavissa aiheissaan.

Helsingin Kivipainon perustajiin kuuluva Matti Hintikka (s. 1955) on espoolainen taidegraafikko. Hänen litografiatöidensä alkulähde on suomalaisessa maisemassa, jonka voi ymmärtää joko konkreettisena tai mentaalisena. Elina Länsman (s. 1979) on nuoren polven taidegraafikoita, ja hän asuu nykyään Nuorgamissa Lapissa. Hänen maalauksissaan ja litografiateoksissaan näkyvät pohjoisen karun luonnon maisemat ja eläinteemat.

Näyttelyn teosten aiheet vaihtelevat suomalaisen luonnon ominaispiirteistä ihmisenä olemisen herkkyyden ja voiman pohdiskeluun. Kaikki taiteilijat ovat käyttäneet kivipiirrosta eli litografiaa. Se on runsaat 200 vuotta vanha eurooppalainen laakapainomenetelmä, jossa kuva piirretään sileän kiven pinnalle rasvaisella liidulla, terävällä tussikynällä tai rasvatussilla laveeraten.