Näyttelyt

Itsenäisen Suomen ensimmäiset diakonissat

Helsingin Diakonissalaitoksen museon näyttely Itsenäisen Suomen ensimmäiset diakonissat – Käyköön myötä taikka vastaan kertoo syyskuussa 1918 vihityistä viidestätoista diakonissasta, heidän työkentistään ja työuristaan mutta toisaalta myös ryysyranta-Suomen kehityksestä hyvinvointi-Suomeksi. Vuonna 1918 vihittyjen diakonissojen yhteenlaskettu elinkaari on nimittäin niin pitkä, että se kattaa tämän ajanjakson; sisaret Ellen Grahn ja Hildur Stenius olivat syntyneet 1869, sisaret Rachel Lindell sekä Milda Jokela kuolivat 1971 ja Aino Miettinen 1980.

Sisällissodan aikana, ollessaan vielä koesisaria, moni joutui työssään todistamaan sodan kauhuja ja raakuutta. Diakonissalaitoksen ohjeiden mukaisesti sisarten tuli auttaa kaikkia, puoleen katsomatta. He saivat konkreettisen tuntuman hädänalaisten, sairaiden ja kärsivien ihmisten elämään ja he joutuivat etsimään keinoja heidän auttamisekseen. Sodan jälkeen näiden sisarten työkenttä oli äärettömän raskas, koska vallankin kaupungeissa ja kaupunginosissa asui hyvin köyhää ja monin tavoin vaikeuksissa olevaa ja puutteen alaista väkeä.

Tämä 15 diakonissan ryhmä on poikkeuksellisen yhtenäinen – kukaan heistä ei jättänyt kutsumustehtäväänsä. He kaikki pysyivät diakonissalaitoksen sisarkunnassa. Laitos piti heistä huolen elämän loppuun saakka.

”Itsenäisen Suomen ensimmäiset diakonissat” on kolmas ja viimeinen osa näyttelysarjaa, joka on käsitellyt vuosia 1917-1918. Sarjan ensimmäinen osa ”Maailma ja me” kuvaili vuotta 1917 tuolloin 50 vuotta täyttäneen Helsingin Diakonissalaitoksen näkökulmasta. Toisessa osassa ”Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota” edettiin Edithin mukana taistelurintamilla ja kuvattiin punaisen Suomen puolelle sijoittuneiden sisarten kokemuksista ja tuntemuksista.

Itsenäisen Suomen ensimmäiset sisaret – Käyköön myötä taikka vastaan” on esillä 10.4.2019 saakka Helsingin Diakonissalaitoksen päärakennuksessa, Alppikatu 2. Avoinna ma-pe 9-16 sekä sopimuksen mukaan.