Konferenssit ja seminaarit

Jyväskylän Syksy 8.9.-25.10.2021 – teemana dialogi

Jyväskylän Syksy 2021 – teemana dialogi

Humanistisen webinaarisarjan ohjelma on tiede- ja kulttuuripainotteinen. Suurin osa esiintyjistä on nimekkäitä eri alojen professoreja ja tutkijoita.

Tapahtuman teemana on dialogi, joka tarjoaa lähtökohdan tieteiden- ja taiteidenväliselle uusille näkökulmille ja innostaville kohtaamisille.

Kaikille avoin webinaarisarja on Katriina Kajannes 70 -juhlasyksy. Tapahtuman suojelija on pianisti, pedagogi, filosofian maisteri Eila Tarasti (o.s. Tahvonen). Keskustelujen puheenjohtajana toimii päätoimittaja, valtiotieteiden maisteri Elias Krohn.

Tapahtuma on hyväksytty osaksi Tutkitun tiedon teemavuotta.

Järjestäjä on Lassi Nummen seura ry yhteistyössä Kulttuurivihkojen kanssa.

 

OHJELMA – muutokset mahdollisia

8.9. klo 18 Dialogisuus: Eila Tarasti, Eero Tarasti, Matti Kuhna, Markus Nummi, Ahti Ruoppila

ja Elias Krohn

Dialogisuus on perusasia yksilön ja yhteisön elämässä, ellei se sitten ole koko elämä. Filosofi Martin Buberin mukaan jokainen on keskustelevassa minä–sinä-suhteessa ympäristöön, ja sinä on yksilössä myös sisäänrakennettuna. Mitä dialogi(suus) oikeastaan on? Jyväskylän Syksyn avausdialogissa keskustelevat professori Eero Tarasti, filosofian maisteri, pedagogi Eila Tarasti, filosofian tohtori, viestintäpäällikkö Matti Kuhna, kirjailija Markus Nummi ja aluejohtaja, yhteiskuntatieteiden kandidaatti Ahti Ruoppila. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

16.9. klo 17 Rakkaus: Timo Partonen, Eeva Rohas ja Elias Krohn

Rakkaus voimauttaa ja rassaa, sitoo ja vapauttaa. Kaunokirjallisuus ja aivokuvat paljastavat armotta sen eri puolet ja vaikutukset. Onkohan rakkaus etupäässä kahden välinen sydämen, aivojen ja hormonihyökyjen asia, vai vaikuttaako se lisäksi laajasti kulttuurissa ja yhteiskunnassa? Tutkimusprofessori, psykiatri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja filosofian tohtori, kirjailija Eeva Rohas keskustelevat. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

18.9. klo 14 Sota vai rauha: Jaana Erkkilä-Hill, Timo Virtala ja Elias Krohn

Nyt Afganistanin kriisin myötä elämän ja rauhantilan hauraus on käynyt dramaattisella tavalla taas kerran selväksi. Onko sota ikuinen ja väistämätön, ja mihin rauhantyö kykenee? Taideyliopiston vararehtori, kuvataiteilija Jaana Erkkilä-Hill ja sosiologi, luennoitsija ja rauhanaktivisti Timo Virtala keskustelevat rauhantyön kysymyksistä. Esille nousevat myös nimet Pyhä Ksenia Pietarilainen ja Arndt Pekurinen. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

6.10. klo 14 Suomen kirjallisuus Euroopassa: Tiia Strandén, Yannick Lahti ja Elias Krohn

Moni suomalainen kirjailija on saanut nimeä ulkomailla. Mikä Suomen kirjallisuudessa kiinnostaa muualla, ja miten sitä tunnetaan? Kirjallisuuden vientikeskuksen johtaja Tiia Strandén ja väitöskirjatutkija Yannick Lahti Bolognan yliopistosta keskustelevat. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

11.10. klo 14 Erätauko ja Jatunin Tarha: Severi Hämäri, Lea Lihavainen, Sven Pahajoki ja Elias Krohn

Ehkä Suomi ei olekaan vaikenemisen vaan dialogin, yhteyden ja yhdistysten koti. Tohtorikoulutettava ja Kriittisen korkeakoulun Puhujakoulun vastaava opettaja Severi Hämäri kertoo Erätauko-keskusteluista, Lea Lihavainen, Opintokeskus Sivis, dialogin tarpeista ja kohteista kansalaistoiminnassa yhteiskunnallisen ja kirjailija Sven Pahajoki perustamastaan Jatunin Tarhasta ja sen periaatteista. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

12.10. klo 14 Dialogisuus oppimisessa: Juha Suoranta, Lena Segler-Heikkilä ja Elias Krohn

Dialogisuus rakentaa tasavertaisuutta ja syventää ymmärrystä. Tampereen yliopiston professori Juha Suoranta valottaa dialogiaperiaatetta Paolo Freiren pedagogiikassa ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yliopettaja Lena Segler-Heikkilä vuorovaikutusta ja myötätuntoa oppimistilanteissa. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

21.10. klo 18 Hyvyys: Tarmo Kunnas, Kari Heino, Sari Riepponen, Ilkka Hirvi ja Elias Krohn

Hyvyys odottaa usein vuoroaan taustalla, nousematta barrikadeille. Myös pyhyys on elämässä mukana, vaikka sitä ei huomaisi. Tilaisuudessa puhutaan kahdesta syksyn kirjasta ja niiden aiheista. Toisen niistä on kirjoittanut Tarmo Kunnas, toinen on Lassi Nummen nimikkoseurassa koottu esseekokoelma Hyvyys. Professori Tarmo Kunnas, valtiotieteiden tohtori Kari Heino, psykologian maisteri ja ylemmän erityistason psykoterapeutti Sari Riepponen ja kirjastonhoitaja, filosofian maisteri Ilkka Hirvi keskustelevat. Puhetta johtaa päätoimittaja Elias Krohn.

25.10. klo 14 Dialogisuus ja kommunikatiivisuus runoudessa: Daniil Kozlov ja Elias Krohn

Osallistuvuus ja dialogisuus ovat tulossa kirjojen ja ihmisten tuotteistuksen tilalle. Vuorovaikutus toteutuu uusin tavoin kirjoittamisessa, runoudessa, kustantamisessa ja vastaanotossa. Aiheesta keskustelevat kirjoittamisen opettaja Daniil Kozlov eli kirjailija Susinukke Kosola ja päätoimittaja Elias Krohn.

 

Jyväskylän Syksy 2021 -kotisivu, jolle ohjelma päivittyy:

https://jyvaskylansyksy2021.blogspot.com/2021/08/jyvaskylan-syksy-2021-webinaarisarja.html

Facebook-sivu, jolle ohjelma päivittyy ja jolla ilmestyvät linkit avoimiin keskusteluihin:

https://www.facebook.com/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-Syksyn-ohjelma-743643943020594