Muut tapahtumat

Kansalliskirjaston dataklinikka Turun yliopistolla

Kansalliskirjaston dataklinikka järjestetään Turun yliopistolla Feeniks-kirjaston alakerran it-luokassa ke 27.3. klo 10.00-14.00 (sisältäen lounastauon). Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Kansalliskirjasto on aktiivinen ja tunnettu toimija digitaalisten ihmistieteiden kentällä. Kirjasto tarjoaa monipuolisia data-aineistoja, asettaa niitä tutkimuksen käyttöön ja on osaava tutkimuksen kumppani. Kansalliskirjaston käyttöön asettamista digitoiduista aineistoista ja niistä tuotetuista datapaketeista hyötyvät digitaalisten ihmistieteiden tutkijat eri aloilla.

Digitoinnit, siitä syntyvä data ja datan käsittelyyn tarvittavat välineet antavat datalähtöiselle tutkimukselle uusia mahdollisuuksia. Kansalliskirjaston vetämä dataklinikka tarjoa mahdollisuuden päästä pintaa syvemmälle Kansalliskirjaston digitoimiin aineistoihin ja niistä luotuihin datapaketteihin asiantuntijoiden opastuksella. Dataklinikan tavoitteena on antaa yleiskuva Kansalliskirjaston tarjoamista digitoiduista aineistoista sekä pohtia miten dataa tulisi tarkastella ja millä välineillä datan voi tutkia.

Dataklinikan kesto on 2 x 90 minuuttia. Ensimmäisen osion aikana tutustutaan Kansalliskirjaston erilaisiin digitoituihin kokonaisuuksiin, datakatalogiin ja avoimen datan palveluihin. Dataklinikan toisessa osiossa syvennytään  digi.kansalliskirjasto.fi:n mahdollisuuksiin digitaalisissa ihmistieteissä ja tarkastellaan Kansalliskirjaston tuottamaa dataa harjoitusten avulla.

Dataklinikkaan osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta digitaalisten ihmistieteiden saralla.