Muut tapahtumat

Keskustelutilaisuus tiedekustantajien sopimusneuvotteluista ja avoimesta tieteellisestä julkaisemisesta

Tutkijat kutsuvat tutkijoita koolle townhall-keskustelutilaisuuteen tiedekustantajien sopimusneuvotteluista ja avoimesta tieteellisestä julkaisemisesta. Tilaisuuden tavoitteena on jakaa tietoa FinELibin ja Taylor&Francisin ja Wileyn välisestä neuvottelutilanteesta sekä pohtia tutkijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteeseen.

Tilaisuus on maksuton, kaikille avoin, eikä edellytä ilmoittautumista ja se lähetetään suorana verkkolähetyksenä. Tilaisuuden pääkieli on suomi. Yksittäiset englanninkieliset kysymykset ja vastaukset ovat mahdollisia.

OHJELMA

Aika ja paikka: Tiedekulma, Helsinki, 28.2.2019 klo 15-17

Tietoiskut

15.00-15.15 Johdatus päivän keskusteluun, Heidi Laine, tohtorikoulutettava, Tiedon hinta -kampanjan yhteyshenkilö

15.15-15.30 Mistä open access -keskustelussa on kyse, Mikael Laakso, apulaisprofessori, Hanken

15.30-15.45 Taylor & Francis ja Wiley -neuvottelujen tilanne, Arja Tuuliniemi palvelupäällikkö, Kansalliskirjasto / FinELib

Keskustelu

15.45-17.00

Tilaisuuteen on kutsuttu lavalle keskustelemaan tutkijoiden etujärjestöjen ja yhteisöjen edustajia. Heistä jokaisella on mahdollisuus käyttää lyhyt puheenvuoro edustamansa tahon tai ryhmän näkökulmien ja kantojen esittämiseksi, jonka jälkeen sana on vapaa. Etäosallistujat voivat osallistua keskusteluun Twitterin välityksellä käyttämällä aihetunnistetta #tiedonhinta.

Keskustelijat

Tieteentekijöiden liitto, Mikko Jakonen, varapuheenjohtaja

Informaatioalan akateemiset, Maija Paavolainen, puheenjohtaja

Informaatioalan akateemiset, Jari Friman, varapuheenjohtaja

Professoriliitto, edustaja tbc

Nuorten Tiedeakatemia, edustaja tbc

Ohjelmassa on myös runsaasti aikaa vapaalle yleisökeskustelulle. Kysymyksiä voi esittää ja keskustelua käydä jo etukäteen tämän tapahtumasivun kautta, Open Science Finland -FB-ryhmässä tai Twitterissä käyttämällä #tiedonhinta-aihetunnistetta.

17.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden sivut: http://tiedonhinta.fi/fi/2019/01/29/keskustelutilaisuus/?fbclid=IwAR1KaFBSVM8AkC0hEXkR2TbhexeinNUhWx1GT6npleNKcqCB9dbtTss54Ts

Tiedon hinta -kampanjan sivut: http://tiedonhinta.fi/fi/kannanotto/

 

Taustaa:

FinELib-konsortio on ilmoittanut, että sen ja Taylor & Francis -tiedekustantajan väliset sopimusneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina. 1.2.2019 lähtien Suomesta ei ole pääsyä kustantajan lehtiin. Sama tilanne uhkaa Wiley-kustantajan kohdalla. Vuonna 2017 jännitettiin FinELibin ja maailman suurimman tiedekustantajan Elsevierin neuvottelujen tulosta. Kuten tuolloin, nytkin neuvotteluissa hiertävät erityisesti aineistojen hinnat ja avoimen saatavuuden ehdot. Ovatko neuvottelujumit uusi normaali? Millaiset mahdollisuudet tutkijoilla on toimia ja vaikuttaa hankalissa neuvottelutilanteissa, julkaisukulttuurin muutoksen aikaansaamisen ja oman tutkimustyön toimintaedellytysten turvaamisen ristipaineessa?