Muut tapahtumat

Kirjojen, kirjastojen ja lukemisen tutkimuksen valtakunnallisen verkoston perustamiskokous

Hyvä tutkija!

Olemme perustamassa kirjojen, kirjastojen ja lukemisen tutkimuksen valtakunnallista verkostoa. Verkoston tarkoituksena on tuoda yhteen tutkijoita yli tieteenala- ja yliopistojen rajojen, tukea verkoston jäsenten tutkimusta keskustelulla ja näkökulmien vaihdolla sekä mahdollistaa yhteishankkeiden käynnistäminen. Lisäksi verkostossa olevat saavat tietoa meneillään olevasta tutkimuksesta. Tapaamme noin kerran kuukaudessa vaihtuvien teemojen ympärillä usein Helsingissä, mutta myös muissa kaupungeissa.

Verkosto on avoin kaikille, jotka tutkivat kirjoja, kirjastoja tai lukemista kulttuurisina ilmiöinä. Toivomme jäsenkunnan edustavan laajasti erilaisia tieteenaloja, menetelmiä ja näkökulmia. Verkoston toimintapiiri kattaa itsestään selvästi ainakin seuraavat tutkimusalueet, mutta ei rajoitu niihin:
– Minkälainen esine on kirja? Miten kirjan käyttötavat ovat muuttuneet? Miten digitalisaatio muuttaa kirjaa ja sen käyttöä?
– Mitä lukeminen merkitsee lukijoille itselleen? Miten lukemisen käytännöt ovat muuttuneet?
– Miten lukemista on pyritty (ja pyritään) ohjaamaan ja rajoittamaan? Miten lukemista koskeva keskustelu on muuttunut?
– Minkälainen instituutio on kirjasto? Miten sen tarkoitus ja toiminta on muuttunut? Miten käyttäjät kokevat kirjaston? Miten kirjasto voi tai sen tulisi toteuttaa keskeisiä tehtäviään ja millä tavoin kirjastotutkimus voisi ja sen tulisi edistää tätä?

Verkosto toimii Kirjahistoriallisen seuran siipien suojassa.

Verkoston ensimmäinen tapaaminen järjestetään keskiviikkona 15.8.2018 klo 14–16 Helsingissä Tieteiden talon (Kirkkokatu 6) salissa 404. Ensimmäisen tapaamisen asialistalla on:
– esittäytymiskierros
– syksyn tapaamisten ajankohtien ja teemojen päättäminen
– muista ajankohtaisista hankkeista ja tapahtumista tiedottaminen

Tervetuloa mukaan ensimmäiseen tapaamiseemme! Voit ilmoittautua osoitteeseen (viimeistään 14.8.). Ota yhteyttä myös, jos kaipaat lisätietoja tai haluat liittyä verkostoon, muttet pääse mukaan vielä ensimmäisellä kerralla.

Kutsua saa mieluusti levittää eteenpäin.

Yhteistyöterveisin,
Tuija Laine
kirkkohistorian prof. ma.
Helsingin yliopisto

Ilkka Mäkinen
kirjastohistorian dosentti

Kirsti Salmi-Niklander
yliopistonlehtori
folkloristiikka
Helsingin yliopisto

Ilona Savolainen
väitöskirjatutkija
informaatiotutkimus ja interaktiivinen media
Tampereen yliopisto

Vesa Suominen
yliopistonlehtori emeritus; dosentti (kirjasto ja dokumentaatio yhteiskunnassa ja kulttuurissa)
informaatiotutkimus
Oulun yliopisto