Konferenssit ja seminaarit

Kuppi nurin – jännitteet opiskelijayhteisössä -seminaari

Kuppi nurin – jännitteet opiskelijayhteisössä -seminaari järjestetään 22.11.2017 klo 16-19 Helsingin yliopiston päärakennuksen uuden puolen salissa 12 (Fabianinkatu 33, 3.krs). Ennen varsinaista seminaariosuutta järjestetään klo 15 ohjelmaa yliopistomuseolla (sama kerros). Seminaarin jälkeen on illallinen ravintola Ilveksessä Hämälaisten talolla (Urho Kekkosen katu 4-6).

Seminaariin voit osallistua myös ilman ennakkoilmoittautumista, mutta huomaathan, että museokierrokselle ja illalliselle ennakkoilmoittautuminen on pakollista. Ilmoittautumislinkki löytyy osoitteesta http://hyyhy.fi/kuppinurin/. Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

Ohjelma

Yliopistomuseo

15.00-15.45: Provokaatioita, kieliriitoja ja valtauksia

Museokierroksella käsitellään tilanteita ja kausia, joissa jännitteet yliopistoyhteisössä ovat lauenneet provokaatioiksi, riidoiksi ja valtauksiksi. Näiden seurauksena tai siivellä on muun muassa varastettu vaunuja, pakotettu yliopiston rehtori eroamaan, pyritty poistamaan yliopiston itsehallinto, pantu valtausolutta, haaveiltu Suur-Suomesta, jouduttu vankilaan seksikohtauksesta flyygelin päällä ja “vapauduttu” sukupuolesta. Kierros nojautuu osin museon näyttelyyn, mutta aihepiiriä käsitellään laajasti perinteisen opastuksen ja esineistön ulkopuolelta. Kierroksen vetävät Susanna Hakkarainen Helsingin yliopistomuseolta ja Ahto Harmo HYYHY:stä.

15.45-16.00: Kahvitus

Sali 12

16.00-16.30: Avauspuheenvuorot

HYYn hallituksen puheenjohtaja Laura Luoto
HYYHY:n puheenjohtaja Ville Eerola
HYYHY:n kirjastonhoitaja Ahto Harmo

16.30-17.00: VTM, FM Ville Eerola: Helsinkiläisyyden ja maakuntalaisuuden kuplat ja kuppikunnat Eteläsuomalaisessa osakunnassa vuoden 1905 jälkeen

VTM, FM Ville Eerola on poliittisen historian ja yleisen kirjalliuustieteen maisteri, joka valmistelee väitöskirjaa Modernin rajanvetoa. Eteläsuomalainen osakunta ja Helsinki. Opiskelija- ja yliopistohistoriaa Eerola on tutkinut muun muassa poliittisen historian oppiaineen muutosta 1970-luvulla tarkastelevassa gradussaan. Luennollaan Eerola esittelee väitöskirjansa alustavia tuloksia siitä, miten modernin, “punavihreän” helsinkiläisyyden ja agraarin ylioppilasperinteen jännite on ilmennyt Eteläsuomalaisessa osakunnassa vuoden 1905 jälkeen.

17.00-17.30: FM Emi Maeda: Ei jatkoon – p*skat perinteet

Kaikki opiskelijajärjestöjen perinteet eivät soi puhtoiseen kuvaan valkolakkisesta ylioppilaasta: loukkaavat laulut, ongelmallisiksi koetut perinteet, opiskelijatapahtumien lieveilmiöt. Mikä tekee perinteestä kurjan, elinkelvottoman tai ongelmallisen? Miten ongelmallisiin perinteisiin on puututtu ja miksi? Luennolla pureudutaan esimerkkien kautta opiskelijaperinteen ongelmakohtiin.

FM Emi Maeda on folkloristiikan maisteri, joka on tutkinut gradussaan opiskelijaperinteitä. Pitkän järjestö- ja ylioppilasuransa aikana Maeda on onneksi saanut tutustua kelvottomien ja kiusallisten perinteiden lisäksi myös iloisiin ja erinomaisiin perinteisiin.

(tauko)

17.45-18.15: FM Petri Savolainen: Ylioppilaiden ja polyteekkarien suojakaartit vs. työväen kansalliskaarti vuoden 1905 suurlakossa

FM Petri Savolainen kertoo Suurlakon viimeisenä päivänä 6.11.1905 Senaatintorin lounaiskulmalla tapahtuneeseen hengenvaaralliseen konfrontaatioon huipentuneesta välirikosta ylioppilaiden sekä polyteekkarien lakonaikaisten suojakaartien ja työväen kansalliskaartin välillä. Vaikka tämä ensimmäinen punaisten ja valkoisten kaartien yhteenotto Suomessa ei päättynyt laukaustenvaihtoon, haukkumanimitys ”lahtarikaarti” lanseerattiin jo tällöin, yli kaksitoista vuotta ennen sisällissotaa.

18.15-19.00: FT Sari Aalto: Medisiinarikulttuuri ammattiin kasvamisen tukena

FT Sari Aalto on historian tohtori, joka on väitöskirjassaan “Medisiinarit, ammattiin kasvaminen ja hiljainen tieto. Suomalaisen lääkärikoulutuksen murroksen vuodet 1933-1963” tutkinut opiskelijayhteisöjä.

Ravintola Ilves

19.30: Illallinen