KANSANURHEILUA SEITSEMÄN VELJEKSEN HENGESSÄ
Kurranlyönnin näytösottelu Seurasaaressa lauantaina 3.10.2020
Kurranlyönti on monelle tuttu laji Seitsemästä veljeksestä (1870), jossa kiivas mailapeli kuuluu eteläisen Hämeen koukuttavimpiin ajanvietteisiin: ”Veljesten parhaita huvituksia oli myös kiekon-lyöminen, jota leikkiä he vielä miehuutensakin iässä rakastelivat harjoitella. He silloin, jaettuina kahteen joukkoon, taistelivat kiivaasti, kumpikin puoli pyrkien kohden määrättyä esinettä. Kova oli silloin huuto, juoksu ja temmellys, ja tulvana virtasi hiki heidän kasvoiltansa. Humisten hyppeli kiekko pitkin tietä ja ponnahti usein kartusta miehelle vasten kasvoja, niin että kun he palasivat leikistä, oli yhden ja toisen otsa varustettuna aika sarvella, tai poski ajettuneena simpulaksi.”
Viimeisen sadan vuoden aikana kurranlyönti on harmillisesti menettänyt asemansa yleisenä kansanhuvina, vaikka se aiemmin kuului jokakesäisiin peleihin. Lajin aiemmasta levinneisyydestä kertoo etenkin se kirjava nimistö, jolla peliä on kutsuttu eri puolilla Suomea: ajokonkari, ajonlyönti, hyrynlyönti, keilin heitto, kiekkeren lyönti, kiekonlyönti, kierikka, konkarin heitto, kyökän heitto, kähkerän lyönti, köhkörön heitto, pikapyörälyönti, pyöränlyönti, rillalyönti ja tiirikan lyöminen sekä ruotsinkieliset nimet, kuten slå trilla, rulla trilla ja kasta trissa.
Pelin vanha suosio on helppo ymmärtää, sillä lajissa on tuttuja elementtejä monista hienoista lajeista, kuten baseballista, rugbysta, kriketistä, maahockeysta ja jääkiekosta.
Nyt tämä jalo kansanurheilun muoto herätetään Seurasaaressa henkiin, kun Kiven romaanin lennokkaiden urheiluselostusten julkaisemisesta tulee kuluneeksi 150 vuotta.
Näytösottelu Seurasaaressa 3.10.2020
Kurranlyönnin näytösottelu pelataan Helsingissä Seurasaaren juhlakentällä (kartta) lauantaina 3.10.2020 klo 14.00 alkaen.
Näytösottelun järjestävät Aleksis Kiven Seura ja Seurasaarisäätiö yhteistyössä folkloristiikan ja kansatieteen opiskelijoiden NEFA-Helsinki ry:n ja kotimaisen kirjallisuuden Putkinotko ry:n kanssa.
Helsingin yliopiston ainejärjestöjen riveistä kootut joukkueet ottavat havupuukankineen yhteen Seurasaaren juhlakentällä, jossa on helppo noudattaa koronaviruksen vaatimia turvavälejä. Tervetuloa seuraamaan ja kannustamaan opiskelijoiden kamppailua!
Vuosina 2021 ja 2022 kurranlyönnin perinnetietoutta ja liikunnallista iloa on tarkoitus levittää laajemminkin ottelulajiksi ja suomalaisten ajanvietteeksi. Pysykää kuulolla!
Näytösottelun säännöt
Seurasaaren näytösottelussa 3.10.2020 käytettävät säännöt pohjautuvat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston perinneleikkikortistoon, Viktor Dammin 1906 laatimiin sääntöihin (Suomen Urheilulehti, 1906), Toivo Okkolan teokseen Suomen kansan kilpa- ja kotileikkejä (1928) sekä Pekka Matilaisen ja Pekka Räsäsen kirjoitukseen lajin säännöiksi ja suosituksiksi (Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirja, 1997).
Säännöt on mukautettu Seurasaaren juhlakentän oloihin.
Laajemman kuvan kurranlyönnin pelitapojen ja -välineiden kirjosta sekä uudemmista sääntövariaatioista saa tutustumalla tapahtuman edellä mainittuihin lähteisiin ja alan muuhun kirjallisuuteen.
Jos kiinnostut lajista penkkiurheilijana, liikunnan ilosta tai kansanperinteen harrastajana, Aleksis Kiven Seura kuulee mielellään ideoitasi, ottaa vastaan tiedonmurusia ja tukee parhaansa mukaan lajin leviämistä maan eri kolkissa: aleksiskivenseura [ A T ] gmail.com.