Muut tapahtumat

Lappi palaa sodasta. Mielen hiljainen jälleenrakennus -teoksen julkistamistilaisuus

Lappi jää usein pelkäksi maininnaksi tai unohtuu peräti kokonaan, kun käsitellään Suomen viime sotia, evakkoja, rauhaan paluuta ja jälleenrakennusta. Lappi kuitenkin koki kovia vielä pitkään sen jälkeen kun muuta Suomea jo jälleenrakennettiin.

Monissa historianesityksissä sota-aika päättyy syksyn 1944 välirauhaan, vaikka Lapin asukkailla pahin oli vielä edessä. Saksan sotajoukot polttivat ja räjäyttivät Norjaa kohti vetäytyessään suuren osan pohjoisen rakennuksista, teistä ja silloista. Ruotsiin ja eteläisempään Suomeen evakuoidut saivat palata kotiensa savuaville raunioille tuhottuihin ja miinoitettuihin maisemiin. Tilanne oli kaikin puolin musertava – mutta ei toivoton.

Ulkoinen jälleenrakennus saatettiin muodollisesti loppuun yllättävän lyhyessä ajassa, mutta henkisesti tuhon seuraukset ovat vaatineet oman hiljaisen, ylisukupolvisen jälleenrakennuksensa, joka monien mielissä jatkuu edelleen.

Lappi palaa sodasta -teos kertoo siitä, miten maan suurin, harvaanasutuin ja sodan perusteellisimmin tuhoama maakunta konkreettisesti nousi tuhkasta, mutta ennen kaikkea se kertoo siitä, miten materiaalisen ja henkisen kulttuurin jälleenrakennus ristiriitoineenkin tuli osaksi lappilaista ja peräpohjalaista maisemaa, mielenmaisemaa ja elämäntapaa. Aiheen ja lähestymistavan puolesta Lappi palaa sodasta -teos täyttää historiankirjoituksen aukkoa ja tulee siten itsekin omalla tavallaan osaksi mielen ja historian jälleenrakennusta. Kirjoittajat edustavat monipuolisesti historian, kulttuurin ja taiteen tutkimuksen eri aloja.

Lapin yliopiston FEENIKS – Taide ja kulttuuri osana Lapin sodan jälkeistä henkistä ja materiaalista jälleenrakennusta -hankkeen tutkijoiden kirjoittaman teoksen Lappi palaa sodasta. Mielen hiljainen jälleenrakennus julkistaminen on torstaina 24.5. Rovaniemen kaupunginkirjastolla klo 18.00-19.30 Lapponica-salissa.

Tilaisuudessa osa kirjan kirjoittajista ja sen toimittajat Marja Tuominen ja Mervi Löfgren esittelevät artikkeleitaan.

Lisätietoja:

Marja Tuominen marja.tuominen(at)ulapland.fi, puh. 040 570 6889
Mervi Löfgren mervi.lofgren(at)ulapland.fi

http://vastapaino.fi/kirjat/lappi-palaa-sodasta/

Feeniks – Taide ja kulttuuri Lapin jälleenrakennuksessa