Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Lotta Svärd -juhlawebinaari

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetään pe 8.10. klo 10.00 alkaen juhlawebinaari.
Webinaarin teemana on lottajärjestön edelläkävijät, esikuvat ja vaikuttajat esimerkkinä tämän päivän vaikuttajille ja johtajille.
Tiedossa on asiantuntijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja ja monialaisia näkökulmia lottajärjestössä toimineiden naisten yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ennen, nyt ja tulevaisuudessa.
Webinaarin osallistumislinkki tulee Lotta Svärd 100 -verkkosivustolle lähempänä tapahtuman ajankohtaa osoitteeseen www.lottasvard.fi osallistumislinkki aktivoituu pe 8.10. klo 09.30. Tervetuloa mukaan seuraamaan vaikuttavia puheenvuoroja webinaariin!

Ohjelma
* Tervetuliaissanat – Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen

* Helmi Arneberg-Pentti, Lotta Svärd järjestön kokoava voima
Lakiasianjohtaja Katri Innanen
Lottajärjestön ensimmäinen puheenjohtaja Helmi Arneberg-Pentti vaikutti voimakkaasti etenkin Lotta-Svärd yhdistyksen järjestäytymisvaiheessa siihen, mihin suuntaan järjestön toiminta lähti kehittymään ja vakiintumaan. Hänen järjestelykykynsä ja sovitteleva johtamistapansa tekivät hänestä järjestöä kokoavan hahmon. Helmi Arneberg-Pentti oli yksi harvoista Lotta Svärd -järjestön johtohahmoista, jotka pyrkivät aktiivisesti puolustamaan lottien kunniaa järjestön lakkauttamisen jälkeen.

* Maja Genetz-talousnero
FT historian tutkija Maritta Pohls
Maja Genetz oli taitava liikenainen, jonka johdolla Lotta Svärd -järjestön muonitustoiminta kehittyi laajamittaiseksi liiketoiminnaksi 1930-luvun lopulla. Sodan aikana Genetz johti Lotta Svärd -järjestön rajatoimiston monipuolisia toimintamuotoja. Sodan jälkeen Genetz organisoi Suomen Naisten Huoltosäätiön ja Työmaahuolto Oy:n toimintaa – hänen vastuullaan oli muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten ruokatarjoilu.

* Tellervo Hakkarainen, muonitustarkastaja ja monipuolinen vaikuttaja
Lotta Svärd Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk
Muonitustarkastaja Tellervo Hakkaraisen vastuulla oli jatkosodan aikana lottajärjestön laaja, satoja kanttiineja käsittävä verkosto, joka ulottui Petsamosta Hankoon ja Ahvenanmaalle. Hakkarainen oli perustamassa Työmaahuolto ry:tä vuonna 1944 ja Työmaahuolto Oy:tä vuonna 1945. Hän työskenteli Työmaahuollon toimitusjohtajana vuosina 1946–1973. Tellervo Hakkarainen teki monia opintomatkoja Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Hän toi mukanaan uusia toimintamalleja Suomen suurkeittiöihin muun muassa itsepalvelun ja pakasteet.

* Fanni Luukkonen, lottajärjestön voimahahmo
FT dosentti Marjo-Riitta Antikainen
Lottajärjestön voimahahmona ja arvostettuna johtajana tunnettu Fanni Luukkonen valittiin keskusjohtokunnan puheenjohtajaksi vuonna 1929. Luukkonen oli siviiliammatiltaan opettaja, ja tämän vuoksi olennainen osa hänen johtajuuttaan oli esimerkkinä toimiminen. Fanni Luukkonen toimi puheenjohtajana aina lottajärjestön lakkauttamiseen, syksyyn 1944 asti.