Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Lukutoukkia, kauppiaita ja kadonneita kirjoja – kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Millaisia yhteisöjä kirjojen ja lukemisen ympärille muodostui 1800-luvun alun Suomessa? Miten kirjoja hankittiin ja mitä ne merkitsivät turkulaisille ylioppilaille tai itäsuomalaisille keräilijöille? Luentosarjassa tarkastellaan painotuotteiden ja lukemisen merkitystä aikana, jolloin kirjakaupat olivat vielä harvinaisuuksia Suomessa ja kirjallisuuden maailma avautui muutenkin huomattavasti nykypäivää vaivalloisemmin. Yleisöluentosarjan esitelmät pohjautuvat Sanojen liike ja tiedot paikat -projektissa (Koneen Säätiö) tehtyyn tutkimukseen, jossa Turun yliopiston tutkijat ovat jäljittäneet kirjojen liikkeitä ja lukevia yhteisöjä erityisesti Turun, Viipurin ja Porvoon kaupungeissa.

***

Ti 13.9. FT Heidi Hakkarainen

Cederwallerin kirjapaino 1800-luvun alun Viipurissa

Esitelmä käsittelee Anders Cederwallerin kirjapainoa, joka aloitti toimintansa vuonna 1815. Cederwallerin kirjapaino kehitti Viipuria itäisen Suomen kirjallisena keskuksena ja painoi muun muassa saksankielisisiä lehtiä sekä varhaista suomenkielistä kirjallisuutta, kuten Jaakko Juteinin kirjoituksia. Tämän lisäksi kirjapainon kautta myytiin ja välitettiin erilaisia kirjoja. Esitelmässä tarkastellaan kirjapainon toimintaa ja sitä, millaisia kirjoja monikielisessä ja -kulttuurisessa Viipurissa oli tarjolla 1800-luvun alkupuolella.

 

Ti 20.9. Dosentti Ulla Ijäs

Kirjankeräilijät 1800-luvun alun itäisessä Suomessa

Itäinen Suomi, joka tunnetaan nimellä Vanha Suomi, liitettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan 1812. Pietarin läheisyys sekä tiiviit siteet Baltian ja saksankielisen Euroopan kirjallisiin keskuksiin näkyivät itäisen Suomen kirjanystävien kirjakokoelmissa. Esitelmässä perehdytään tarkemmin viipurilaisten kauppiaiden Johan Friedrich Hackmanin ja Johan Sigfrid Ignatiuksen sekä parikkalalaisen papin Anton Ulrik Rönnholmin kirjakokoelmiin.

 

Ti 27.9. Dosentti Jukka Sarjala

Miten kirjat yhdistävät ihmisiä? Kaksi tapausta 1800-luvun alun Turusta

Esitelmä käsittelee Turun lukuseuran vaiheita ja bibliofiili Anders Johan Sjögreniä ja hänen toveripiiriään. Pääpaino on kirjojen luoman sosiaalisen vuorovaikutuksen tarkastelussa.

 

Ti 18.10. FT Janne Tunturi

Yksityiskirjastoissa 200 vuotta sitten

Turun palo vuonna 1827 tuhosi akatemian kirjaston mutta ei suomalaista kirjallista kulttuuria, joka eli yksityisasunnoissa. Monet yksityiset kokoelmat kertovat akateemista kirjastoa paremmin kirjojen leviämisestä, kaupasta ja lukemisesta 1800-luvun alussa. Tyylikkäistä kirjastohuoneista ja niitä pienemmistä kodeista löytyi niin luonnontieteiden uutuuksia kuin aikansa menestysromaaneja. Esitelmässä tutustutaan näihin kirjastoihin ja niiden kokoelmien tutkimiseen.

 

Ti 25.10. Dosentti Heli Rantala

Turku kirjakaupunkina 1800-luvun alussa

Esitelmässä kuljetaan 1800-luvun alun Turun kaduilla ja etsitään paikkoja, joista kirjoja saattoi ostaa tai lainata. Millaisia kirjakauppiaita kaupungissa toimi 200 vuotta sitten, mitä kaikkea kaupoissa myytiin – ja mitä tiedetään turkulaisten kadottamista kirjoista?