Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Luterilaisuus, katolisuus, taikuus ja sietämisen politiikka: elettyä uskoa 1600-luvun suomalaisten käytännössä

Maanantaina 20.11. klo 17.00 Turun tuomiokirkossa. FT, Dosentti Raisa Toivo (Tampereen yliopisto) pitää luennon aiheesta Luterilaisuus, katolisuus, taikuus ja sietämisen politiikka: elettyä uskoa 1600-luvun suomalaisten käytännössä. Luento on avoin, lämpimästi tervetuloa!

Abstrakti: Miksi lähes 200-vuotta reformaation jälkeen suomalaiset rukoilivat siunatun suolan ja kynttilöiden kanssa, juhlivat pyhää Katariinaa ja matkustivat pitkiäkin matkoja uhratakseen tietyissä kirkoissa rukoustensa tueksi? Esitelmä tarkastelee sitä, miten reformaatioiden jälkeinen uskonnollisen kilpailun ja ”puhdasoppisuuden” maailma vaikutti maallikoiden hartauselämään ja arkipäivän uskonelämään.

Reformaation jälkeen kaikki uskonnolliset suuntaukset käyttivät kaikki tilaisuudet osoittaakseen oman tiensä paremmuutta ja muiden virheitä. Syntyi uskonnollisia sotia, vainoja, jopa terroria. Vastapuolia demonisoitiin syyttämällä heidän tapojaan taikuudeksi ja taikauskoksi, jota Paholainen käytti hyväkseen ja levitti. Tämä ilmiö näkyy myös 1600-luvun Suomea koskevissa lähteissä – varsinkin normatiivisissa lähteissä, joissa kerrotaan, miten asioiden olisi pitänyt olla. Käytännön elämää kuvaavissa historiantutkimuksen lähteissä näkyy myös tarve rauhanomaiseen rinnakkaiseloon arjessa. Samaan aikaan kun Euroopassa sodittiin uskonnosta, monilla seuduilla kilpailijoiden sietämisestä tuli uskonnollisen ja paikallisen identiteetin tärkeä osa. Myös Suomen alueella luterilaiseen oppiin ja käytännön ohjeisiin usein sisältyi ajatus sietämisestä välttämättömänä osana yhteiskuntarauhaa. Jos ihmisten uskoa tutkitaan heidän toimiensa kautta, nähdään, miten monet sekä vanhat että uudet maailmalta kulkeutuneet hartauselämän tavat muuntuivat osaksi elettyä luterilaisuutta – ja ainakin osin myös osaksi luterilaista ”keskitien” oppia.

***

Luento on osa TUCEMEMSin yleisöluentosarjaa Kirkko keskellä muutosta. Reformaation vaikutus kulttuuriin ja kirkkoon. Luennot järjestetään maanantaisin klo 17.00–18.30 Turun tuomiokirkossa. Luennoille on vapaa pääsy.
Lämpimästi tervetuloa!

Syksyn ohjelma 18.9. Professori Jyrki Knuutila: Reformaatio ja liturgiset muutokset Turun tuomiokirkossa.
30.10. FT Sonja Hukantaival: Kätketyt taikaesineet – Reformaatioajan kansanuskoa arkeologian silmin.
20.11. FT dosentti Raisa Toivo: Luterilaisuus, katolisuus, taikuus ja sietämisen politiikka: elettyä uskoa 1600-luvun suomalaisten käytännössä
Lisätietoja: Miika Norro, mmonor(at)utu.fi.