Esinelöytöjä vai esineitä ja löytöjä?
Asiantuntijat pohtivat arkeologisten museokokoelmien merkitystä sekä esineen näkökulmasta että osana kulttuuriperintöä kaikille avoimessa keskustelutilaisuudessa Aboa Vetus & Ars Nova -museolla tiistaina 6.11.2018 klo 12–15. Tavoitteena on myös löytää luovia tapoja ymmärtää esineistä kumpuavia merkityksiä, jotka ovat aineetonta kulttuuriperintöä.
Keskustelemassa ovat museokeskus Vapriikin kokoelmapäällikkö Teemu Ahola, Turun yliopiston arkeologian oppiaineen professori Visa Immonen, merikeskus Forum Marinumin kokoelma-amanuenssi Sari Mäenpää, museologi Sirkku Pihlman ja tutkija, arkkitehti Panu Savolainen. Keskustelua moderoi Aboa Vetus & Ars Novan museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.
Arkeologiset esineet ymmärrettäviksi
Arkeologiset esineet ovat museoesineinä omanlaisensa joukko. Ne syntyvät tutkimuksen ja dokumentoinnin tuloksena, ja ovat itsessään merkittävä osa tutkimusprosessia. Esineiden elinkaari on kerran katkennut niiden jouduttua maan sisään ja herännyt eloon uudelleen tutkimuksen myötä. Laki suojaa arkeologisen aineiston olemassaoloa ja tulevaisuutta.
Museot ovat usein arkeologisten löytöjen loppusijoituspaikka, mutta näyttelyissä niitä nähdään suhteellisen harvoin. Olisiko mahdollista murtaa kokoelma- ja näyttelytyyppien rajoja ja esittää maasta kaivettuja löytöjä muiden museoesineiden kanssa. Eri-ikäisten esineiden rinnastaminen tarjoaisi uusia näkökulmia ilmiöiden hahmottamiseen.
Miten voisimme edistää arkeologisten kokoelmien ymmärrettävyyttä osana kulttuuriperintöä? Arkeologiaa tai kaukaista menneisyyttä koskevissa näyttelyissä teksteissä viljellään usein ammattikieltä – pelastuskaivaukset, irtolöydöt ja maalöytökokoelma eivät ole alaa tuntemattomille tuttuja. Voisimmeko puhua ja kirjoittaa arkeologiasta selkeämmin?
Aboa Vetus & Ars Nova arkeologisena toimijana
Aboa Vetus & Ars Nova avattiin vuonna 1995 osittain arkeologisen kaivauksen päälle. Kaivaus (1992–1995) tuotti laajat tulokset ja valtavan määrän esineitä. Ne luetteloitiin Turun maakuntamuseon ja Suomen Kansallismuseon kokoelmiin. Vuonna 2017 arkeologinen esinekokoelma (KM) siirtyi museon omistukseen.
Aboa Vetus & Ars Nova on yksityinen museo, joka uudistaa parhaillaan arkeologista, raunioihin ja esinekokoelmaan pohjaavaa näkökulmaansa. Samalla museo vahvistaa rooliaan yleisöarkeologisena toimijana ja tiedon popularisoijana sekä puntaroi tehtäväänsä tutkimuksen parissa ja yhteistyökumppanina. Tähtäimessä on uudistettu Aboa Vetus, joka toimii tilana, paikkana ja mediana ja tekee arkeologiaa tunnetuksi. Keskustelutilaisuus on osa Suomen Kulttuurirahaston tukemaa Museovisio-hanketta. Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoja:
Ulla Clerc, amanuenssi
Aboa Vetus & Ars Nova
p. 0207 181 643
Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku
www.aboavetusarsnova.fi