Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Reformaatio ja liturgiset muutokset Turun tuomiokirkossa

Maanantaina 18.9. klo 17.00 Turun tuomiokirkossa.
Professori Jyrki Knuutila (Helsingin yliopisto) pitää luennon aiheesta Reformaatio ja liturgiset muutokset Turun tuomiokirkossa. Luento on avoin, lämpimästi tervetuloa!

Abstrakti:
Esitelmässä käsitellään reformaation aatteellisten ja teologisten virtausten aiheuttamia muutoksia Turun tuomiokirkossa. Huomio kohdistuu tällöin erityisesti jumalanpalveluselämään. Esitelmässä tuodaan esille, miten ja milloin messujen, rukoushetkien ja kirkollisten toimitusten (esim. kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaus) suorittamisesta annetut liturgiset ohjeet muuttuivat sekä miten antoivat aiheen tehdä muutoksia myös kirkon sisätiloissa. Turun tuomiokirkkoa tarkastellaan edelleen kirkko-oikeudellisesta näkökulmasta tarkaten erityisesti sitä, miten se tuomiokirkkona vaikutti esikuvallisesti sekä Turun lähiseurakuntien että myös koko silloisen hiippakunnan (kattoi koko Suomen asutun alueen vuoteen 1554, jolloin Viipurin hiippakunta perustettiin) jumalanpalveluselämään ja kaupunki- tai pitäjänkirkkojen sisustukseen.

***
Luento on osa TUCEMEMSin yleisöluentosarjaa Kirkko keskellä muutosta. Reformaation vaikutus kulttuuriin ja kirkkoon. Luennot järjestetään maanantaisin klo 17.00–18.30 Turun tuomiokirkossa. Luennoille on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Syksyn ohjelma
18.9. Professori Jyrki Knuutila: Reformaatio ja liturgiset muutokset Turun tuomiokirkossa.

30.10. FT Sonja Hukantaival: Kätketyt taikaesineet – Reformaatioajan kansanuskoa arkeologian silmin.

20.11. FT dosentti Raisa Toivo: Otsikko ilmoitetaan myöhemmin

Lisätietoja: Miika Norro, mmonor(at)utu.fi.