Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Så är det färdigt! – finländsk mat på 1700-talet

Varmt välkommen på vårt seminarium onsdagen den 23 november!

”Så är det färdigt!” – med de orden avrundas många 1700-talsrecept. I november lanserar vi webbplatsenHistoriska recept, med sex finländska receptsamlingar från 1700- och 1800-talen, och den här eftermiddagen blir en matresa långt bakåt i tiden. Hur fick man fram de rätta smakerna när en råvara inte gick att få tag på? Vilka kulinariska trender och konsumtionsideal var det som satte sin prägel på vardagen då, och nu? Vad tycker dagens restauranggäster om 1700-talets annorlunda smaker? Seminariet avslutas med mingel, där både söta och salta smakbitar dukas fram.

Anmäl dig senast den 16 november, du kan delta på plats eller följa direktsändningen via vår kanal på Youtube.

Program
14.00 Webbplatsen Historiska recept

Maren Jonasson, Märtha Norrback och Sebastian Köhler, redaktörer inom utgivningsprojektet Historiska recept på SLS.

14.40 Substitut för kaffe och te – att tolka smak och ersätta globala varor med lokala på 1700-talet

Hanna Hodacs, idéhistoriker, Uppsala universitet.

15.15 Från nos till svans – mattrender då och nu

Historiska restaurangkrögaren Kenny Sundqvist och kokboksförfattaren Tara Junker i samtal med journalisten Matias Jungar.

16.00 Vörtbröd, surstek och kärlekskaka

Kocken Maija Ilén bjuder på en 1700-talsbuffé.

Moderator: Matias Jungar