Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Seurasaarisäätiön Emil ja Lempi Hietasen rahaston 25-vuotisjuhlaseminaari

KANSATIETEEN VIRTAA

SEURASAARISÄÄTIÖN EMIL JA LEMPI HIETASEN RAHASTON 25-VUOTISJUHLASEMINAARI

Tieteidentalo (Sali 309), Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki

Torstai 12.10.2017 kklo 14-17

Yliopistojen toistuvat määrärahaleikkaukset herättävät julkisuudessa keskustelua paitsi humanististen tieteiden myös humanistien tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta yhteiskunnassamme. Myös kansallisten tieteiden, kuten kansatieteen, parissa työskentelevien keskuudessa puhuttavat oppiaineen merkitys, opiskelijoiden tulevaisuuden näkymät, mahdollisuudet työllistyä sekä yleensä tieteenalan asema ja sen anti nyky-yhteiskunnallemme. Poliittiset linjaukset ja markkinatalous luovat rahavirtoja ja tuovat työpaikkoja, mutta millaista virtaa syntyy kansatieteen tutkimuksen parista?

Yhden näkökulman keskusteluun tuo Seurasaarisäätiön tiederahasto, Emil ja Lempi Hietasen rahasto, joka perustettiin helsinkiläisen pariskunnan testamenttivaroin vuonna 1993. Rahastosta myönnetään testamenttisäädöksen mukaisesti stipendejä kansatieteen alalla tehtävään tutkimukseen ja tutkimusten julkaisuun. Neljännesvuosisadan aikana tuettujen tutkimusten kirjo on vaikuttava ja laaja-alainen, onhan kansanelämän tutkimuksessa tunnetusti katto korkealla ja seinät leveällä. Yksityisen testamenttirahaston turvin valmistuneet kansatieteelliset opinnäytteet, julkaisut ja tutkimukset kertovat nykyhetken ja tulevaisuuden kiinnittymisestä toisiinsa. Tutkimus on voinut kohdistua johonkin historialliseen ilmiöön, nykypäivää koskettavaan yksityiskohtaiseen aiheeseen tai laajaan asiakokonaisuuteen. Erityisesti on myönnetty apurahoja maisterivaiheen opinnäytetöitä varten, mutta lisäksi on haluttu tukea väitöskirjaansa aloittavia tutkijoita tai väitöstutkimuksen loppuun saattamista. Rahastolla on nykyisin 114 stipendiaattia, ja kaikkiaan on voitu tukea 169 kansatieteellistä tutkimusta. Rahassa laskettuna on jaettu 253 450 euroa ja 52 750 markkaa eli yhteensä lähes 300 000 euroa (ennen syksyn 2017 jakoa).

Emil ja Lempi Hietasen rahastolla on Helsingin Alppilassa lisäksi tutkijahuoneisto, jossa on keväästä 2016 lähtien työskennellyt kolme kansatieteilijää.

Toivotamme yleisön tervetulleeksi kuulemaan Emil ja Lempi Hietasen rahaston stipendiaattien esityksiä tutkimustensa aiheista, menetelmistä ja tuloksista. Seminaariin on kutsuttu yhteiskunnan eri aloilla toimivia stipendiaatteja, jotka haastavat puheenvuoroissaan humanististen alojen määrärahaleikkaukset ja perustelevat oman tutkimuksensa ja samalla humanistisen tutkimuksen merkityksen osana käytävää, ajankohtaista keskustelua.

Pecha Kucha -esityksiä (20 kuvaa ja 20 sekuntia) seuraa yleisökeskustelu kansatieteen tulevaisuudesta. Sen moderaattorina toimii Seurasaarisäätiön hallituksen puheenjohtaja, dosentti Tiina Suopajärvi. Alustuksen kansatieteen tulevaisuuteen käytävästä keskustelusta antaa dekaani Hanna Snellman. Lisäksi saamme kuulla kommenttipuheenvuoroja eri aloilla työskenteleviltä kansatieteilijöiltä. Tilaisuuden lopuksi julkistetaan Emil ja Lempi Hietasen rahaston vuoden 2017 stipendienjako ja jaetaan stipendikirjat uusille stipendiaateille.

Seminaariin ovat tervetulleita kulttuurialan ammattilaiset, tutkijat, opiskelijat ja suomalaisen kulttuuriperinnön alalla toimivat ja kaikki, joita kiinnostaa kansatieteen tutkimuksen nykytila ja sen tulevaisuus.

Seminaarin järjestävät Helsingin yliopiston kansatieteen oppiaine ja Seurasaarisäätiö.

Tiedustelut: pääsihteeri Aila Nieminen, GSM 040 534 0289 tai

 

KANSATIETEEN VIRTAA

Seurasaarisäätiön Emil ja Lempi Hietasen rahaston 25-vuotisjuhlaseminaari

OHJELMA

klo 14.00 Emil ja Lempi Hietasen malja

klo 14.05 Pecha Kucha -esitykset

klo 15.15 Kahvitarjoilu

klo 15.45 Rahaston stipendien 25-vuotisjuhlajako

klo 16.00 Yleisökeskustelu kansatieteen tulevaisuudesta

 

Pecha Kucha -esitykset:

FT Jussi Lehtonen, Turun yliopisto
KAUPPA-AUTON KYYDISSÄ VIRTUAALITODELLISUUTEEN

FT Tytti Steel, Helsingin yliopisto, WeAll-tutkimuskonsortioPALUU KENTÄLLE – HARBOUR REVISITED

FT Jukka Relas

SAKARI PÄLSIN ELÄMÄNVAIHEITA KARTOITTAMASSA

FM Maria Vanha-Similä, Turun yliopisto

LAPSIPERHEIDEN ARKEA FORSSAN TEHDASYHTEISÖSSÄ 1950-1970-LUVUILLA

FT Kirsi-Maria Hytönen, Jyväskylän yliopisto
”NAISET, TYÖ JA SOTA. MUISTOJA TALVI- JA JATKOSOTIEN SEKÄ RAUHANPALUUN AJALTA”

FM Maija Mäki, Turun yliopisto
POLKUJA ESIHISTORIASTA TULEVAISUUKSIIN

FM Inés Matres, Helsingin yliopisto
CULTURAL HERITAGE GOES TO SCHOOL: THE CLASS AND THE WEB, FIELDWORK PARTNERS IN THE DIGITAL AGE

FM Anna Rauhala, Helsingin yliopisto
NEULONTA TAITONA

FM Kirsi Sonck, Turun yliopisto
RYMÄTTYLÄN SAUKKO-LAIVASTO JA MERITARINAT

FT Harri Nyman, Tuusulan museo
LUMIHIUTALEITA KANSATIETEILIJÄN NÄPPÄIMISTÖLLÄ

Ystävällisin terveisin
Riikka Vilén
Assistentti
Seurasaarisäätiö
Huvila 3, Seurasaari
00250 Helsinki
p. 040 649 3040
riikka.vilen(at)seurasaarisaatio.fi
www.seurasaarisaatio.fi