Konferenssit ja seminaarit

Teemalauantai: Sukulaisia itärajan takana – Tutkijat Suomen vähemmistökansallisuuksien jäljillä

Suomen Sukututkimusseuran Teemalauantai:

Sukulaisia itärajan takana – Tutkijat Suomen vähemmistökansallisuuksien jäljillä
Milloin: 6.4.2019 klo 10–15

Missä: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

 

Ohjelma:

10.00 FL Harry Halén: Venäläisperäinen väestö Suomessa ennen itsenäistymistä

Suomen suuriruhtinaanmaan venäläisperäinen väestö koostui pääasiassa määräajaksi tänne komennetuista sotaväen joukko-osastoista. Siihen kuului lukuisia eri etnisiä kansallisuuksia. Varhain alkoi kehittyä myös suuri kauppiaskunta, venäläinen santarmisto, luotsikunta ja muu virkamiehistö.

 

11.00 FT, dos. Toivo Flink: Inkeriläisten kohtaloita 1900-luvulla ja heitä koskevat lähteet

Inkerinsuomalaisiksi luetaan 1900-luvun alussa noin 140 000 luterilaista suomalaista, jotka asuivat Suomen lisäksi eri puolilla Venäjän ja myöhemmän Neuvostoliiton aluetta. Heitä koskeva lähdeaineisto on jakautunut alueellisesti, ajallisesti ja määrällisesti hyvin epätasaisesti. Muun ohessa poliittiset olot ovat estäneet tiedon luettelointia ja saamista tutkijoiden käyttöön.

 

12.00 Kahvi

 

12.40 FT, dos. Pekka Nevalainen: Pakolaisuus Suomeen itärajan takaa vuosina 1917–1944

Venäjän vallankumouksen, rajantakaisten sotatapahtumien ja myöhempien levottomuuksien ahdistamana Suomeen saapui suuri joukko pakolaisia. Valtava osa heistä oli vain kauttakululla, mutta tuhannet myös jäivät maahamme. Pakolaiset käsittivät lukuisia kansallisuuksia, ja heidän vaikutuksensa tuntuu yhä.

 

13.40 FT, dos. Pekka Nevalainen: Suomen turvallisuuspoliisin arkisto vuoteen 1948 ja sen käyttäminen vähemmistökansallisuuksien tutkimuksessa

Etsivän keskuspoliisin ja sen seuraajan Valtiollisen poliisin toimenkuva käsitti muun ohessa pakolais- ja ulkomaalaisvalvonnan. Heistä kertyi mielenkiintoista erityyppistä tietoa, joista voi olla sukututkimukselle hyötyä. Toiminnan luonteesta ja tarkoitusperistä johtuen aineisto voi kuitenkin osoittautua pettymykseksi.

 

15.00 Teemalauantain ohjelma päättyy

 

Osallistumismaksu 20 euroa sisältää kahvitarjoilun. Ilmoittautuminen 1.4.2018 mennessä sukututkijan verkkokaupan kautta https://kauppa.genealogia.fi/category/14/teemalauantai. Ilmoita samalla mahdollinen ruoka-aineallergia. Lisätietoja seura(a)genealogia.fi tai p. 050 373 3715.