VALTAVIRTAA JA HILJAISIA SIGNAALEJA –
Tieteellinen editointi ja tekstuaalitieteet tänään (Helsinki, 27.11.2017)
Variantti-verkoston yhdestoista vuosikollokvio järjestetään Helsingissä tiistaina 27.11.2017 teemalla VALTAVIRTAA JA HILJAISIA SIGNAALEJA – Tieteellinen editointi ja tekstuaalitieteet tänään (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki).
Kollokvio kokoaa tekstuaalitieteistä, arkistoaineistoista ja tieteellisestä editoinnista kiinnostuneita tutkijoita eri tieteenaloilta. Monitieteinen keskustelu avaa uusia näkökulmia aineistoihin ja niiden analyysitapoihin.
Ohjelma
12.30–12.40 Kollokvion avaaminen
12.40–13.10 Hanna Karhu: Mitä geneettinen käsikirjoitusanalyysi tarjoaa tekstienvälisyyden tutkimukselle?
13.10–13.40 Veijo Pulkkinen: Joel Lehtosen Mataleenan epigenesis
13.40–14.10 Tarja-Liisa Luukkanen: Julius Krohn ja hänen arkistolöytönsä editoijat
14.10–14.40 Kahvitauko
14.40–15.10 Elina Suomela-Härmä: Miksi käännösten editoiminen on hankalaa?
15.10–15.40 Reeta Holopainen: Topeliuksen Luonnonkirjan (1860) käännetty erikoissanasto ja sen annotointi digitaalisessa editiossa
15.40–16.00 Kollokvion loppukeskustelu
Variantti-kollokvio on kaikille avoin ja siitä voi levittää tietoa eri foorumeille. Ei ennakkoilmoittautumista. Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta (ks. Esteettömyys).
Konferenssin ohjelma on saatavilla myös osoitteesta: http://www.finlit.fi/fi/tutkimus/tutkimusverkostot/variantti-tekstikritiikin-ja-tieteellisten-editioiden-tutkijaverkosto
Kollokvioon liittyvät tiedustelut: Sakari Katajamäki ().
Lämpimästi tervetuloa!
Variantti-verkoston puolesta
Sakari Katajamäki
SUOMALAISEN KIRJALLISUUDEN SEURA
Tutkimusosasto
Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot
www.edith.fi
www.finlit.fi
________________________________________
Valtakunnallinen Variantti-verkosto pyrkii edistämään tekstikritiikin alan tuntemusta, tiedotusta, metodologista keskustelua ja yhteistyötä. Jos et kuulu vielä Variantin sähköpostilistalle, liittymisohjeet ovat saatavissa Variantin verkkosivuilla (http://www.finlit.fi/fi/tutkimus/tutkimusverkostot/variantti-tekstikritiikin-ja-tieteellisten-editioiden-tutkijaverkosto). Verkosto ja sen sähköpostilista ovat avoimia kaikille tekstuaalitieteistä kiinnostuneille.
________________________________________
Tekstuaalitieteiden sanastossa (http://tekstuaalitieteidensanasto.finlit.fi:8080) määritellään noin 500 tekstikritiikin, bibliografian, geneettisen kritiikin, paleografian, kodikologian ja kriittisen editoinnin käsitettä, joiden erikielisiä termivastineita ilmoitetaan lisäksi yli 800 omina hakusanoinaan.
________________________________________