Näyttelyt

Viterbo – Miltä keskiaika näyttää nyt?

Viterbo – Miltä keskiaika näyttää nyt? Omatila 18.8.−22.10.2017

Viterbo on Rooman pohjoispuolella sijaitseva historiallinen keskus. Se on yksi Italian parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista ja vanha pyhiinvaelluskohde. Miten keskiaika näkyy ja vaikuttaa kaupungissa, jossa on eletty läpi monipolvisen historian, joka on kärsinyt tuhoja ja jota on uudelleenrakennettu useaan kertaan?

Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-gallerian näyttely tutkii menneisyyden ja nykyisyyden rinnakkaiseloa. Kuvataiteilija Kaisu Koiviston, arkkitehtuurin historian dosentti Liisa Kanervan ja arkkitehtuurin tutkija Anu Koposen toteuttama näyttely on yhdistelmä taidetta ja tiedettä.

Koivisto, Kanerva ja Koponen vierailivat Viterbon kaupungissa syksyllä 2016 ja keväällä 2017. Heidän tavoitteenaan oli tarkastella kaupungin keskiaikaisia jälkiä ja tutkia, miten käsityksemme menneestä muodostuvat, vahvistuvat ja saavat merkityksiä. Taiteilijat kiinnittivät huomiota myös siihen, miten turistit katsovat keskiaikaista kaupunkia, ja miten turistin katsetta ohjataan. Tutkimismenetelmänään työryhmällä oli ensisijaisesti piirtäminen.

Korjailtu kaupunki

Tänä päivänä Viterbo on 60 000 asukkaan kaupunki, jonka nykyaikainen elämänmeno on sovitettu historiallisen keskustan rakenteisiin. Taiteilijat tutustuivat kaupungin rakenteeseen ja tutkivat piirtäen ja luonnostellen rakennusten muotoja, muureja, torneja ja holveja. He löysivät merkkejä kaupungin monipolvisesta historiasta: Viterbon taloja on vuosisatojen kuluessa korjailtu, muokattu muodinmukaisiksi ja käytännöllisemmiksi. Kaupungin keskiaikaista ilmettä on toisaalta tietoisesti korostettu toisen maailmansodan jälkeisten jälleenrakennustöiden aikana, jolloin myöhempiä aikakerroksia on myös karsiutunut pois.

Aidosta ja alkuperäisestä keskiaikaisesta arkkitehtuurista työryhmä löysi lopulta vain fragmentteja: ikkunoiden kehyksiä, portaaleja, pylväitä ja kapiteeleja.

Miltä keskiaika näyttää nyt?

Piirtäminen on keskittymistä ja aikaa vaativa havainnointiprosessi. Ajatus liikkuu, vertailee, tekee huomioita. Piirtäen kaupunki tulee tutuksi ja todelliseksi. Luonnosten jalostaminen ja matkakokemusten muisteleminen jälkikäteen avasi taiteilijoille uuden oivalluksen keskiaikaisuuden luonteesta: heille keskiaika piili kaupungin infrastruktuurissa. Sen rakenteessa, kapeissa kaikuvissa kivikaduissa, paksuissa muureissa ja solisevissa suihkulähteissä. Samat peruselementit, kivi ja vesi, olleet läsnä kaupunkimiljöössä keskiajalta lähtien.

Omatilan moniin aisteihin vetoava näyttelykokonaisuus välittää taiteilijoiden havainnot siitä, miten menneet aikakerrokset ovat läsnä tämän päivän Viterbossa. Liisa Kanervan piirustukset ja arkkitektonit kuvaavat Viterbon keskiaikaisia rakennuksia ja niiden yksityiskohtia. Kaisu Koiviston video Mittasuhteita käsittelee elämän virtaa kujilla, jossa kävelijät, autot ja mopedit mahtuvat kulkemaan yhdessä. Anu Koponen on maalannut akvarellinsa Viterbon piazzoilla. Hän on taltioinut niihin historiallisen ympäristön herättämiä aistikokemuksia.

Näyttely jatkaa joulukuussa 2017 Roomaan Villa Lanten loggiaan.
Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö, Taike ja Visek.