Väitökset

Vuoristourheilun ongelmallinen maskuliinisuus

FM Harri Salovaaran englannin kielen väitöskirjan ”Connected and troubled masculinities in contemporary mountain sports texts” tarkastustilaisuus.

Harri Salovaaran väitöstilaisuus järjestetään Seminaarinmäen C1-salissa sekä verkkovälitteisesti perjantaina 23.10. klo 12-15. Vastaväittäänä toimii akatemiatutkija, FT Toni Lahtinen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistonlehtori, FT Helen Mäntymäki (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yliopiston ulkopuolisen yleisön toivotaan seuraavan väitöstä verkkolähetyksenä. Tilaisuuden livestream on seurattavissa Moniviestimestä. Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon 040 805 5096.

***

Harri Salovaara tutkii väitöskirjassaan luonnonläheisiä ja ongelmaisia maskuliinisuuksia vuoristourheiluteksteissä.

Salovaaran väitöskirja tutkii, kuinka ihmisen ja luonnon rajoja esitetään vuoristourheiludokumenteissa, kuinka miesurheilijoiden ruumiillistunutta luontoyhteyttä esitetään YouTube-videoissa, kuinka luonto ja maskuliinisuus kaupallistetaan sosiaalisessa mediassa, ja kuinka miesten yrityksiä parantua traumasta esitetään kiipeilykirjallisuudessa.

Salovaaran metodi nojaa laadulliseen tutkimukseen, jossa käytetään kriittistä sukupuolen- ja urheiluntutkimusta, ekokritiikkiä ja traumatutkimusta yhdistettynä lähilukuun.

Väitöskirjan avainlöydökset paljastivat, kuinka kaupalliset intressit vaikuttavat uusien, luontoon yhteydessä olevien hybridimaskuliinisuuksien esittämiseen, ja kuinka miesurheilijoiden ongelmalliset tai traumaattiset menneisyydet vaikuttavat siihen kuinka heidät esitetään.

Väitöskirja avaa uusia tutkimussuuntia luonnon, sukupuolen, ja urheilun tutkimiselle. Väitöskirja tuottaa kaksi uutta käsitettä, joilla varsinkin vuoristourheilijamiesten luontosuhdetta kuvataan: intiimin maskuliinisen luontosuhteen (engl. connected) kuvaukset ja ongelmallisen tai vaikean (engl. troubled) maskuliinisen luontosuhteen.