Julkaisuseuranta
24.1.2025
Tulevaisuudentutkimus on monitieteinen oppiala, joka pyrkii analysoimaan trendejä, tapahtumia ja kehityskulkuja sekä arvioimaan niiden vaikutuksia tulevaisuuteen. Tulevaisuuden tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita tulevaisuus voi tuoda mukanaan, kuinka niitä voidaan ennakoida ja kuinka vallitsevia ajattelutapoja voidaan haastaa.Tulevaisuuden tutkimuksen kenttä on jo nykyisellään hyvin laaja ja sillä voi olla tulevaisuuden yhteiskunnassa monenlaisia tehtäviä -…
Käkisalmi-säätiön pitkään vireillä ollut ajatus karjalaista perinnettä ja elämää esittelevän museon perustamisesta konkretisoitui alkuvuodesta 2024. Kovalla vauhdilla edennyt museohanke johti Käkisalmi-museon avautumiseen Heinolassa 23.11.2024. Säätiöllä on hankkeessa ollut tukenaan useita eri yhteistyö- ja asiantuntijatahoja. Lappeenrannan museot ovat tuoneet hankkeeseen omaa asiantuntemustaan: kuuluuhan luovutetun Karjalan alueiden osalta Käkisalmi museomme tallennusalueeseen. Yhteistyö tiivistyi syksyllä 2024, kun Käkisalmi-säätiön edustajat…
Lappeenrannan museot toteutti loppuvuonna 2023 ja alkuvuonna 2024 hankkeen, jossa kartoitettiin Lappeenrannan kaupungin alueella sijaitsevat muistomerkit ja julkiset taideteokset. Lappeenrannasta monumentteja löytyi lähes 400 kappaletta. Toukokuussa 2024 kartoitukselle käynnistettiin Karjalan kulttuurirahaston tuella lokakuun lopussa päättynyt jatkohanke, jossa inventoitiin myös muiden Etelä-Karjalan kuntien alueilla sijaitsevat monumentit. Jatkokartoituksen piiriin kuuluivat Luumäen, Lemin, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja…
Talvisodan syttymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 85 vuotta. Miltä Lappeenrannassa näytti noina aikoina? Lappeenrannan museot sai kevättalvella 2024 arvokkaan kuvalahjoituksen, joka tarjoaa tähän osaltaan vastauksen. Lahjoitus sisälsi Sääksmäeltä kotoisin olleen Osmo Leväsen (1908–1992) negatiiveja ja valokuvia. Osmo Levänen oli innokas valokuvaaja. Hän asui Lappeenrannassa vuosina 1933–1945, ja on tuolla ajanjaksolla taltioinut kamerallaan paljon arvokasta historiaa.…
Opiskelen matkailualan palveluiden tuottajaksi ja tein harjoittelujakson Lappeenrannan museoille. Olen aina ollut kiinnostunut vieraista kulttuureista, vieraista sekä ajallisesti että maantieteellisesti. Toistaiseksi harrastukset matkailun ja arkeologian parissa ovat tyydyttäneet tätä intohimoa. Kun elämä järjesti mahdollisuuden opiskella uuden ammatin, ajattelin että ehkä näitä asioita voisi yrittää yhdistää. Laajemmassa mittakaavassa on kyse kulttuurimatkailusta, mutta harjoitteluiden myötä kiinnostukseni on…
Näkymä taidemuseolta sulkemisaikaan.Paluu juurille museotyön kauttaKesäpäivät ovat kuluneet joutuisasti museon aulassa istuen. Välillä haikailee ulos lämpimään kesäilmaan, mutta sateisina päivinä olen kiitollinen, etten joudu sään armoille. Museossa käy päivien mittaa kaikenlaisia ihmisiä - vanhoja pariskuntia, lapsiperheitä, ystävyksiä sekä muita kesäloman viettäjiä. Mukulakiviä ja maisemia -kierroksille eksyy mukaan niin turisteja kuin paikallisiakin, toisinaan myös suomea puhumattomia henkilöitä.Olen…
Lappeenrannassa vietetään tänä vuonna kulttuurin unelmavuotta. Kulttuurin unelmavuoden tarkoituksena on lisätä kulttuurialan näkyvyyttä ja arvostusta, luoda kaupunkilaisille ja kaupungissa vieraileville mahdollisuuksia osallisuuteen ja hyvinvointiin, sekä kehittää yhteistyötä kulttuuri-, taide-, ja tapahtuma-alojen sisällä. Juhlavuotta on valmisteltu jo vuodesta 2022 saakka keräämällä kaupunkilaisilta kulttuuriunelmia. Osa unelmista koskettaa myös suoraan museoita, ja olemme itse jatkaneet kulttuurin unelmavuosi -organisaation aloittamaa…
Lappeenrannan museot on Etelä-Karjalan maakunnan alueellinen vastuumuseo, mikä kulttuurihistoriallisen museotoiminnan osalta tarkoittaa sitä, että osana toimintaamme huolehdimme kulttuuriympäristötyön (mm. muinaisjäännösten suojelun, rakennussuojelun ja korjausrakentamisen) edistämisestä sekä alueellisen museotoiminnan kehittämisestä Etelä-Karjalan alueella. Alueen ei-ammatillisesti toimivien, eli sivutoimisesti tai vapaaehtoisvoimin pyörivien paikallismuseoiden toiminnan ohjaaminen on merkittävä osa alueellisen museotoiminnan kehittämistä. Lappeenrannan museot neuvoo ja opastaa alueen museotoimijoita…
29.5.2024
Lappeenrannan museot on alueellinen vastuumuseo, joka huolehtii kulttuuriympäristötyön ja alueellisen museotoiminnan kehittämisestä paitsi Lappeenrannassa, myös koko Etelä-Karjalan alueella. Alueen paikallismuseoiden neuvonta ja ohjaaminen on osa alueellista vastuumuseotyötä. Pyrimme edistämään paikallismuseoiden näkyvyyttä omassa viestinnässämme - muun muassa Elävä museo -blogissa. Toukokuun blogikirjoituksessa Luumäellä sijaitsevan Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemen amanuenssi Annastiina Löppönen kirjoittaa Svinhufvudin aatelissuvun vaiheista ja Kotkaniemessä…
Edellisellä kerralla kirjoitin Imatran Koivuniemessä sijainneesta hautasaaresta, joka lienee ollut keskiajalla käyttöön otettu kyläkalmisto, johon Ruokolahden Salosaaren ja nykyisen kirkonkylän seudulla asuneet hautasivat vainajiaan ennen Ruokolahden seurakunnan perustamista vuonna 1572. Blogitekstin löydät täältä. Tällä kertaa jatkamme kalmistoteemalla, mutta siirrämme katseemme Lappeenrantaan ja ortodoksisen seurakunnan varhaisvaiheisiin. Ruotsin ja Venäjän rajan siirryttyä Saimaalle vuonna 1743 solmitussa Turun…
Etelä-Karjalan museon perusnäyttelyn uusin osuus tarjoilee muun muassa kaitafilmikeloilta digitoituja muistoja yli viidenkymmenen vuoden takaa, kesämökki- ja kioskimuistoja, silmäyksiä maakunnan teollisuushistoriaan, vanhoja valokuvia ja nostalgisia esineitä. Kesän korvilla valmistuvat paikallisia baari- ja ravintolamuistoja esittelevä osio sekä torikulttuurimme erityisyyksiin kuuluva piirakkakoju. Muistot ja muistaminen tarjoavat siis herkullisen lähestymistavan sotien jälkeisen maakunnan lähihistoriasta kertovaan ”Meijän Etelä-Karjala”-perusnäyttelyosuuteen tutustumiselle.Eräänlainen…
Museokokoelmat ilmentävät aikansa ilmiöitä ja asenteita Maailma muuttuu ja niin myös museotyö. Vanhoille asioille keksitään uusia nimiä ja määritelmiä. Uudet ilmiöt ja asiat löytävät museoihin mm. nykydokumentointityön myötä. Digitalisaatio ja globalisaatio ovat muuttaneet ja muuttavat maailmaa ja museotyötä. Monilla on käsitys, että museoissa säilytetään vain rahallisesti arvokasta ja vanhaa aineistoa; “vanhoja kippoja ja kuppeja”. Voi olla yllättävää,…
25.1.2024
Viimeisten neljän kuukauden aikana olen kirjoittanut arkeologisten kohteiden hoitosuunnitelmia, ollut yhteydessä eri alueellisiin vastuumuseoihin ja tavannut paikallisyhdistysten vapaaehtoisia yhdessä rakennustutkija Kristiina Pesolan, arkeologi Esa Hertellin ja alueellisen taidemuseotyön amanuenssi Sinikka Myyrän kanssa. Tätä kaikkea on sisältynyt korkeakouluharjoitteluuni, joka tähtää Adoptoi monumentti -toiminnan juurruttamiseen Etelä-Karjalan alueelle. Sukellan tässä blogikirjoituksessa toimenkuvani ytimeen: mitä olen oppinut siitä, miksi…
Työskennellessäni tutkijana Ruokamaakunta nyt! – hankkeessa törmäsin Johannes Häyhän teoksiin, jotka kuvaavat oivasti ja yksityiskohtaisesti itäsuomalaista kansanelämää 1700-1800-luvuilla. Rautjärven Niemelän kylän elämästä kertovat tarinat kuvaavat yksityiskohtaisesti muun muassa ihmisen elinkaareen liittyvien tapahtumien kuten häiden ja hautajaisten viettoa sekä eri vuodenaikojen askareita. Kuvaelmat sisältävät myös pitkän kertomuksen joulun viettoon valmistautumisesta ja joulun vietosta. ”Anterus pyhät aloittaa, hyvä…
Kuluva vuosi on kohta muisto vain, mutta se jätti jälkeensä kauan elävän muistijäljen – monumenttien kartoitustyön tulokset. Yksi Lappeenrannan museoiden tämän vuoden hankkeista oli kartoittaa nykyisen kaupungin alueen muistomerkit ja taideteokset. Monumentilla tarkoitetaan tässä yhteydessä jonkin asian, henkilön tai tapahtuman muistoksi pystytettyä, yleensä pysyväksi tarkoitettua muistomerkkiä tai taideteosta. Monumentithan ovat myös osa kulttuuriperintöämme, jonka tallentaminen…
Uskomustarinat, aaveet ja selittämättömät tapahtumat ovat kiehtoneet ihmismieltä vuosisadoista toiseen. Vakiintuneita kerronnallisia elementtejä ja teemoja sisältävistä kummitustarinoista on ajan juoksussa muotoutunut ehkä rakastetuin ja populaarein osa kaikkien tuntemaa, suusta suuhun kulkevaa, ELÄVÄÄ kulttuuriperintöä. Kummitustarinat koettelevat ja kyseenalaistavat normaalin rajoja; aaveet liikkuvat todellisuuksien välillä, toimivat moraalinvartijoina, osoittavat kalvamaan jääneitä vääryyksiä, saattavat loppuun elämän aikana kesken jääneitä…
Lappeenrannan museot on mukana aktiivisesti toimivassa ja vuosittain kokoontuvassa Itämeren alueen linnat ja museot -verkostossa (The Association of Castles and Museums Around the Baltic Sea). Verkoston tavoitteena on edistää yhteistyötä ja lisätä ymmärrystä kulttuuriperinnöstä Itämeren maissa sijaitsevien linnojen, linnoitusten ja niihin liittyvien museoiden välillä. Yhdistys julkaisee tutkimuksia, kouluttaa jäsenkohteidensa henkilöstöä sekä pyrkii edistämään restauroinnin ja…
Syyskuussa 2022 hyppäsin vuoden ajaksi museoiden kokoelmat ja tutkimus -yksiköstä työskentelemään Ruokamaakunta nyt! – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa -hankkeeseen. Hankkeesta, sen toteuttajista tavoitteista kerroin joulukuussa ilmestyneessä blogikirjoituksessani, ja tällä kertaa kerron hieman yhdestä hankkeen puitteissa toteutettavasta toimenpiteestä eli Etelä-Karjalan museon uudistuvan perusnäyttelyn ruokakulttuuria esittelevän osuuden valmistelusta. Näyttelykokonaisuutta on työstetty syksystä lähtien ja nyt alkaa loppusuora…
Työskentelen Lappeenrannan museoilla alueellisen museotyön amanuenssina ja suoritin kuluneen vuoden aikana työni osana Suomen ympäristöopisto SYKLIssä ympäristökasvattajan erikoisammattitutkinnon. Tutkinto oli räätälöity museo- ja kulttuurialalle, ja sen tavoitteena oli paitsi lisätä opiskelijan kestävyysosaamista, myös saada opintojen aikana tuotettua erilaisia kestävyysajattelun työkaluja oman organisaation käyttöön. Millaisia tavoitteita, työkaluja ja keke-osaamista vuoden opinnot Lappeenrannan museoiden toimintaan toivat? Mitä ympäristö- ja kestävyyskasvatus museotyössä…
Opiskelen Jyväskylän avoimessa yliopistossa museologian perusopintoja ja suoritin siihen liittyvän harjoittelun osana Lappeenrannan museoiden alueellista työtä kirjoittaen mm. kokoelmapoliittisen ohjelman kotikuntani Rautjärven kotiseutumuseolle. Kokoelmapoliittisen ohjelman kirjoittaminen kuulosti aluksi vaikeammalta kuin mitä se onkaan. Sana ’politiikka’ tuntui itselleni hyvin vieraalta. Sivistyssanakirjan mukaan ’politiikka’ yhdyssanojen loppuosana tarkoittaa määrätarkoitukseen tähtäävää toimintalinjaa tai periaatteita jollakin julkisen elämän alueella. Tätä…