Vesitorninäkymä Lappeenrannasta vuonna 1939. Kuva: Lappeenrannan museot/Aarne Pietinen.Viime aikoina mielessäni on pyörinyt Lappeenrannan vesitorni ja sieltä eri aikoina otetut maisemavalokuvat. Torni avautui kesällä 2022 pitkän tauon jälkeen yleisölle. Tulevalle kesälle tornin tiloihin on tarkoitus avata vesitorninäkymistä ja kaupunkielämän muutoksista kertova valokuvanäyttely, jota viimeistelemme museolla paraikaa. Näyttelyn painopiste on vuosina 1954–55 uudistetun vesitornin Tornikahvilan ikkunoiden takaa…

Lue lisää

Tilaushistoriakeskuksen uudet sivut: https://tilaushistoriakeskus.fi/ Tilaushistoriakeskuksen uusi opas, Tilaushistorian ABC: https://tilaushistoriakeskus.fi/tilaa-uusi-tilaushistorian-abc/ Tilaushistorian ABC

Lue lisää

YRITYSHISTORIAN SEMINAARI 21.-22.10.2021 MIKKELISSÄ ”YRITYKSEN TARINA KIRJAKSI” Seminaari järjestetään Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (Elka), Tutkijantie 7, viereisellä kampuksella sijaitsevan Mikkelin toimintakeskuksen auditoriossa, Raviradantie 8-10. OHJELMA Torstai 21.10. 11.00-12.00 Ilmoittautuminen Lounas Paikallishistoria-wikin esittely 12.00-12.20 Seminaarin avaus: Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen. Järjestäjien puheenvuorot: Jarmo Luoma-aho, Anu Lahtinen ja Niklas Jensen-Eriksen 12.20-13.00 Niklas Jensen-Eriksen: Yrityshistoriaa Elkan valossa 13.00-14.30 Markus…

Lue lisää

Pohjoismainen paikallishistoria oli omalla tavallaan mukana Society for the Advancement of Scandinavian Study vuotuisessa konferenssissa, joka järjestettiin tänä vuonna etätapahtumana. Sessiossa "Local History Writing and the Immigrant Experience" käsiteltiin pohjoismaisten siirtolaisten paikallisia kokemuksia Pohjois-Amerikassa. Mutta millaisia ovat paikallishistorian kokemukset toisella mantereella? Millaisia olivat alkuperäisasukkaiden, muiden siirtolaisten, entisten orjien ja pohjoismaiden alueelta saapuvien siirtolaisten kohtaamiset? Tätä…

Lue lisää

Oulun kirkkohistorian joulukuussa 2020 ilmestynyt toinen osa ulottuu vuodesta 1870 sotien jälkeiseen aikaan, vuoteen 1945 saakka. Tutkimus on jaettu kahteen osaan rajavuotena 1905. Hannu Mustakallio tekee selkoa Oulun kirkollisesta elämästä sellaisena kuin se ilmeni virallisen seurakuntaorganisaation piirissä ja vapaamuotoisena uskonnollisena aktiivisuutena. Oulusta tuli 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen mennessä kirkollisen ja uskonnollisen elämän keskus koko Pohjois-Suomessa.…

Lue lisää

Tilaushistoriakeskus on ottanut käyttöön uuden logon, jota yhteistyöjulkaisut voivat käyttää asiantuntija-arvioinnin ja laadukkaan tutkimustyön sertifikaattina. Logon on suunnitellut Vera Julkunen http://www.veraedition.com  ja se on osa ulkoasu- ja laadunvarmistusuudistusta, jonka on rahoittanut Suomen Tiedekustantajien Liitto. Myöhemmin keväällä Tilaushistoriakeskus ry. päivittää myös kotisivunsa ja tilaushistorian teettämisoppaansa. TilaushistoriakeskuslogosertifikaattiVera Julkunen

Lue lisää

23.10.2020 julkistettiin historioitsija Ville Eerolan kirjoittama Nastolan historia IV – Nastolalaisten ja Nastolaan muualta tulleiden ihmisten elämä 1939–2015. Nastolan historian neljäs osa käsittelee päijäthämäläisen kunnan värikkäitä vaiheita vuosina 1939-2015, talvisodasta yhdistymiseen Lahden kanssa. Jatkosodan aikana maalaiskuntaan perustettiin maan toinen sotavankien järjestelyleiri, ja 1960-1970-luvuilla maalaispitäjä muuttui kookkaiden teollisuustaajamien ja asuntoalueiden kunnaksi. Teoksessa käsitellään niin järvien ja kylien…

Lue lisää

Helsingin kulttuurihistoria vuodesta 1945 Helsingin kaupungin historiatoimikunnan seminaari   Aika            maanantai 24.2.2020 klo 13.00–16.00 Paikka        Metsätalo, Sali 6 (Unioninkatu 40)   Ohjelma klo 13.00     Seminaarin avaus Historiatoimikunnan puheenjohtaja, professori Laura Kolbe klo 13.10     Näkökulmia Helsingin vuoden 1945 jälkeisen kulttuurihistorian            kirjoittamiseen dosentti Anja Kervanto Nevanlinna klo 13.30     Helsinki Suomen pääkaupunkina - käyntikortti koko Suomeen                   …

Lue lisää

Vantaa50 -historiahanke järjestää yleisöseminaarin ”Urbaani Vantaa – Paikallishistoria tutkimuskohteena” tiistaina 3.3.2020 klo 13–17 Kaupungintalon valtuustosalissa. Seminaarissa tarkastellaan kaupunkien kehitystä eurooppalaisessa ja pohjoismaisessa kontekstissaan sekä tehdään katsaus tämän hetken paikallishistorian tutkimukseen Suomessa. Tavoitteena on antaa välineitä Vantaan kaupungin työhön historian hyödyntämisessä ja vantaalaisen identiteetin rakentamisessa. Vantaa juhlii kaupunkiasemansa 50-vuotisjuhlaa vuonna 2024. Vantaa50 on kaupungin historiatoimikunnan käynnistämä…

Lue lisää

Tilaushistoriakeskus on saanut Suomen Tiedekustantajien Liitolta rahoituksen tilausjulkaisujen laadunvalvonnan kehittämiseksi ja Alfred Kordelinin Säätiöltä rahoituksen paikallishistoriawikin kehittämiseksi. Laadunvalvonnan kehittämiseksi Tilaushistoriakeskus selvittää, miten paikallis- ja muiden tilaushistorioiden tieteellinen laatu voitaisiin osoittaa mahdollisesti joko omalla sertifikaatilla tai kehittämällä Tilaushistoriakeskuksen laadunvalvontaa vastaamaan olemassaolevia vertaussertifikaatteja. Yleisimmin käytössä on tällä hetkellä Tieteellisten Seurojen Valtuuskunnan vertaisarvioiduille julkaisuille myöntämä tunnus. Laadunvarmistusta koskeva…

Lue lisää

Porin yliopistokeskuksessa järjestettiin perjantaina 29.11.2019 seminaari paikallis- ja tilaushistorian suuntaviivoista 2020-luvun taitteessa ja toisaalta paikallis- ja tilaushistorioiden kirjoittamiseen liittyvät professionaaliset kysymykset. Professori Anna Sivula valotti alustuksessaan yhteisöllisen, osallistavan tilaushistorian merkitystä ja toi esiin imago- ja identiteettityön roolin tilaushistoriahankkeissa. Anu Lahtinen käsitteli paikallis- ja yrityshistorioita 2020-luvun kynnyksellä ja toi esiin Tilaushistoriakeskuksen näkemyksiä ja tulevaisuuden suunnitelmia esimerkiksi…

Lue lisää