Lokakuussa 2024 saimme surullisen tiedon, että hankolainen valokuvaaja ja luontoaktivisti Johannes Runeberg oli kuollut. Tässä kirjoituksessa avaan niitä polkuja, jotka johdattivat meidät Meri ja Tove -kirjan tekijät Runebergin Tove Janssonista ja Klovharusta ottamien kuvien äärelle ja kerron, mitä kaikkea yhden kuvan takaa avautuu. Teksti on kirjoitettu Johannes Runebergin muistolle kunnioittamaan valokuvaajien panosta kulttuurihistorian tallentajina ja…

Lue lisää

Axel Antaksen Nothing is Made, Nothing Disappears Kouvolan taidemuseo Poikilossa 24.5.–27.8.2023Nothing is Made, Nothing Disappears on Axel Antaksen ensimmäinen yksityisnäyttely museokontekstissa. Gallerianäyttelyitä Antaksella on ollut useita. Näyttelyn teokset ovat valmistuneet pääosin kuluvan vuoden aikana, mutta joukossa on joitakin vanhempia teoksia, jotka täydentävät hienosti näyttelyn teemaa. Antas on monialainen taiteilija, joka työskentelee useiden tekniikoiden parissa. Niinpä…

Lue lisää

Nykyään todetaan useimmista sota-ajan ja muistakin aiheista, että ne ovat unohdettuja ja vaiettuja. Olli Kleemolan väitöskirjan aihe, suomalainen ja saksalainen vihollista kuvaava propaganda jatkosodan, tai Saksan tapauksessa Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan aikana 1941-1945 ei itsessään tällainen ole. Sen sijaan Kleemolan käyttämää valokuva-aineistoa on toistaiseksi käytetty pääasiallisena tutkimusaineistona vähän.

Lue lisää

Signe Branderin panoraamaotokset avaavat laajakuvanäkymän sadan vuoden takaiseen Helsinkiin. Valokuvaaja Signe Brander nousee vuonna 1912 rakenteilla olevan Kallion kirkon torniin ja tallentaa kamerallaan sieltä avautuvan näkymän yli Helsingin kattojen. Tarkoituksena on tallentaa kasvavaa työväenkaupunginosaa ennen kuin tyhjät tontit täyttyvät rakennuksista ja pienet puutalot väistyvät kivitalojen tieltä. Kallion alue on saanut asemakaavan noin kymmenen vuotta aiemmin,…

Lue lisää

Millaisia tunteita näyttely saa herättää? Uudessa Helsingin kaupunginmuseossa tunteet ovat vahvasti esillä. Halutaan ihmisten rakastuvan Helsinkiin. Halutaan herättää muistoja ja uteliaisuutta historiaa kohtaan koskettamalla tunteita. Mutta millaisia tunteita? Entä jos joku pahoittaa mielensä? Museoissa toimii usein hiljainen ennakkosensuuri, joka karsii näyttelyistä särmät. Näyttelytyöryhmissä käydään keskustelua siitä, mitä ja miten asioita esitetään, ettei kukaan vaan loukkaannu.…

Lue lisää

Lappeenrannan Huhtiniemessä, siellä, mistä vielä viime vuonna etsittiin salaisen kenttäoikeuden uhreja, oli 1980-luvulla hyppyrimäen kupeessa merkillinen, ruostunut ja ruohottunut laite. Se koostui erinäisistä metalliosista, muovista ja vaijereista. Pikkupoikaporukassa usein ihmettelimme, mikä se voisi olla – kunnes lopulta saimme vastauksen paikalle sattuneelta herralta: ”No se on spedelinko!” Mäkihyppy- eli spedelinko oli edesmenneen taiteilija-keksijä Pertti ”Spede” Pasasen…

Lue lisää

Salaperäisesti nimetty laatikko täynnä pyöreäreunaisia valokuvia yli vuosisadan takaa herätti kuvakokoelmien tutkija Ennisofia Salmelan sisäisen Sherlock Holmesin. Salaa otetut kuvat paljastuivat kaupunginmuseon varhaisimpiin johtajiin kuuluvan, innokkaan valokuvaajan Nils Wasastjernan ottamiksi. Tutkijana valokuvien luetteloinnissa jännittävintä ja palkitsevinta lienee, miten työ herättää henkiin sen pienen etsivän, joka lapsena juoksi suurennuslasi kädessä pitkin ojien pohjia. Nyt suurennuslasi muuttuu…

Lue lisää