Ihmisiä on jo liian paljon, joten ihan äkkiä maapallo ei tyhjene meistä ihmisistä, ellemme onnistu jotenkin myrkyttämään koko ihmiskuntaa tai lopullisesti pilaamaan elinehtojamme täällä. On kuitenkin aika selvää, että tarvitsemme pohjoismaihin lisää nuoria, työkykyisiä ihmisiä ja työpaikkoja elättämmän lukuisat eläkeläiset; pelkästään nurinpäin olevan väestöpyramidin kuva osoittaa sen. Ainakin jos haluamme elää hyvinvointivaltiossa, jossa veroilla rahoitetaan tätä yhteistä hyvinvointia.
Ilmastokriisi on pelottava, jos jo 2080-luvulle mennessä etelä-Eurooppa alkaa ollut aavikoitunut ja liian kuumaa viljeltäväksi, niin maaililman ruokahuolto todella tarvitsee laboratorioissa kasvatettuja proteiineja yms. eikä väestön radikaali väheneminen ole mikään murheen aihe. Oikeasti on syytä vähentää fossiilisia polttoaineita tosi pikaisesti. Ja suojella luontoa. Ja miettiä, minne asutetaan ne miljoonat ihmiset, jotka alkavat vaeltaa aavikoituvasta, liian kuumasta etelästä pohjoiseen... Toivottavasti tiede antaa meille rauhanomaisia keinoja selvitä näistä kriiseistä eikä tarvitse ryhtyä taistelemaan maapaloista ja vallasta; siis tappamaan toisia, missä ihmiskunta on usein kunnostautunut liiankin hyvin. Yllättävän nopeasti ihmisset ovat tällaisten suurten sotien ja puhdistusten jälkeen saaneet väestömäärän nousemaan, vrt. Suomeakin v1938 ja nyt, puhumattakaan niistä maista, joissa myös kotirintamalta pommitettiin siviiliväestöä raskaasti (esim Saksa). Olisi todella valtava historiallinen käänne, jos väestömäärät alkaisivat joka puolella vähetä merkittävästi. Tähän asti on näyttänyt siltä, että tällaista tapahtuu vain, jos ihmisten luotto yhteiskuntaan ja sen vanhustenhuoltoon on riittävän korkealla, ettei lapsia tarvitse oman vanhuutensa turvaksi. Kiinassa valtio yritti vähentää väestönkasvua yhden lapsen politiikallaan, sen tulokset eivät ole olleet kovinkaan onnistuneita.
Väestöennusteet ovat todella fiktiivisiä, sillä niihin taatusti vaikuttaa maapallon elinolosuhteet ja niiden muutokset - ja ne vasta ovat vaikea ennustaa, vaikka olisimmekin yhtämieltä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta luontoon. Mutta sen vaikutus talouteen, yhteiskuntiin ja valtioihin on vielä monimutkaisempaa saati sitten eri alueiden valitsemiin arvo- ja politiikkalinjauksiin. Valitettavasti historia on pullollaan aika huonoja esimerkkejä ihmiskunnan teoista, eikä niistä juurikaan ole otettu oppia positiivisessa mielessä. Tiede on ainoa toivomme parempaan.
On kuitenkin aika selvää, että tarvitsemme pohjoismaihin lisää nuoria, työkykyisiä ihmisiä ja työpaikkoja elättämmän lukuisat eläkeläiset;
Ilmastokriisi on pelottava, ...........................................
Väestöennusteet ovat todella fiktiivisiä, .............. Tiede on ainoa toivomme parempaan.
Jos tarvitsisimme nuoria elättämään yhä lukuisammat eläkeläiset Suomessa, vaikka suuret ikäluokatkin kuolevat kohtapuoliin pois, tarvitsisimme epäilemättä lisää työpaikkojakin. Lienee siis turhaa haalia siirtolaisia EU:n ulkopuolelta ennen todellista työvoimatarvetta, voisimmehan sitten tarpeessa perustaa rekrytointitoimistoja vaikkapa filippiineille hoitajien palkkaamiseksi.
Tilastoissa ulkomaalaistaustaisista noin puolet lienee ns. pakolaisia ja heistäkin puolet asuu pääkaupunkiseudulla ja stat - fi:n mukaan pääkaupunkiseudun alle kouluikäisistä jo neljäsosa on ulkomaalaistaustaisia eli pääkaupunkiseudulla monikulttuurisuus näyttäisi Suomessa eniten toteutuneelta?
Ulkomaalaistaustaisten keski-ikä on 33,8 vuotta ja kantasuomalaisten 43,9 vuotta ja jälkimmäisten joukossa lienevät jo tilastoista kadonneet ulkomaalaistaustaisetkin. Tosin siirtolaisuus Suomeen alkoi vasta 1990-luvulla Neuvostoliiton romahdettua; inkeriläisten paluumuutto ja noin 1400 somalipakolaista Moskovasta ja Pietarista.
Suomen kaupunki- / maaseutujaostakin on kirjoiteltu, statin tilastojen valossa kaupunkialueilla ja niiden läheisellä maaseudulla asuu v. 2019
noin 80% suomalaisista ja maaseudun paikalliskeskuksissa, ydinmaaseudulla ja harvaan asutulla maaseudulla noin 20 %.
Suomi näyttäisi "kaupungistuneen" ja maaseutu on oikeastaan kadonnut?
"Ilmastokriisi on pelottava." Jos pidättäydymme Suomen rajojen sisällä, niin ilmastonmuutoksen vastaista kehitystä on tapahtunut Suomen ollessa johtavia maita ko. asiassa; noin 200:sta maailman maasta ehkä noin 30 on tehnyt asian eteen jotain, kustannuksiahan siitä tulee ja eiköhän se liene esteenä vaikkapa maailman suurimman `päästelijän´ Kiinan toimimattomuudelle ilmaston muutoksen vastaisissa toimissa,
talouskasvustaan ja sen myötä asemahtinsa kasvusta Kiina tuskin tinkii. Lähes 3 miljardin asukkaan Kiina ja Intia on myöskin ydinasemaita, aseisiin rahaa niilläkin riittää, Intiankin on pelättävä ydinasemaa Pakistania ja tuollakin ilmansuunnalla näyttäisi vallitsevan paikallinen MAD-oppi.
"Oikeasti on syytä vähentää fossiilisia polttoaineita."
Suomi on jo vähentänyt poikkeuksena valtaosasta maailman maita fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttöä, 6 % yksin vuonna 2019 ja energiakäytön hiilidioksidipäästöjä vähennettiin Suomessa noin 5 % vuoteen 2018 verrattuna. ja nythän vähennetään turve kokonaan pois ja korvattaneen tuonnilla ? ( kivihiili + turve yht. noin 10,7% )
Kivihiilen käyttökin Suomessa loppuu lähivuosina mm. EU-Saksan jatkaessa kivihiilen käyttöään, savukaasuja voi tosin myöskin puhdistaa ja sitä mm. Kiina tekee vähäisessä määrin.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi v. 2019 1 %:n ja uusiutuvilla katettiin 37 % Suomen energiakulutuksesta.
http://stat.fi/til/ehk/2019/04/ehk_2019 ... 01_fi.html
Sähkön nettotuonti Suomeen v. 2019 oli 5-6%:n luokkaa. Erilaisia energiatuotteita tuotiin 10,2 miljardin €:n arvosta , vähennystä 4% ja
noin 64 % Venäjältä. Energiatuotteiden vienti oli 5,6 miljardia €, lisäystä 3%:a.
"Tiede on ainoa toivomme parempaan" kuulostaa hieman samalta kuin Greta Thunbergin taustavoimien hokema "tiede sanoo niin" ja mitä tiede sanoo, jää epämääräiseksi. Toteutumaton Pariisi 2015-sopimuskin asetti `tavotteita´.
Suomi on vähentänyt toteutuneena fossiilisten käyttöään, toisin kuin valtaosa maailman maista ja Pariisi 2015-sopimuksen allekirjoittajista, joten olisiko syytä puhua Suomen ilmastonlämpenemisen vastustamisen saavutuksista, eikä
jatkuvasti hokea sitä, miten huonosti ja vähän globaalisti on tehty ja lopettaa "hysteerinen maailmanparantaminen" maailman väestöräjähdyksen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamasta "ilmastopakolaisuudesta" - EU:hun ja Suomeen?
Veikko Palvo