Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

Yhdysvaltalaisia interaktiivisia tietokantoja

Kuva
Kuva Flickr-valokuvatietokannasta - kokoelmasta nimeltä 1930s-40s in Color (Set). Jos kuvasta tietää jotain, voi sitä kommentoida sivustolla ja kertoa muillekin esimerkiksi kuvan henkilöistä, tavaroista, paikasta, ajankohdasta yms. Flickr-valokuvatietokannan yhtenä tarkoituksena onkin toimia interaktiivisena koko kansan historiateoksena.


Hei!

Olen viime aikoina törmännyt useampaan otteeseen kahteen yhdysvaltalaiseen tietokantaan, jotka ovat tuntuneet mielenkiintoisilta. Kummatkin on toteutettu ammattilaisten voimin, mutta uudesta sisällöstä vastaavat ammattilaisten lisäksi kuka tahansa - ketä vain sattuu kiinnostamaan ja keneltä löytyy kotoaan sopivaa materiaalia.

Toinen tietokannoista on vuoden 2007 alussa julkistettu Footnote, jonka takana ovat Yhdysvaltain kansallisarkisto National Archives ja käsittääkseni yksityinen yhtiö Footnote. (Ks. National Archives and Footnote Launch Project to Digitize Historic Documents) Jos ymmärsin sopimuksen oikein, niin tämä yksityinen footnote auttaa kansallisarkistoa digitoimaan siellä olevaa aineistoa, ja tuo aineisto tulee alkuun näkyville footnotesin sivuille. Viiden vuoden päästä arkistossa olevien miljoonien dokumenttien pitäisi suunnilleen kaikkien olla digitaalisessa muodossa, minkä jälkeen ne ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä suoraan Yhdysvaltain kansallisarkiston sivujen kautta. Siihen asti ne näkyvät footnotesin sivuilla yhdessä kaiken muun sieltä löytyvän materiaalin kanssa. Muu materiaali tarkoittaa sekalaista joukkoa kaikenlaista materiaalia, jonka sinne syöttää ja luokittelee aivan tavallinen matti meikäläinen.

Sivuilta löytyy toki paljon kiinnostavaa alkuperäismateriaalia. Erikoiselta ja tutustumisen arvoiselta tuntuu esimerkiksi tämä aihepiiri: Project Blue Book: Nearly 13,000 government UFO reports. From Alaska to Arizona, from Florida to Labrador, UFO sightings were reported from within North America and even around the world.

Samantyyppinen tietokanta, joskin pelkästään valokuviin keskittyvä on Flickr. Se taas on tehty yhteistyössä Yhdysvaltain kongressin kirjaston kanssa vuonna 2007 ja sisältää, noh, miljoonia valokuvia. Sivuilta löytyy paljon upeita vanhoja valokuvia siinä missä uudempia perhepotrettejakin.

Mahtavatko nämä kyseiset sivustot olla kenellekään tuttuja? Ovatko tämänkaltaiset sivustot kovinkin yleisiä? Siis sellaiset joita tehdään periaatteessa yhteistyössä valtion viranomaisten ja tavallisen kansan kanssa. Jos nyt olen edes oikein ymmärtänyt näiden sivustojen tarkoituksen... Yksi kysymys minua askarruttaa näissä eniten, nimittäin jos näitä on tarkoitus käyttää ihan oikeaan tiedonhakuun niin kuinka ihmeessä materiaalin autenttisuus taataan? Vai onko se jokaisen käyttäjän omalla vastuulla tarkastaa? Yritin etsiä siitäkin jotain tietoa sivuilta mutten löytänyt. Footnote-sivustolla sanotaan, että sinne tulee kuukausittain muutama miljoona uusi dokumentti tai valokuva - mitään tarkkaa syyniä ne eivät siis voi käydä läpi. Vai luotetaanko tässä vertaisarviointiin siinä mielessä, että selkeästi valheellisista dokumenteista ilmoitetaan ylläpitäjille tai muuta vastaavaa?

Noh, joka tapauksessa, jos joku tietää näistä projekteista enemmän, tai muista samantapaisista, olisi hirveän hauska kuulla tarkempaa tietoa.

Annastiina

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Hei,

interaktiivisuudella ilmeisesti tarkoitat siis sitä, että käyttäjä voi syöttää tietoa sen lisäksi että palveluntarjoaja syöttää sitä sisään. Web 2.0.n perusajatushan on, että käyttäjät luovat sisältöä, joten esimerkkejä luulisi löytyvän.

Footnote-sivustoa on markkinoitu sukututkijoille ja olen sitä toisinaan käyttänyt. Huomaamatta yläpalkin linkkiä Member discoveries ja sosiaalisen verkottumisen työkaluja. Lyhyen testin perusteella perushaku tartuu myös käyttäjien materiaaliin. Siinä - kuten muussakin materiaalissa - lähde on selkeästi merkitty.

Mikä lienee perusvaatimus joka tapauksessa. Jonka jälkeen tietoon voi suhtautua asianmukaisesti. Suurin kaupallinen sukututkimusta palveleva sivusto ancestry.com tarjoaa suuren määrän digitoituja dokumentteja, hakemistoja, käyttäjien tekemiä sukupuita ja -tarinoita. Palvelua käyttäessä(ni) luon samalla sisältöä muille, mutta heillä on mahdollisuus nähdä tiedon lähde ja (toivottavasti) käyttää sitä sen mukaisesti.

Terveisin,
Kaisa Kyläkoski
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/

Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

kkylakos kirjoitti:interaktiivisuudella ilmeisesti tarkoitat siis sitä, että käyttäjä voi syöttää tietoa sen lisäksi että palveluntarjoaja syöttää sitä sisään. Web 2.0.n perusajatushan on, että käyttäjät luovat sisältöä, joten esimerkkejä luulisi löytyvän.
Hei,

jotain tuollaista tosiaan tarkoitin. Erikoista minusta erityisesti tuossa footnotessa oli se, että siellä oli niin suuret määrät ihan suoraan tietystä arkistosta digitoitua aineistoa. Mutta ehkä sekin on nykyään ihan tavallista?

Huomasin äsken, että tuon flickr-palvelun ovat myös museot ottaneet käyttöönsä. Esimerkiksi Lontoossa sijaitseva Victoria and Albert Museum antaa vierailijoille mahdollisuuden ottaa kuvia näyttelyissään (ei toki vierailevissa) ja pistää näitä kuvia nettiin. Kuvia onkin kertynyt huomattava määrä ja ne löytyvät täältä.

... Pienen selailun jälkeen huomasin, että Victoria and Albert Museum ei todellakaan ole yksin hankkeineen. Jo edellä linkittämältäni sivulta löytyy linkkejä kuvakokoelmiin monesta muustakin Lontoon museosta.

Museot ovat nähtävästi hyödäntäneet palvelua myös eräällä tavalla laajentamaan omia näyttelyitään. Esimerkiksi brittiläinen National Maritime Museum piti taannoin tiloissaan näyttelyn nimellä the Sailor Chic exhibition, jossa esiteltiin muodin ja merimieselämän kohtaamisia. Näyttelyn yhteyteen luotiin oma ryhmä tuonne flikcr-palveluun, johon kaikki saivat lähettää omia näkemyksiään aiheesta. Kuvia voi katsella täällä: Sailor Chic. Joukossa on kyllä aikamoisia helmiä :!:

Enemmän kansatieteellistä otetta taas löytyy Museum of Childhoodin pystyttämässä ryhmässä, jossa kerätään kuvia ja tietoa elämästä Lontoon East Endissä. Tuo ryhmä löytyy täällä.

[img=left]images/kuvitus/chitipati.jpg[/img]Tämä kuva on otettu British museumin kokoelmista ja kantaa nimeä Chitipati, spirit of the graveyard. Kuva on siis satunnaisen museossa vierailijan ottama, minkä jälkeen se on lisätty British Museumin kuvakokoelmaan Flickr-palvelussa. Kuvia on mahdollista myös kommentoida.

Minusta tällaiset kokoelmat ovat todella hieno idea! Aika harvalla on lopulta rahaa kiertää museoita edes omassa kotimaassaan, saatika sitten ulkomailla - tällä tavoin kaikki voivat ihastella kokoelmia ja näyttelyitä. Toisaalta taas museot saavat lisää materiaalia, kuten tuossa East End -kokoelmassa. Nykypäivänä kun kameratkin ovat niin kehittyneitä, että harrastelijakuvaajakin voi ottaa todella tarkkoja ja kirkkaita kuvia, on todella hienoa että sitä hyödynnetään tällä tavoin. Voi olla, että tämänkaltaiset näyttelyt ovat teille muille jo entuudestaan tuttuja, mutta itse olen surffaillut tähän mennessä vain lähinnä museoiden omilla sivuilla - missä toki niissäkin saattaa olla mielenkiintoisia kokoelmia, mutta ei missään tapauksessa tässä laajuudessa!

Ystävällisin terveisin,
Annastiina

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Annastiina Mäkilä kirjoitti:Erikoista minusta erityisesti tuossa footnotessa oli se, että siellä oli niin suuret määrät ihan suoraan tietystä arkistosta digitoitua aineistoa. Mutta ehkä sekin on nykyään ihan tavallista?
Yksityiskohdat eivät ole jääneet mieleeni, mutta minusta sekä UK:ssa että USA:ssa on tehty sopimuksia arkistojen ja kaupallisten sivustojen välillä digitoinneista. Arkisto saa digitoinnin hoidettua ja sivusto saa materiaalia.

Suomessahan arkistojen mikrofilmejä digitoidaan vapaaehtoisvoimin Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksentoimesta. Kirkonkirjoja on vapaasti käytettävällä puolella ja jäsentunnistuksen takana lisää, mm. tuomiokirjoja ja läänintilejä. (En ole hetkeäkään epäillyt näiden luotettavuutta, mutta voisihan kuvia tietenkin retusoida menneisyyttä samalla muokaten.)

Torstaiterveisin,
Kaisa Kyläkoski
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”