Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Ajatus uudesta valtiollisen historian museosta on jälleen herännyt henkiin. Tarvitaanko Suomeen kokonaan uusi museo, vai riittävätkö nykyiset museot? Entä kattaako nykyisten museoiden näyttelytoiminta riittävän hyvin Suomen historian eri näkökulmat ja ajanjaksot? Vuoden 1918 tapahtumista kertovaa museota on myös ehdotettu perustettavaksi.
Joukko arvovaltaisia kansalaisia ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin
valtiollisen historian museo. Ehdotuksen allekirjoittajien mielestä
museo tulisi vihkiä Suomen itsenäisyyden saavuttaessa sadan vuoden iän
vuonna 2017. Ehdotus jätettiin Valtioneuvostolle 20.1.2009.

Tavoitteena on, että museo antaisi kokonaiskuvan Suomen valtion
rakentumisesta. Museon tulisi kertoa valtiollinen historia
esihistoriasta nykypäiviin. Ehdotuksessa arvostellaan, että nykyään
Suomen valtion rakentumisesta ei saa selvää julkista kuvaa sen paremmin
kotimainen yleisö kuin ulkomainen kävijäkään.

Museon perustaminen olisi allekirjoittajien mielestä kunnianosoitus
sille suomalaisten sukupolvelle, joka kävi läpi sotien vuodet
1939-1945, jälleenrakensi maan ja loi pohjan nykyiselle hyvinvoinnille.
Historian eri vaiheet olisi museossa tuotava esille tasapainoisesti ja
tasapuolisesti.

Ehdotuksen on allekirjoittanut 28 kansalaista. Mukana ovat esimerkiksi
akateemikko Veijo Meri, ministerit Heikki Haavisto, Jaakko Iloniemi,
Kalevi Kivistö, Ole Norrback, Jaakko Numminen ja Pär Stenbäck sekä
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että valtiollisen historiamme esittämiseen museo ei ole oikea media. Meillä on jo sotamuseo, jota voidaan laajentaa käsittelemään sisällissotaa ja talvi- ja jatkosotaa laajemmin - jos tarpeen. Kuinkahan moni sielläkään on viime aikoina käynyt?

En väitä, että valtiollinen historiamme olisi itselläni tai välttämättä muillakaan tarpeellisella tasolla hallussa. Mutta sain irti kirjasta Kekkonen vasta-alkaville ja edistyville enemmän kuin uskoisin saavani näyttelytilan läpikävelyllä.

Onko meillä tarvittava (tieteellinen) konsensus viestistä, jonka museo esittäisi? Verkkosivuilla ainakin käydään debattia vuoden 1809 todellisesta merkityksestä Suomen valtiolliselle kehitykselle.

Ja tulisiko museo kunnioittamaan suomalaista sukupolvea, joka "kävi läpi sotien vuodet 1939-1945, jälleenrakensi maan ja loi pohjan nykyiselle hyvinvoinnille" vai pääsääntöisesti sen johtajia?

Hajanaisesti mietiskellen,
Kaisa Kyläkoski
(Hesarin keskiviikon jutusta lähteneitä ajatuksiani osoitteessa: http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot. ... museo.html )

Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Luin tästä aiheesta keskiviikon Helsingin sanomista ja omasta mielestäni idea olisi voinut olla hyvä useampi vuosikymmen sitten. Saatan toki olla väärässä, mutta eikö tuollaisia museoita kaivata silloin, kun pyritään vahvistamaan valtion kansalaisten kansalaistunnetta? Toki museota ja sen sisältöä on vaikea arvioida ennen kuin näkee mitä valintoja lopulta näyttelyn osalta tehdään, mutta ainakin tähän mennessä lukemani perusteella pitäisin ideaa hieman aikansa eläneenä.

Suomessa on monia hienoja museoita, joissa käydään läpi Suomen alueella eläneiden ihmisten historiaa monista eri näkökulmista. Toisaalta nimenomaan valtion historia on eittämättä aika kirjallista historiaa: valtiopäivälaitos, eduskuntauudistus, sodan aikaiset päätökset, Suomen liittyminen EU:hun, jne. ja näistä taas on kirjoitettu monia hyviä kirjoja - viimeksi eduskunnan täyttäessä 100 vuotta näitä kirjoja taisi putkahtaa kerralla useampia.

Jotenkin tästä kaikesta tulee sellainen olo, että museo haluttaisiin pystyttää vain siksi, että saataisiin ihastella sitä perinteistä suurta ja hienoa kasvukertomusta. Näillä tiedoilla kuvittelen jo museon, jossa on kuvia sodanjälkeisestä Suomesta, jossa uutterat suomalaiset kiikuttavat vauvaa toisessa kainalossa ja rakentavat taloa toisella kädellä katsoen samalla kaukaisuuteen, jossa siintää - ah - kuva nousevasta ja uljaasta Suomen kansasta! (Ja selvennyksenä: ehdottomasti kaikki kunnioitus tuona aikana eläneille ihmisille, haluan vain kritisoida ajatusta siitä, kuinka kukaan ei toimi oman perheensä ja itsensä tähden, vaan uljaan Suomen valtion tähden.)

Toinen mikä minua ihmetyttää on se, että ehdotuksen mukaan museo tulisi rakentaa suurella rahalla ja tietenkin keskelle Helsinkiä. Käsittääkseni museoalalla ei suoranaisesti hypitä rahassa tälläkään hetkellä. Jos adressia jostain väsätään, niin eikö parempi kohde olisi jo olemassa olevat museot? Ja erityisesti maakunnissa?

Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Tämän päivän (27.1.) Helsingin Sanomissa Suomen museoliiton pääsihteeri Anja-Tuulikki Huovinen kertoo Suomen museoliiton tukevan lämpimästi ajatusta Suomen valtiollisen historian museosta. Syiksi Huovinen esittää mm. seuraavia:
Keskittymisellä nimenomaan valtiollisen ja poliittisen historian teemoihin voisi olla merkitystä suomalaisen itsenäisyyden ja identiteetin ymmärtämiseksi. Mikä on Suomen valtiollinen rooli kehityksessä kohti yhdentyvää maailmaa? Miten Suomesta tuli itsenäinen valtio ja miten se on säilynyt ja säilyy itsenäisenä myös tulevaisuudessa?
[- -] museon suunnittelussa ja toteutuksessa tarvitaan poliittista ja yhteiskunnallista yksimielisyyttä. Tarvitaan sellaista näkemyksellisyyttä, joka tekee oikeutta valtiollisen kehityksen monimuotoisuudelle, mutta myös kansalliselle yhtenäisyydelle.
Jäin pohtimaan näissä lausunnoissa kehitystä itsenäistä Suomea kohti sekä kansallista yhtenäisyyttä, jolle tulisi tehdä oikeutta. Mahtaako tuohon kaikkeen mahtua myös kaikki soraäänet ja ei niin suora kehitys kohti itsenäisyyttä taikka ei niin yhtenäinen kansa. Käsiteltäisiinkö kyseisessä museossa sitä, kuinka kansasta muiden aikalaisvaltioiden tapaan tekemällä tehtiin yhtenäistä? Lakeja, jotka käsittelevät mm. homoutta, saamelaisuutta taikka vammaisia?

Huovisen puheenvuorossa ei muuten edes sivuttu aihetta, että museon voisi vaihteeksi sijoittaa muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle.

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Annastiina Mäkilä kirjoitti:Huovisen puheenvuorossa ei muuten edes sivuttu aihetta, että museon voisi vaihteeksi sijoittaa muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle.
Olisikohan museon vaatimisen taustalla suomalainen pakkomielle jossa käsittääkseni uusien työpaikkojen saaminen vaatii uusien seinien pystyttämistä? Puheenvuoroissa mainittujen teemojen esittelyyn on Helsingissä n. 1km säteellä Senaatintorissa aika monta museota Kiasmasta ja Ateneumista Rakennustaiteen museoon ja Sotamuseoon. Yhteistä näille kaikille on (Kiasmaa ja Ateneumia lukuun ottamatta) kävijän näkökulmasta näyttelyjen kehnot resurssit, ei niinkään komeiden seinien puute. Tätähän projektissa haetaan, komeaa kolossia kalliille paikalle.

Suomen valtiollisen historian museo olisi fiksuinta toteuttaa resursointina olemassa oleville museoille sekä järjestämällä yhteismarkkinointia sekä yhteistyötä jo olemassa oleville museoille. Näin historiasta kiinnostuneille voisi räätälöidä juuri heille kiinnostavista aihepiireistä koostuvan kokonaisuuden.

Uusi museo käytännössä todennäköisesti näivettäisi olemassa olevia museoita. Varsin pienellä rahalla (kolossiin nähden) saataisiin varmaankin aikaiseksi myös korkeatasoinen näyttely jota voisi kierrättää maakuntamuseoverkoston kautta.

Allekirjoittaneella ei ole museoalan koulutusta, ainoastaan skeptisyyttä. Kuulisin kuitenkin mielelläni vastaväitteitä.

Kari Hintsala

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Derkku kirjoitti:Uusi museo käytännössä todennäköisesti näivettäisi olemassa olevia museoita. Varsin pienellä rahalla (kolossiin nähden) saataisiin varmaankin aikaiseksi myös korkeatasoinen näyttely jota voisi kierrättää maakuntamuseoverkoston kautta.

Allekirjoittaneella ei ole museoalan koulutusta, ainoastaan skeptisyyttä. Kuulisin kuitenkin mielelläni vastaväitteitä.
Komppaan Derkkua, ei enää uusia monumentteja. Vuosia 2017-18 voisi sen sijaan juhlistaa useamman pääkaupunkilaismuseon yhteisprojektilla siten kuin Tukholmassa tehtiin 1990-luvun alussa järjestetyssä Sveriges historia -suurnäyttelyssä.

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Tapio Onnela kirjoitti:Ajatus uudesta valtiollisen historian museosta on jälleen herännyt henkiin. Tarvitaanko Suomeen kokonaan uusi museo, vai riittävätkö nykyiset museot? Entä kattaako nykyisten museoiden näyttelytoiminta riittävän hyvin Suomen historian eri näkökulmat ja ajanjaksot? Vuoden 1918 tapahtumista kertovaa museota on myös ehdotettu perustettavaksi.
Tämä ajatus ei näemmä kuole, oli viimeksi esillä HS:n mielipidekirjoituksessa. Oma argumentointini on pysynyt samana. Ei uusia seiniä, vaan sen sijaan resursseja olemassa oleville museoille joiden näyttelyjä voisi jalkauttaa laajemminkin sinne missä ihmisiä liikkuu. Kouluihin, sairaaloihin, kauppakeskuksiin, kirjastoihin jne.

http://www.hs.fi/paivanlehti/28092016/a1474950448703

Esitin viime keväänä ajatuksen, että meiltä puuttuu Suomen itsenäisyyden aikaa esittelevä moderni historiallinen museo. Olisiko nyt aika pohtia esimerkiksi sitä Helsingin paraatipaikalle?

Ville Jalovaara

kaupunginvaltuuston jäsen (sd)

Helsinki

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Olen samaa mieltä Derkun kanssa. Panostaisin seinien sijasta Kansallismuseon uudistamiseen 2000-luvun uusilla tekniikoilla ja keinoilla. Pienentäisin museon antiikkiliikkeen pölyistä kulahtanutta huonekalu- ja vaatevaraston esittelyä, jolla saa tilaa uusille näyttelyille.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Virtuaalimuseo nettiin, kaikkien kansalaisten yhtä lailla saavutettavaksi. Entisiäkin museoita - varsinkin Kansallismueo - siirrettävä samaan tapaan paikasta ja ajasta riippumattomiksi. Ei vaadi paljon työtä eikä rahaa.
Perinteisissäkin museoissa voi (saa) vain katsoa, ei koskea. ;-)

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

historioija kirjoitti:Virtuaalimuseo nettiin, kaikkien kansalaisten yhtä lailla saavutettavaksi. Entisiäkin museoita - varsinkin Kansallismueo - siirrettävä samaan tapaan paikasta ja ajasta riippumattomiksi. Ei vaadi paljon työtä eikä rahaa.
Perinteisissäkin museoissa voi (saa) vain katsoa, ei koskea. ;-)
Tässähän olisi mahdollisuuksia yhdistellä teknologiaosaamista, etenkin kun AR (lisätty todellisuus) ja VR (keinotodellisuus) -teknologiat yleistyvät. Todellakin, nämä ilmaiseksi saavutettaviksi kaikille. Alkuvaiheessa VR-päätelaitteiden ollessa kalliita näitä tulisi olla käytössä kouluilla, kirjastoilla jne. Näihin voi mainiosti liittää erilaisia opastuksia joissa voi olla vaikka rajoittamaton määrä seuraajia tai pienempiä teemakierroksia. Kerran tehty opastus säilyy tallenteena niille jotka eivät ehdi mukaan.

Mutta epäilen että poliitikkoja viehättää enemmän kolossi.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Derkku kirjoitti:Tässähän olisi mahdollisuuksia yhdistellä teknologiaosaamista, etenkin kun AR (lisätty todellisuus) ja VR (keinotodellisuus) -teknologiat yleistyvät. Todellakin, nämä ilmaiseksi saavutettaviksi kaikille. Alkuvaiheessa VR-päätelaitteiden ollessa kalliita näitä tulisi olla käytössä kouluilla, kirjastoilla jne. Näihin voi mainiosti liittää erilaisia opastuksia joissa voi olla vaikka rajoittamaton määrä seuraajia tai pienempiä teemakierroksia. Kerran tehty opastus säilyy tallenteena niille jotka eivät ehdi mukaan.Mutta epäilen että poliitikkoja viehättää enemmän kolossi.
Suomen museoissa on tehty hyvinkin moderneja ratkaisuja. Ongelmana ovat tietenkin kustannukset. Ne laitteet ja varsinkin niiden ylläpito maksavat paljon jos kulutus on kovaa. Ja sitten kun laitteet eivät toimi, tuloksena on yleensä epäonnistunut kävijäkokemus.

Verkkonäyttelyjä on tehty viimeisen vuosikymmenen aikana melko runsaasti, eikä niissä enää taida olla mitään erityistä uutuudenviehätystä. Minusta verkkonäyttely on aina aitoa näyttelyä köyhempi kokemus, varsinkin jos sitä katselee pieneltä mobiililaitteen näytöltä.

On ymmärrettävää, että museot suhtautuvat verkkonäyttelyihin kahtalaisesti, koska taustalla vaanii uhka kiinteistömenojen leikkaamisesta. Vaikka näyttelytilat korvattaisiin kokonaan verkkonäyttelyillä, kokoelmien säilyttäminen ja ylläpito vaatii silti tiloja, jotka ovat tarkoitukseen sopivia.

Kansallismuseon näyttely uudistettiin perinpohjaisesti 1990-luvun lopulla, jolloin uutta näyttelyä ylistettiin medioissa modernisoiduksi suomalaisten tarinaksi, jossa oli liikkuvaa kuvaa ja ääntä. Tällä hetkellä sitä ollaan jälleen uudistamassa.

http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansall ... ticle=6231

http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansall ... usnayttely

Arvattavasti poliittisen historian museossa haluttaisiin esitellä päättäjiä kriittisissä tilanteissa ja kansakunnan kohtalonhetkiä. En tiedä kuinka elämyksellistä se sitten voisi olla. Laajentamalla näkökulmaa päätösten vaikutuksiin kansalaisten elämään voitaisiin saavuttaa paljon enemmän. Ymmärrän, että poliitikkojen esitteleminen viehättäisi poliitikkoja.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

historioija kirjoitti:Virtuaalimuseo nettiin, kaikkien kansalaisten yhtä lailla saavutettavaksi. Entisiäkin museoita - varsinkin Kansallismueo - siirrettävä samaan tapaan paikasta ja ajasta riippumattomiksi. Ei vaadi paljon työtä eikä rahaa.
Perinteisissäkin museoissa voi (saa) vain katsoa, ei koskea. ;-)
Suurena etuna on sekin, ettei esitettäviä esineitä, tiloja tai ympäristöjä tarvitse hankkia omistukseen eikä koota yhteen paikkaan, sillä riittäähän niiden kuvaaminen alkuperäisillä paikoilla.
JK. https://www.google.fi/webhp?sourceid=ch ... uaalimuseo
https://www.google.fi/webhp?sourceid=ch ... l%20museum

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

jsn kirjoitti:Suomen museoissa on tehty hyvinkin moderneja ratkaisuja. Ongelmana ovat tietenkin kustannukset. Ne laitteet ja varsinkin niiden ylläpito maksavat paljon jos kulutus on kovaa. Ja sitten kun laitteet eivät toimi, tuloksena on yleensä epäonnistunut kävijäkokemus.

Verkkonäyttelyjä on tehty viimeisen vuosikymmenen aikana melko runsaasti, eikä niissä enää taida olla mitään erityistä uutuudenviehätystä. Minusta verkkonäyttely on aina aitoa näyttelyä köyhempi kokemus, varsinkin jos sitä katselee pieneltä mobiililaitteen näytöltä.
Totta, tässä asiassa vaivaa vielä edelläkävijän kirous eli sitoutuminen joihinkin pian vanhentuviin ratkaisuihin. En tarkoittanut postauksessani ihan vielä nykyhetkeä vaan kenties kymmenen (?) vuoden päästä edessä nähtävää aikaa jolloin VR ja AR -ratkaisut on kehitetty isojen kaupallisten toimijoiden pohjalta siihen kuntoon, että niiden hyödyntäminen on helppoa.

Sinänsä poliittisen historian museaalinen esittely sopisi jo nykypäivänä paremmin verkkomuseoksi kuin fyysiseksi, tai vähintään verkkonäytelmän ja fyysisen museon yhdistelmäksi.

Edelleen, en ole museoalan ammattilainen, vain asianharrastaja, eittämättä museoalalla on näitä kysymyksenasetteluja pohdittu erittäin laajalti ympäri maailmaa.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tarvitaanko Suomeen valtiollisen historian museo?

Derkku kirjoitti:---
Verkkonäyttelyjä on tehty viimeisen vuosikymmenen aikana melko runsaasti, eikä niissä enää taida olla mitään erityistä uutuudenviehätystä. Minusta verkkonäyttely on aina aitoa näyttelyä köyhempi kokemus, varsinkin jos sitä katselee pieneltä mobiililaitteen näytöltä.
--- Kuinkahan paljon uutuudenviehätystä lienee vielä jäljellä perinteisissä - sanoisin jopa vanhanaikaisissa - museoissa?
Kenellä on niin kiire tutustua museoon, ettei hän malta odottaa pääsyä tietokoneen ääreen? Kyllä virtuaalimuseo on tulevaisuutta ja jo nykyisyyttä siinä kuin digitaaliarkistotkin. Se on myös yleisönpalvelua, koska museon tulee tavallaan kotiin. Hyvät puolet painavat enemmän kuin menetykset, joita toki niitäkin voi löytää. Yhteiskunnan rahojakin riittää entistä vähemmän tällaisiin tarpeisiin.

Tekniikan jatkuvasti kehittyessä virtuaalisesta museokäynnistä tulee yhä todellisemman tuntuinen. Tässäkin on ajateltava eteenpäin tulevaisuuteen, sellaisena kuin se tulee todennäköisesti olemaan. Ei siis enää kannata sijoittaa suuria resursseja museon seiniin.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”