Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

[Siiretty ja otsikoitu uudelleen ketjusta Nürnberg ja kansainvälinen oikeus]

Kolumnisti Jukka Tarkka kirjoitti kolumnissaan Satakunnan kansassa 13.5.:
"Karjala liiton puheenjohtaja kansanedustaja Markku Laukkanen vaatii uutta sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä kun ensi vuonna tulee kuluneeksi 65 vuotta alkuperäisestä.

Laukkanen ei näytä yksilöineen, kuka syyttäisi ketä ja minkä lain mukaisesti. On vaikea oivaltaa, mitä hyvää sellaisesta sekamelskasta voisi seurata. Mutta siinä hän on ilman muuta oikeassa, että sotasyyllisyysoikeus teki tuomionsa väärin perustein.

Mikään oikeudenkäynti ei voi selvittää järkevällä tavalla ison historiallisen tapahtumasarjan kulkua. Sitä tehtävää varten on historiantutkimus, eikä sekään koskaan löydä lopullista totuutta.


Sotasyyllisyysoikeuden tuomio perustui syytetyille henkilökohtaisesti räätälöityyn, perustuslain säätämisjärjestyksessä hyväksyttyyn poikkeuslakiin, joka oli perustuslain vastainen. Oikeus taipui vääräksi tietämäänsä ratkaisuun vasta kun pääministeri oli välittänyt sille liittoutuneiden valvontakomission antaman käskyn.

* * *

Muutkin kuin Laukkanen ovat sokaistuneet oikeudenkäynnin maagisesta nimestä. Siinä ei ollut kysymys sodan aloittamisesta. Se oli poliittinen kosto-operaatio, jolla Neuvostoliitto halusi nöyryyttää inhoamiaan Suomen kansallisia johtajia. Siinä sivussa kärsimään joutui myös muutama väärään aikaa väärään paikkaan sattunut toisen luokan poliitikko.

Oikeudenkäynnissä kahdeksalle syytetylle yksilöitiin 29 syytettä, joista vain kolme liittyi välittömästi sodan aloittamiseen, ja yksi niistäkin hylättiin. Muut tuomioiden perusteena olleet syytteet koskivat sotaa edeltäneen ajan hallintoa, valtiollista sopimusmenettelyä ja rauhantunnustelujen katkaisemista sodan aikana.

* * *

Sotasyyllistuomio oli tietenkin vääryys. Sellaisia tapahtui sodassa satojatuhansia, ja sotasyyllisiksi tuomittujen kohtalo ei ollut niistä läheskään julmin.

Jos Suomi ottaa asiakseen vaatia hyvitystä välirauhansopimuksen ja Pariisin rauhansopimuksen vääryyksistä, uuden sotasyyllisyysoikeudenkäynnin järjestäminen olisi vain sormiharjoittelua.


Tähän saakka siis lainausta Jukka Tarkan kolumnista. Ihmettelen Tarkan johtopäätöstä, sitä, että Venäjältä vaadittaisiin korvauksia Pariisin rauhansopimuksen "vääryyksistä". Silloin tulisi tietenkin saksalaisten natsien olla oikeutettuja korvauksiin voittajavaltioilta niistä kuolemaan tuomituista ja hirtetyistä jotka tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynnissä tai muista vääryyksistä, joiden kohteeksi natsit joutuiva toisen maailmansodan jälkiselvittelyissä. Tarkka tuomitsee värikkäin sanakääntein yhden näytösoikeudenkännin. Toisen näytösoikeudenkäynnin, Nürnbergin tribunaaliin, kimppuun tämä ei halua eikä rohkenisi, sen puoleen, edes hyökätä.

Fakta on, että Suomi natsi-Saksan kanssa ennakkoon sovitusti hyökkäsi yhteistuumin muiden akselivaltioiden kanssa Neuvostoliittoon alkaen 22.6.41. Ei ole käsitettävissä, miksi olisi oikeutettua että muiden akselivaltioiden – muttei Suomen – poliittiset johdot joutuivat, pääosin Nürnbergissä mutta myös muualla, mm. meillä sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä, voittajavaltioiden koston kohteeksi. Akselivaltiot hävisivät sodan ja niiden johtajat joutuivat sen vuoksi ja sotien rautaisen lain mukaan kärsimään.

Tarkka jatkoi kolmunissaan:
"Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin uhrit olivat kansallisia sankareita eivätkä yhteiskunnallisia hylkiöitä."
Eikö tämä päde natsi-Saksan, Italian, Romanian, Unkarin tai Japanin osalta? Tai Bulgarian, jolloin häviäjävaltiot on mainittu?

Voisi myös lisätä, että meillä sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä selvitettiin, ketkä olivat "ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet" sodan syntymiseen – ja siis hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan. Kukaan ei ole kuitenkaan juuri väittänyt, että tuomioistuimen ratkaisu olisi ollut virheellinen, siis esim. että väärät miehet olisi tuomittu tai että joku olisi tuomittu olematta syypää siihen menettelyyn josta tälle oli vaadittu rangaistusta. Itse asiassa ei sotasyyllisyyttä tutkineen tuomioistuimen ratkaisua ei ole nimeksikään arvosteltu virheelliseksi. Sen sijaan on katsottu, että laki sotasyyllisten rankaisemisesta oli "väärä". Jukka Tarkka ilmoittaa, että eduskunnan perustuslain säätämisjärjestyksessä säätämä laki on "perustuslain vastainen" – eli siis jotenkin hirveää! Itse asiassa tuomioistuimen päätöstä sotasyyllisyysasiassa ei sellaisenaan ole juuri edes arvosteltu, vaan lakia. Kun oikeuden päätöstä on vaadittu purettavaksi, ei arvostelu ole suinkaan kohdistettu tuomioistuimen päätökseen ja se mitä on vaadittu faktisesti "purettavaksi" on laki.

Suomessa säädetään miltei viikoittain perustuslainvastaisia lakeja. Niitä ei tosin yleensä sanota "perustuslain vastaisiksi"vaan laeksi, joissa joudutaan turvautumaan niiden sisältämien vähäisten perustuslain periaatteellisten ristiriitaisuuksien johdosta perustuslain säätämisjärkeistykseen. Se on meillä maan tapa (muualla maailmalla tyystin tuntematon) eikä kukaan yleensä sano että eduskunta meillä jotenkin väheksyisi perustuslakia tai että meillä on perustuslainvastaisuus tavattoman yleistä.

Päinvastoin, koska tähän menettelyyn voidaan turvautua – se on perustuslaissamme edellytettyä - on eduskunnan peruslakivaliokunta kyennyt käytännössä ylläpitämään tiukkaa linjaa tulkinnoissaan ja kannanotoissaan. On siis ehdottomasti virheellistä väittää, että laki sotasyyllisten rankaisemisesta olisi missään mielessä ollut perustuslain vastainen, se sisälsi poikkeuksen perustuslaistamme. Se oli perustuslain mukaisessa järjestyksessä – silloisen valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä säädetyssä järjestyksessä säädetty ja sitä säädettäessä oli erittäin tarkasti – eikä puolihuolimattomasti – noudatettu perustuslakia. Se vastasi valtiopäivien ylivoimaisen enemmistön tahtoa.

Esitettäköön vielä esimerkki Tarkan tarkoittamasta "perustuslain vastaisesta" laista. Äskettäin perustuslain säätämisjärjestyksessä esitetyn uuden yliopistolain 43 §:n 3 momentin mukaan kaikki yliopiston opiskelijat, jotka on otettu opiskelijoiksi alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin, kuuluvat ylioppilaskuntaan Laki on Tarkan näkemyksen mukaan "perustuslain vastainen" (se katsottiin loukkaavan yhdistymisvapautta, johon kuuluu oikeus olla kuulumatta yhdistykseen, ja sen vuoksi se säädettiin poikkeuksena perustuslaista itse perustuslakia muuttamatta) Opiskelijan automaattinen kuuluminen ylioppilaskuntaan on Suomessa Tarkan sanavalintojen mukaan "perustuslain vastaista" - niin kuin onkin, siksi se esitetäänkin säädettäväksi perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Sotasyyllisyyslain on myös sanottu olleen yleisten oikeusperiaatteiden vastainen. Sillä säädettiin rangaistavaksi menettely ex post facto – tapahtuman jälkeen (ei nulla poena sine lege periaatteen vastainen, niin kuin välillä näkee virheellisesti väitettävän, vaan päinvastoin, nimenomaan sen mukainen – lakihan säädettiin nimen omaan nulla poena sine lege-periaatteen johdosta, ei suinkaan siitä huolimatta – muutoin tuomioistuimella ei olisi ollut mitään lakia johon nojautua). Syy miksi se säädettiin perustuslain säätämisjärjestyksessä oli se, että siinä rikkotiin kieltoa taannehtivaa rikoslakia vastaan (lakia ex post facto), mutta tämän periaatteen on katsottu väistyvän, jos henkilöllä on ollut riittävästi perusteita muutoinkin välttää menettelemästä syytteessä tarkoitetuin tavoin. Tarkan puhetta "perustuslain säätämisjärjestyksessä säädetystä perustuslain vastaisesta" laista on siis pidettävä vain retorisena sanailuna, jolla ei ole mitään asiallista kaikupohjaa, se on pelkkää sanailua.

Faktisesti sotasyyllisyysoikeudenkäynnin ympärillä tulisi keskustelun ohjautua kahteen suuntaan. Yhtäältä olisi pohdittava sitä, että Suomen poliittinen johto pääsi vähällä kansainvälisessä vertailussa. Voidaan näet esittää koko joukko kysymyksiä sen johdosta. Oliko tämä "kuin koira veräjästä"-kohtalo suomalaisille edullinen? Oliko oikein että Suomen armeijan ylipäällikkö vältti syytteen siinä missä tämän saksalaiset kollegat tuomittiin ja teloitettiin. Oliko oikein, että sotavoimiemme yleisesikunnan päällikkö Erich Heinrichs, jonka neuvotteluista saksalaisen kollegansa kanssa Berliinissä tammikuussa 1941 lähti käyntiin yhteisesti Saksan kanssa suunniteltu ja toteutettu hyökkäys Neuvostoliittoon, että tämä vältti syytteen siinä missä tämän saksalaiset kollegat roikkuivat hirsipuussa tai heitettiin tyrmään. Oliko saksalaisille epäedullista, että natsi-Saksan korkein johto tuomittiin järjestäen kuolemaan. Oliko se kohtuullista. Oliko suomalaisille epäedullista, ettei meidän korkein johto ei saanutkaan samaa kohtaloa. Kohdeltiinko suomalaisia väärin kun Suomen korkeinta poliittista johtoa ei tuomittu hirtettäviksi, vaan pääsivät kuin koira veräjästä?

Tällöin tullaan toiseenkin kysymykseen. On sanottu, että venäläisten tavoitteena oli, että suomalaiset tuomitsisivat oman sotapolitiikkaa harjoittaneen johtonsa rikoksesta Suomen kansaa vastaan, kun nämä olivat johtaneet suomalaiset sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Suomen poliittinen johto neuvotteluissa valvontakomission kanssa halusi välttää suomalaisten joutumisen ulkomaille tuomittaviksi muiden akselivaltioiden tavoin. Siten voidaan kysyä, saavuttivatko suomalaiset venäläisiltä edun sikäli, että he pääsivät tuomitsemaan omat johtajansa? Oliko siinä jotain väärin?

Jukka Tarkan esittämät huomiot tuovat välttämättä mieleen erillissotateesin. Suomi ei sotinutkaan, kun se soti Neuvostoliittoa vastaan, voittajavaltioita vastaan, vaan se soti omaa erillistä sotaansa saksalaisten vain "sattumalta" sotiessa samaan aikaan "aivan toisella" rintamalla. Olikin pelkästään kirotun huono onni, että Englanti julisti sodan Suomea vastaan. Nimen omaan sotasyyllisyyskysymystä ei voida suinkaan ratkaista samalla tavoin suomalaisten osalta, sillä meidän sotamme ja hyökkäys Neuvostoliittoon oli oikeutettu, kun taas saksalaiset ja sen muut liittolaisset (jotka olivat, toisin kuin Suomi, oikeita liittolaisia, vaikkakin nykyään kuumeisesti jokainen näistä väittää sotineensa vain omaa erilllissotaansa) oli vääryys. Tämän katsantokannan mukaan sotasyylllisyyskysymyksessä Neuvostoliitto aloitti hyökkäyssodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen aluetta ilman mitään perustetta 25.6.41 (jolloin Neuvostoliitto suoritti kostoiskuja Suomen alueelle täältä tulleiden Leningradia kohtaan suunnattujen ilmaiskujen johdosta). Sen johdosta eduskunta totesi Suomen olevan sodassa ja yhteisiskut saksalaisten voimien kanssa (joita piti lykätä kaksi viikkoa) saattoivat alkaa Suomen kolmen päivän mittaisen "puolueettomuuden" jälkeen ja puolustava vastaisku alkoi rajalta ja jatkui kolme vuotta ja ulottui koukkauksena satoja kilometrejä itään Venäjälle alueelle, jota Suomi piti miehitettynä kunnes tämä suomalaisten vastaisku päättyi torjuntataisteluihin Tali-Ihantala-rintamalla kolme vuotta myöhemmin, jolloin Suomen itsenäisyys saatiin kolmen vuoden kestäneellä puolustavalla vastaiskulla pelastettua.

Kysymystä sodan syystä ei ole mikään tuomioistuimen ratkaistavissa oleva seikka saati sodan voittajan määriteltävissä, siitä olen Jukka Tarkan kanssa samaa mieltä. Sen sijaan olen sitä mieltä, että virhe ei ollut siinä, että sotasyyllisiä rangaistiin, vaan siinä, että asetettiin "tuomioistuin", joka määräsi heille "rangaistukset" Olisi ollut rehellisempää, jos esim. valvontakomissio tms. elin olisi ilmoittanut kuinka paljon kullekin tulee istuttavaa tai muuta kärsimystä. Nyt verhottiin kosto sodasta "rangaistukseen" sotarikoksista eli rikoksista rauhaa vastaan (Nuernbergissä) ja "rangaistukseen" sotasyyllisyydestä Suomessa. Voittajavaltiot jatkoivat historiasta tutulla tiellä, näytösoikeudenkäyntien sarjaa. Sen sijaan on muu osa Tarkan kirjoitusta minusta tyypillistä sille maailmankuvalle, joka turvaa tiedon sijasta uskoon pahuuden voimista historian syinä (huomion on tehnyt nimim. nylander toisessa viestiketjussa 26.4.), jossa nylander lainasi erästä tämän katsantokannan edustajan vakavasti otettavaksi tarkoittamaa kirjoitusta tähän tapaan:
Jos NL ei ollut "suuri saatana", kuka sitten oli?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Heikki Jansson kirjoitti: Voisi myös lisätä, että meillä sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä selvitettiin, ketkä olivat "ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet" sodan syntymiseen – ja siis hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan. Kukaan ei ole kuitenkaan juuri väittänyt, että tuomioistuimen ratkaisu olisi ollut virheellinen, siis esim. että väärät miehet olisi tuomittu tai että joku olisi tuomittu olematta syypää siihen menettelyyn josta tälle oli vaadittu rangaistusta. ]
Oli myös toinen kohta, eli se että rauhaa ei tehty aiemmin.

Käsittääkseni on aina pidetty itsestäänselvänä, että osa tuomituista (esim. Kukkonen) ei ollut "ratkaisevalla tavalla" vaikuttanut asiaan, mutta poliittisista syistä piti löytää syytetyt kaikista hallituspuolueista. Ja tietenkin toinen eniten vaikuttaneista jäi pois - Mannerheim.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Heikki Jansson kirjoitti: Oliko oikein että Suomen armeijan ylipäällikkö vältti syytteen siinä missä tämän saksalaiset kollegat tuomittiin ja teloitettiin. Oliko oikein, että sotavoimiemme yleisesikunnan päällikkö Erich Heinrichs, jonka neuvotteluista saksalaisen kollegansa kanssa Berliinissä tammikuussa 1941 lähti käyntiin yhteisesti Saksan kanssa suunniteltu ja toteutettu hyökkäys Neuvostoliittoon, että tämä vältti syytteen siinä missä tämän saksalaiset kollegat roikkuivat hirsipuussa tai heitettiin tyrmään. Oliko saksalaisille epäedullista, että natsi-Saksan korkein johto tuomittiin järjestäen kuolemaan. Oliko se kohtuullista. Oliko suomalaisille epäedullista, ettei meidän korkein johto ei saanutkaan samaa kohtaloa. Kohdeltiinko suomalaisia väärin kun Suomen korkeinta poliittista johtoa ei tuomittu hirtettäviksi, vaan pääsivät kuin koira veräjästä?
Miten vankeustuomio voi tarkoittaa "päästä kuin koira veräjästä?" Voiko sivistynyt ihminen kannattaa kuolemantuomiota?

Mitäs saksalaisten tuomioihin tulee, niin eiväthän suomalaiset upseerit neuvotelleet heidän kanssaan tasavertaisina. Jos Saksa ei olisi hyökännyt, niin ei Suomikaan olisi.

Kaiken kaikiaan päättömiä väitteitä. Jos oikeutta olisi haettu, niin olisi tietenkin tutkittu kaikkien maiden toimet. Ja jo Stalin ymmärsi, että on NL:lle edullisempaa että Suomi pysyy rauhallisena, ja siihen ei Mannerheimin syyttäminen sopinut.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Heikki Jansson kirjoitti: Sotasyyllisyyslain on myös sanottu olleen yleisten oikeusperiaatteiden vastainen. Sillä säädettiin rangaistavaksi menettely ex post facto – tapahtuman jälkeen (ei nulla poena sine lege periaatteen vastainen, niin kuin välillä näkee virheellisesti väitettävän, vaan päinvastoin, nimenomaan sen mukainen – lakihan säädettiin nimen omaan nulla poena sine lege-periaatteen johdosta, ei suinkaan siitä huolimatta – muutoin tuomioistuimella ei olisi ollut mitään lakia johon nojautua). Syy miksi se säädettiin perustuslain säätämisjärjestyksessä oli se, että siinä rikkotiin kieltoa taannehtivaa rikoslakia vastaan (lakia ex post facto), mutta tämän periaatteen on katsottu väistyvän, jos henkilöllä on ollut riittävästi perusteita muutoinkin välttää menettelemästä syytteessä tarkoitetuin tavoin.
Katsoisitko sinä oikeudenmukaiseksi sen, että teet vuonna X jotain, mikä ei ole siloin laitonta, mutta myöhemin säädetään laki, jonka mukaan se mitä teet on rikos ja sinut tuomitaan sen mukaan?

Tästä oli toki kansainvälisessä oikeudessa yksi poikkeus, joka mainitaan jo Haagin sopimuksessa (1907) maasodan käynnistä, joka koskee mm. siviiliväestön ja sotavankien kohtelua. Vaikka jokin maa ei olisi yhtynyt sopimukseen, sitä sitovat kuitenkin sivityskansojen tavat ja julkinen omatunto. Näin ollen Nürnbergin oikeudenkäynti oli ankkuroitunut kansainväliseen oikeuteen, kun se koski varsinaisia sotarikoksia (joskin niihin syyllistyivät muutkin valtiot).

Sen sijaan sodan aloittamisen suhteen asia on monimutkaisempi. Kellog-Briandin sopimus 1928 teki toki hyökkäyssodan kiellosta yleistä kansainvälistä oikeutta. Mutta kun Kansainliiton peruskirjan 10. pykälä takasi jäsenmaiden alueellisen koskemattomuuden ja ja valtiollisen itsenäisyyden, niin sen rikkomisenhan NL aloitti Suomen suhteen solmiessaan Saksan kanssa salaisen lisäpöytäkirjan 23.8.1939.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Jukka Tarkka huipentaa uusimmassa kirjassaan Hirmuinen asia. Sotasyyllisyys ja historian taito käsityksensä Suomen johtajien sotasyyllisyydestä seuraavaan loppukliimaksiin:
Enää 1980-luvulla vain kaikkein uskovaisimmat kommunistit pitivät oikeuden päätöstä todisteena Suomen johtajien natsihenkisestä hyökkäyshalusta.
- -
Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin taustasta ja dynamiikasta jo kauan käytettävissä ollut tieto osoittaa kuitenkin, että tuomitut eivät olleet syyllisiä mihinkään sotaan.
Niinpä. Jotakin sellaista oli kuitenkin tapahtunut Suomessa vuosina 1940 - 41, millä tuli olevaan valtaisat seuraukset: yli 60 000 suomalaista nuorta tai nuorehkoa miestä (etupäässä tehdas- ja savotta-Suomen väkeä) tuli jatkosodan rintamilta kotiin puuarkuissa. Heidän kohdallaan ei taida auttaa edes vetoaminen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Peter Englundin Suuren sodan vuosista lainatuin sanoin:
What passing-bells for these who die like cattle?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Heikki Jansson kirjoitti: Jukka Tarkan esittämät huomiot tuovat välttämättä mieleen erillissotateesin. Suomi ei sotinutkaan, kun se soti Neuvostoliittoa vastaan, voittajavaltioita vastaan, vaan se soti omaa erillistä sotaansa saksalaisten vain "sattumalta" sotiessa samaan aikaan "aivan toisella" rintamalla. Olikin pelkästään kirotun huono onni, että Englanti julisti sodan Suomea vastaan. Nimen omaan sotasyyllisyyskysymystä ei voida suinkaan ratkaista samalla tavoin suomalaisten osalta, sillä meidän sotamme ja hyökkäys Neuvostoliittoon oli oikeutettu, kun taas saksalaiset ja sen muut liittolaisset (jotka olivat, toisin kuin Suomi, oikeita liittolaisia, vaikkakin nykyään kuumeisesti jokainen näistä väittää sotineensa vain omaa erilllissotaansa) oli vääryys. Tämän katsantokannan mukaan sotasyylllisyyskysymyksessä Neuvostoliitto aloitti hyökkäyssodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen aluetta ilman mitään perustetta 25.6.41 (jolloin Neuvostoliitto suoritti kostoiskuja Suomen alueelle täältä tulleiden Leningradia kohtaan suunnattujen ilmaiskujen johdosta). Sen johdosta eduskunta totesi Suomen olevan sodassa ja yhteisiskut saksalaisten voimien kanssa (joita piti lykätä kaksi viikkoa) saattoivat alkaa Suomen kolmen päivän mittaisen "puolueettomuuden" jälkeen ja puolustava vastaisku alkoi rajalta ja jatkui kolme vuotta ja ulottui koukkauksena satoja kilometrejä itään Venäjälle alueelle, jota Suomi piti miehitettynä kunnes tämä suomalaisten vastaisku päättyi torjuntataisteluihin Tali-Ihantala-rintamalla kolme vuotta myöhemmin, jolloin Suomen itsenäisyys saatiin kolmen vuoden kestäneellä puolustavalla vastaiskulla pelastettua.
Tämän olet kyllä keksinyt omasta päästäsi. Tarkan kirjoituksessa tai muussakaan tuotannossa ei ole mitään mikä viittaisi tuollaiseen tulintaan.

Oikeudenkäynti oli polittinen, koska siinä rajoituttiin rajoittiin pelkästään jatkosodan syntyyn, eikä taustatekijöitä saanut esittää. Juuri noiden taustatekijöiden suhteen Saksan ja Suomen asema eroaa toisistaan. Sen ymmärsi Englantikin sodan aikana päätellen esim. siitä, millaista radiopropagandaa se Suomeen suuntasi.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Emma-Liisa kirjoitti:
Oikeudenkäynti oli polittinen, koska siinä rajoituttiin rajoittiin pelkästään jatkosodan syntyyn, eikä taustatekijöitä saanut esittää. Juuri noiden taustatekijöiden suhteen Saksan ja Suomen asema eroaa toisistaan. Sen ymmärsi Englantikin sodan aikana päätellen esim. siitä, millaista radiopropagandaa se Suomeen suuntasi.
------------------------
Valvontakomission Savonenkov piti sotasyyllisoikeuden 16/2 1946 tuomioita liian lievinä ja oikeudessa äänestettiin uudelleen, mm. Ryti sai nyt 10 vuoden kuritushuonetuomion.
Kyse oli politiikasta.
Vasemmistoradikaalit 1970-luvulla "unohtivat" Savonenkovin tavoin Talvisodan, vasta Boris Jeltsin sanoi julkisesti Neuvostoliiton aloittaneen Talvisodan, joka oli Jatkosodan syynä.
Tarvitaanko joidenkin esittämää uutta "sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä" poliittisesta asiasta, eikö voitaisi yksinkertaisesti todeta sotasyylliset syyttömiksi - poliittisesti ?

Veikko Palvo

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Emma-Liisa kirjoitti:
Heikki Jansson kirjoitti: Jukka Tarkan esittämät huomiot tuovat välttämättä mieleen erillissotateesin. Suomi ei sotinutkaan, kun se soti Neuvostoliittoa vastaan, voittajavaltioita vastaan, vaan se soti omaa erillistä sotaansa saksalaisten vain "sattumalta" sotiessa samaan aikaan "aivan toisella" rintamalla. Olikin pelkästään kirotun huono onni, että Englanti julisti sodan Suomea vastaan. Nimen omaan sotasyyllisyyskysymystä ei voida suinkaan ratkaista samalla tavoin suomalaisten osalta, sillä meidän sotamme ja hyökkäys Neuvostoliittoon oli oikeutettu, kun taas saksalaiset ja sen muut liittolaisset (jotka olivat, toisin kuin Suomi, oikeita liittolaisia, vaikkakin nykyään kuumeisesti jokainen näistä väittää sotineensa vain omaa erilllissotaansa) oli vääryys. Tämän katsantokannan mukaan sotasyylllisyyskysymyksessä Neuvostoliitto aloitti hyökkäyssodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen aluetta ilman mitään perustetta 25.6.41 (jolloin Neuvostoliitto suoritti kostoiskuja Suomen alueelle täältä tulleiden Leningradia kohtaan suunnattujen ilmaiskujen johdosta). Sen johdosta eduskunta totesi Suomen olevan sodassa ja yhteisiskut saksalaisten voimien kanssa (joita piti lykätä kaksi viikkoa) saattoivat alkaa Suomen kolmen päivän mittaisen "puolueettomuuden" jälkeen ja puolustava vastaisku alkoi rajalta ja jatkui kolme vuotta ja ulottui koukkauksena satoja kilometrejä itään Venäjälle alueelle, jota Suomi piti miehitettynä kunnes tämä suomalaisten vastaisku päättyi torjuntataisteluihin Tali-Ihantala-rintamalla kolme vuotta myöhemmin, jolloin Suomen itsenäisyys saatiin kolmen vuoden kestäneellä puolustavalla vastaiskulla pelastettua.
Tämän olet kyllä keksinyt omasta päästäsi. Tarkan kirjoituksessa tai muussakaan tuotannossa ei ole mitään mikä viittaisi tuollaiseen tulintaan.
Tarkan tuotannosta kyllä löytyy yhtä ja toista, vaikkapa näin:
Neuvostoliiton ja Saksan sota oli ollut suurvaltapoliittinen ja maailmankatsomuksellinen. Neuvostoliiton ja Suomen sota oli suursodan seurannainen, se oli vain sotilaallinen sota. - - Jatkosota oli sittenkin erillissota.
(Hirmuinen asia. Sotasyyllisyys ja historian taito. WSOY 2009.)

Minusta Heikki Janssonin edellä oleva analyysi vastaa todella hyvin Tarkan käsitystä Suomen "sotilaallisesta sodasta".

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

nylander kirjoitti: Jotakin sellaista oli kuitenkin tapahtunut Suomessa vuosina 1940 - 41, millä tuli olevaan valtaisat seuraukset: yli 60 000 suomalaista nuorta tai nuorehkoa miestä (etupäässä tehdas- ja savotta-Suomen väkeä) tuli jatkosodan rintamilta kotiin puuarkuissa.
...mikä jo sinänsä on arvokas asia. Katynin uhrit heitettiin vain joukkohautaan ilman arkkua.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Heikki Jansson kirjoitti: Jukka Tarkan esittämät huomiot tuovat välttämättä mieleen erillissotateesin. - -Tämän katsantokannan mukaan sotasyylllisyyskysymyksessä Neuvostoliitto aloitti hyökkäyssodan Suomea vastaan pommittamalla Suomen aluetta ilman mitään perustetta 25.6.41 (jolloin Neuvostoliitto suoritti kostoiskuja Suomen alueelle täältä tulleiden Leningradia kohtaan suunnattujen ilmaiskujen johdosta). Sen johdosta eduskunta totesi Suomen olevan sodassa - -
Ja pöh. juuri tuon takia historiaa ei voi ratkaista oikeudenkäynnissä, koska siellä näprätään pikkuasioilla.

Ydinjuttuhan kuuluu, mitkä olivat NL:n aikeet maaliskuusta 1940 marraskuuhun 1940 ja mikä käsitys Suomen johdolla niistä oli. Jos ne olivat samat kuin Baltiassa (kuten Molotov suoraan sanoi Liettuan uilkoministerille Kreve-Micheviukselle Moskovassa 30.5.1940), niin Suomella oli tietysti oikeus ja velvollisuus puolustaa itseään kaikin käytettävissä olevin keinoin. "Puolustus" tarkoittaa tässä tietysti, kuten neukuilta oli juuri opittu, taistelujen siirtämistä vihollisen maaperälle.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Emma-Liisa kirjoitti:
Heikki Jansson kirjoitti: Sotasyyllisyyslain on myös sanottu olleen yleisten oikeusperiaatteiden vastainen. Sillä säädettiin rangaistavaksi menettely ex post facto – tapahtuman jälkeen (ei nulla poena sine lege periaatteen vastainen, niin kuin välillä näkee virheellisesti väitettävän, vaan päinvastoin, nimenomaan sen mukainen – lakihan säädettiin nimen omaan nulla poena sine lege-periaatteen johdosta, ei suinkaan siitä huolimatta – muutoin tuomioistuimella ei olisi ollut mitään lakia johon nojautua). Syy miksi se säädettiin perustuslain säätämisjärjestyksessä oli se, että siinä rikkotiin kieltoa taannehtivaa rikoslakia vastaan (lakia ex post facto), mutta tämän periaatteen on katsottu väistyvän, jos henkilöllä on ollut riittävästi perusteita muutoinkin välttää menettelemästä syytteessä tarkoitetuin tavoin.
Katsoisitko sinä oikeudenmukaiseksi sen, että teet vuonna X jotain, mikä ei ole siloin laitonta, mutta myöhemin säädetään laki, jonka mukaan se mitä teet on rikos ja sinut tuomitaan sen mukaan?
Yleisistä oikeusperiaatteista puhuttaessa niin argumentit tyyliin "katsotko oikeudenmukaiseksi, että jos X niin Y" kuuluvat luokkaan "puhdasta hölynpölyä".

Tunnetuin väittely periaatteen ex post facto soveltamisesta lienee ollut Adolf Eichmannin tapaus, kun tämä oli syytteessä Isaelissa 1960-luvun alussa siitä, että toimiessaan Saksan armeijan kuljetuksista kenttätyössä vastaavana upseerina (Eichmannin vastuulla oli juutalaisten kuljetukset keskitysleireille) tämä oli ratkaisevalla tavalla myötävaikuttanut natsien suorittamaan noin kuuden miljoonan juutalaisen surmaamiseen esim. Auschwitzissa. Hänen puolustuksensa nojautui muun muassa siihen, ettei tämän tekoja voitu pitää rangaistavina tekoaikana voimassaolleiden lainsäännösten mukaan vaan että tälle vaadittiin rangaistusta sellaisten säännösten perusteella, jotka olivat syntyneet ex post facto.

Tapaukselle on ominaista, että Eichmann on ilman kirjoitettua lakiakin ymmärtänyt että kuuden miljoonan ihmisen järjestelmällinen surmaaminen on syvästi oikeudenvastaista, eivätkä muodollisuudet silloin estä rankaisemista.

Samanlainen kysymyksenasettelu esiintyy tyyppitapauksissa lain soveltamisesta ex post facto. Näistä mainitaan esimerkkinä usein tapaukset, joissa mietitään, miten suhtautua tilanteeseen, jossa (usein säännöstelyrikkomuksessa kuten esim. alkoholin maahantuonnissa), sallittua enimmäismäärä alennetaan jälkikäteen, ex post facto. Kun henkilö on jo tuonut maahan palatessaan ulkomaanmatkalta sellaisen määrän alkoholia, joka maahantuotaessa pysyi sallituissa puitteissa, niin säädetään myöhemmin, ettei ollutkaan sallittua tuoda maahan niin paljon alkoholia, kuin kiistämättä tuotiin. Onko tämä oikeudenmukaista, kysyy nimim. Emma-Liisa.

(Tehdäkseni tapausesta realistisemman niin tapaukseen saattaa liittyä esim. lainsäädännön julkaisemisessa häikkää, tulli on vaikkapa ilmoittanut uusista tuontirajoituksista, kysymyksessä oleva henkilö on faktisesti yrittänyt salakuljettaa uskoen että uudet rajoitukset ovat voimassa ja sitten ilmeneekin, että säännösten antamisessa on tapahtunut virhe, että uudet säännökset on saatettu voimaan pari viikkoa myöhässä. Tällöin tuomioistuin hylkää syytteen salakuljetuksesta, koska kysymyksessä on ollut kelvoton yritys: lainsäädännön puutteista johtuen eivät uudet määräykset olleet voimassa joten henkilö toi maahan määrän, jonka maahantuominen oli sallittua. Näin syntyy realistisempi kuva siitä, mistä voisi olla kysymys.)


Onko kuuden miljoonan juutalaisen surmaaminen toisen maailmansodan aikana jätettävä rankaisematta, koska siihen mennessä ei kukaan ollut tullut kirjanneeksi luetteloon rikoksista sellaisen toiminnan? Ainakaan tapaukset eivät ole yhteismitallisia, eikä sääntö, jonka mukaan rankaiseminen ex post facto syntyneen lain nojalla ei ole oikeutettua, ole suinkaan ongelmaton tapauksissa, jossa teko on niin ilmeisen oikeudenvastainen, kuin se oli Eichmannin tapauksessa.

Kysymyksenasettelu on siis varsin monivivahteinen. Voidaan toki hyvin ajatella, että Eichmann olisi pitänyt vapauttaa syytteestä monin perustein, ehkä eniten siksi, että nuo samaiset kuusi miljooonaa juutalaista olisivat joutuneet natsien surmaamiksi joka tapauksessa olisipa Eichmann seisonut päällään tai tehnyt taikka jättänyt tekemättä ihan mitä tahansa. Eichmann oli – tosin näkyvä - pikkutekijä jolla ei ollut maailmanhistoriassa merkittävämpää roolia: yksi lukuisista saksalaisupseeresta, sodan aikana everstiluutnantiksi ylennyt, viides rangissa Himmlerin alaisuudessa.

Rikosoikeudelliset yleiset oikeusperiaatteet edellyttävät kriittistä tarkastelua, ei esitetynkaltaista yksinkertaistavaa ajattelua joka kyllä soveltuu alkoholin maahantuontia koskeviin rajoituksiin, muttei kuuden miljoonan ihmisen hengen riistoon. Yleiset oikeusperiaatteet eivät siis sinänsä oikeuta sotasyyllisyysoikeuden antaman tuomion arvosteluun tuomiona ex post facto. Tämä oli myös israelilaisen tuomioistuimen perustelu Eichmannin kuolemantuomiossa. Ex post facto ei pelastanut Eichmannin henkeä. Nyrkkisääntö kuten sääntö ex post facto-lainsäännöksistä eivät ole sovellettavissa ihan missä tahansa. Järki pitää olla mukana, eikä toitottaa nyrkkisääntöä ajattelematta sen enempää.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Heikki Jansson kirjoitti:
Tapaukselle on ominaista, että Eichmann on ilman kirjoitettua lakiakin ymmärtänyt että kuuden miljoonan ihmisen järjestelmällinen surmaaminen on syvästi oikeudenvastaista, eivätkä muodollisuudet silloin estä rankaisemista.
Aivan, jokainen täysjärkinen ihminen ymmärtää, että yhdenkin ihminen tappaminen on syvästi oikeudenvastaista. Mutta asia muuttuu, kun mukaan tulee käsite "itsepuolustus". Yksilö voi harjoittaa sitä torjuakseen vaaran, koska hän voi vaarasta selviydyttyään turvata poliisiin, mutta valtioiden välillä ei ole mitään organisaatiota, jolta apua saisi, kuten talvisodan aikana havaittiin.

Jos Suomen johto uskoi NL:n taholta uhkaavaan jatkuvaan vaaraan, päätöstä ryhtyä sotaan 1941 ei voi pitää "syvästi oikeudenvastaisena". Pikemmin voisi sanoa, ettei se ollut oppinut talvisodasta mitään, jos se ei olisi tilaisuuteen saada apua tarttunut.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Emma-Liisa kirjoitti:Tämän olet kyllä keksinyt omasta päästäsi. Tarkan kirjoituksessa tai muussakaan tuotannossa ei ole mitään mikä viittaisi tuollaiseen tulintaan.

Oikeudenkäynti oli polittinen, koska siinä rajoituttiin rajoittiin pelkästään jatkosodan syntyyn, eikä taustatekijöitä saanut esittää. Juuri noiden taustatekijöiden suhteen Saksan ja Suomen asema eroaa toisistaan. Sen ymmärsi Englantikin sodan aikana päätellen esim. siitä, millaista radiopropagandaa se Suomeen suuntasi.

Kun nimim. Emma-Liisa sangen rumasti sanoo, että "puhun omiani" niin se pitää tietysti paikkansa – omiani minä nimen omaan puhuin (tai oik. kirjoitin). Emma-Liisan tulisikin ensin lukea, mitä olen kirjoittanut eikä käyttää tuollaisia halveksivia sanakäänteitä kun en ole edes väittänyt, että siteeraisin Jukka Tarkkaa tai että kirjoittaisin Tarkan näkemyksistä. Esittämäni on tietysti omaa järkeilyäni ja loogisesti ristiruiidantonta. Nimim. nylander tiesikin tuossa kertoa, että myös Jukka Tarkka on tehnyt oikeat johtopäätökset, sikäli, että tämä kannattaa erillissotateesiä mikä on välttämätöntä jotta voitaisiin leimata sotasyyllisyysoikeudenkäynti ja kuitenkin pelastaa Nürnberg-tribunaali.
Ja pöh. juuri tuon takia historiaa ei voi ratkaista oikeudenkäynnissä, koska siellä näprätään pikkuasioilla.
Nimim. Emma-Liisalla on merkillinen käsitys tuomioistuinmenettelystä. Tuomioistuinmenettelyssä – esim. Nürnberg-tribunaalissa – "näprättiin pikkuasioilla" ja 12 Saksan korkeinta sota-aikaista johtajaa tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin. Itse kullakin on oma käsityksensä "näpräämisestä pikkuasioilla". Se on totta, ettei historian kulkua voi ratkaista tuomioistuinmenettelyssä ja juuri siksi olenkin huomauttanut että sekä Nürnberg-tribunaali (osittain) että sotasyyllisyysoikeudenkäynti olivat näytösoikeudenkäyntejä, joiden päätarkoitus oli propagandistinen. Nürnbergissä voittajavaltiot onnistuivat leimaamaan saksalaiset, sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä ei. Molemmissa voittajavaltiot pyrkivät propagandistiseen sävyyn leimaamaan häviäjät. Amerikkalaislähteistä ilmenee, että päätavoiste, saksalaisten natsien mustamaalaaminen niin, ettei heistä tulisi kotimaassaan martyyrejä onnistui. Suomessa se epäonnistui ja moni pitää sotaan syylliseksi tuomittuja marttyreinä. Minusta he eivät ole marttyyrejä, koska he tietoisesti johtivat suomalaiset yhdessä saksalaisten kanssa sotaan, joka sittemmin hävittiin (ja siitä heille luettiin rangaistukset, mutta väärässä foorumissa).
Ydinjuttuhan kuuluu, mitkä olivat NL:n aikeet maaliskuusta 1940 marraskuuhun 1940 ja mikä käsitys Suomen johdolla niistä oli. Jos ne olivat samat kuin Baltiassa (kuten Molotov suoraan sanoi Liettuan uilkoministerille Kreve-Micheviukselle Moskovassa 30.5.1940), niin Suomella oli tietysti oikeus ja velvollisuus puolustaa itseään kaikin käytettävissä olevin keinoin. "Puolustus" tarkoittaa tässä tietysti, kuten neukuilta oli juuri opittu, taistelujen siirtämistä vihollisen maaperälle.
Taistelujen siirtämistä vihollisen maaperälle eivät suomalaiset ole oppineet Emma-Liisan mainitsemilta "neukuilta" vaan monta sataa vuotta ellei toista tuhatta vuotta aikaisemmin. Sen mukaan on jokainen sotinut valtio toiminut. Eräs sen perusteella muovautunut lause on (muistaakseni) Napoleonin iskulause "armeija marssii vatsallaan", millä tämä tarkoitti, että armeija hankkii itselleen ylläpitonsa ryöstämällä vihollisen aluetta.

Saman periaatteen päinvastainen ilmentymä on "poltetun maan" taktiikka jota Neuvostoliitto sovelsi myös toisessa maailmansodassa. Olen myös nähnyt useassa kohdassa kirjallisuudessa mainintoja, joissa saksalainen sodanjohto eniten pelkäsi Neuvostoliiton peräytyvän tavoittamattomiin, joka sinänsä merkitsi Neuvostoliiton kannalta taistelujen siirtymistä poltetulla (omalle) maalle. Väite, jonka mukaan venäläiset pyrkivät siirtämään taistelut toisen alueelle on siis vähintäänkin liioiteltu, eller suorastaan perätön. Napoleonin sotien aikana venäläiset peräytyivät Peräytyminen – polttaen – on yhtä lailla ellei huomattavan paljon enemmän ollut Venäjälle ominainen taktiikka kun taistelujen vieminen vihollisen alueelle - joka tietenkin on parempi vaihtoehto, jos siihen on mahdollisuuksia.


Emma-Liisan mainitsema ydinjuttu, sikäli kun sellaista yleensä on, ei ole mitkä Neuvostoliiton tavoitteet Suomen suhteen olivat toista vuotta ennen sotaa, vaan mitkä suomalaisten tavoitteet olivat viimeisenä yhtäjaksoisena puolena vuotena ennen sotaa.

Yleisessä tiedossa on, että neuvottelut Saksan ylimmän sotajohdon kanssa jatkuivat yhä tiiviimmässä tahdissa ennen Barbarossa-hyökkäystä ja että näissä ns. koordinaationeuvotteluissa sovittiin miten ja milloin suomalaiset hyökkäävät heille sovitulla omalla rintamaosalla. Rintamaosaksi oli sovittu suomalaisille itärajamme "vyötärön" eteläpuolen, siis suuroperaatio Leningradin alueella. Lapissa oli sovittu että saksalaiset hyökkäävät viiden divisioonan voimalla kohti Muurmannin rataa, jonka saksalaiset katkaisevat. Suomalaiset puolestaan hyökkäävät kaikilla 16 divisioonallaan, lukuunottamatta yhtä, joka jää turvaamaan Helsingin. Kaksi divisioonista varattiin Hangon osalle (josta yksi toteutui).

Tämä hyökkäyssuunnitelma toimeenpantiin heti saksalaisten joukkojen saavutettua Pskovin, joka merkitsi suomalaisten hyökkäyksen lykkäämistä ennakoidusta päivämäärästä 28.6. niin että suomalaisten osuus alkoi toden teolla vasta 10. heinäkuuta. Sähkeessä 16.6.41 – siis viikkoa enen saksalaisten hyökkäystä – Suomessa tomiva saksalainen jalkaväenkenraali Erfurth saksalaisten attaseaosastolle Berliinin, jossa Erfurth ilmoittaa, että kenraali Erik Heinrichs pyytää Mannerheimin toimeksiannosta, että suomalaisten pääoperaatio itärintamalla alkaisi mikäli mahdollista vasta 2-3 päivää Operaatio Polarfuchsin jälkeen (saksalaisten operaatio Lapissa) - eli sanatarkasti "Finnen wollen darauf vor eigenem Volk und Volkvertretung polit. Eindruck erwecken in den ablauf der Ereignisse hineingezogen zu werden" – eli että suomalaiset haluavat antaa näin kansalle ja kansanedustajille vaikutelman, että tapahtumien kulku on vienyt heidät mukanaan. Toisin sanoen armeijan ylin johto oli valmistautunut johtamaan kansaa ja kansanedustajia harhaan, niin kuin tekikin.

Kun oli salaa sovittu saksalaisten kanssa hyökkäyksestä ja oltiin vakuuttuneita, että Neuvostoliitto ei pysyisi Suomen rintamalla passivisena, arveltiin, että näin saataisiin kansa uskomaan, että Suomi muka puolustautui kun se tosiasiassa oli hyökkääjä yhdessä saksalaisten kanssa.

Joten nimim. Emma-Liisan ei tulisi yrittää saada meitä uskomaan tämän satuihin "puolustuksellista hyökkäyksestä" kolmen kannaksen alueelle, eikä että Leningradin saarto oli puolustuksellinen toimenpide ja että näiden sodan välitavoitteiden tultua täytetyiksi saavutettiin tavoite, peräydyttiin Tali-Ihantala linjalle puolustautumaan tällöin, kolme vuotta myöhemmin, ennakoitua Neuvostoliiton hyökkäystä vastaan, ja voitettaisiin kolme vuotta myöhemmin torjuntavoitto. Se on suoraan sanoen täyttä hölynpölyä.

Tämä on kuitenkin epäolennaista. Olennaista on, koska keskustelun aiheena on sotasyyllisyysoikeudenkäynti, että siinä toteutettiin voittajien tahto näytösoikeudenkäynnillä aivan kuten muita akselivaltioita vastaan Nürnbergissä. Nämä eivät olleet mitän oikeudenkäyntejä vaan sirkushupia, jolla kansaan yritettiin aikansaada vaikutus, että johtajat olivat pahimman luokan rikollisia. Havaintojeni mukaan Nürnbergin-tribunaalilla oli tämä vaikutus (koska natseilla oli niin paljon muitakin rikoksia kuin sota kontollaan) muttei sotasyyllisyysoikeudenkäynnillä. Sen tuomio sai päinvastaisen vaikutuksen ja syyllisiä pidettiin martyyreinä ja sijaiskärsijöinä. Korkeimman sotilasjohtomme juoni kansan harhauttamiseksi oli onnistunut.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Emma-Liisa kirjoitti:
nylander kirjoitti: Jotakin sellaista oli kuitenkin tapahtunut Suomessa vuosina 1940 - 41, millä tuli olevaan valtaisat seuraukset: yli 60 000 suomalaista nuorta tai nuorehkoa miestä (etupäässä tehdas- ja savotta-Suomen väkeä) tuli jatkosodan rintamilta kotiin puuarkuissa.
...mikä jo sinänsä on arvokas asia. Katynin uhrit heitettiin vain joukkohautaan ilman arkkua.
Nimimerkki tarkoittanee, että ilman "puolustustaisteluun" ryhtymistä 25.6.1941 suomalaisia olisi uhannut Katynin kohtalo. Olisihan tuossa niinkin saattanut käydä. Professori Juri Kilin on kuitenkin todennut lieventävänä näkökohtana yhdessä Turun kuuluisista historiaseminaareista, että "kaikkia suomalaisia ei olisi heti teurastettu tai viety Siperiaan, jos Neuvostoliitto olisi valloittanut Suomen". Neuvostoliitto olisi näet tarvinnut työläisiä vallatussa Suomessa "ruutitehtaiksi muutettuihin entisiin sellutehtaisiin" (ref. VTT Jukka Seppinen HS 10.1.2009).
Viimeksi muokannut nylander, 16.05.09 16:43. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Sotasyyllisyysoikeudenkäynti

Emma-Liisa kirjoitti:Aivan, jokainen täysjärkinen ihminen ymmärtää, että yhdenkin ihminen tappaminen on syvästi oikeudenvastaista. Mutta asia muuttuu, kun mukaan tulee käsite "itsepuolustus". Yksilö voi harjoittaa sitä torjuakseen vaaran, koska hän voi vaarasta selviydyttyään turvata poliisiin, mutta valtioiden välillä ei ole mitään organisaatiota, jolta apua saisi, kuten talvisodan aikana havaittiin.
Aivan niin. Tuosta olenkin kerta toisen jälkeen huomauttanut, ettei millään valtiolla ole mahdollisuutta turvautua poliisia vastaavaan organisaatiooon ja että siksi ei valtioiden välisissä suhteissa voi soveltaa moraalin normeja. Erityisesti Baltian maat joutuivat havaitsemaan joutuneensa sodan jalkoihin.

Mitä tulee itsepuolustukseen niin pyrkimystä Leningradin repimiseen maan tasalle - kuten saksalaiset ilmoittivat tekevänsä - niin tätä voidaan tuskin pitää itsepuolustuksena eikä liioin rajan työntämistä muutama sata kilometriä itään syvälle Neuvostoliiton alueelle ja Suursuomen perustaminen mikä oli suomalaisten tähtäimessä.

Suomalaiset olivat kiistaton aggressori ja Neuvostoliitto puolustautui yksin - amerikkalaisilta se sai tukea Muurmanskin kautta - akselivaltojen yhteishyökkäystä vastaan. Suomen osuus ei ollut vähäinen Saksan hyökkäyssuunnitelmassa ja Suomi osallistui osaltaan Leningradin saartoon, aivan kuten Stalin oli ennakoinut talvisotaa edeltävissä neuvotteluissa (tosin niin että Suomi tai kolmas valtio hyökkää Suomen alueen kautta). Osoittautui että hyökkäjät Leningradin suunnassa olivat Saksa ja Suomi.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”