Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Kuuntelen parhaillaan kirjoitustyöni säestyksenä tasavallan taisteluhymniä, joka on jostain syystä mielestäni aivan mielettömän hyvä iskelmä. Kuunnellessani muistin erään kiinnostavan linkin parin kuukauden takaa, jonka voisi postittaa tännekin.

Kyseessä on "New York Daily Tribune"-lehdessä julkaistu vapautetun orjan Jourdon Andersonin kirje hänen entiselle isännälleen, Tennesseessä majailleelle eversti P. H. Andersonille, joka oli ehdottanut uutta kontrahtia vanhalle orjalleen. Alkuperäisen tekstin voi lukea digitoituna täältä, ja helpommin täältä.

Olen samaa mieltä Bernard Guerreron kanssa, että varsinkin loppulause "Say howdy to George Carter" jotenkin lämmittää sydäntä.


Kuva



Cheers,

J. J.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Onhan ko. laulu kyllä vetävä, mutta näin The War of Northern Aggressionia muistellessa kyllä Bonnie Blue Flag vie voiton:

"We are a band of brothers and native to the soil
Fighting for our Liberty, With treasure, blood and toil
And when our rights were threatened, the cry rose near and far
Hurrah for the Bonnie Blue Flag that bears a single star!

Chorus:
Hurrah! Hurrah!
For Southern rights, hurrah!
Hurrah for the Bonnie Blue Flag that bears a single star.

2. As long as the Union was faithful to her trust
Like friends and like brethren, kind were we, and just
But now, when Northern treachery attempts our rights to mar
We hoist on high the Bonnie Blue Flag that bears a single star.

Chorus

3. First gallant South Carolina nobly made the stand
Then came Alabama and took her by the hand
Next, quickly Mississippi, Georgia, and Florida
All raised on high the Bonnie Blue Flag that bears a single star.

Chorus

4. Ye men of valor gather round the banner of the right
Texas and fair Louisiana join us in the fight
Davis, our loved President, and Stephens statesmen rare
Now rally round the Bonnie Blue Flag that bears a single star.

Chorus

5. And here's to brave Virginia, the old Dominion State,
With the young Confederacy at last has sealed her fate,
And held by her example, now other states prepare
To hoist on high the bonnie blue flag that bears a single star.

Chorus

6. Then cheer, boys, cheer, now raise a joyous shout
For Arkansas and North Carolina now have both gone out,
And let another rousing cheer for Tennessee be given,
The single star of the Bonnie Blue Flag has grown to be eleven.

Chorus

7. Then here's to our Confederacy, strong we are and brave,
Like patriots of old we'll fight, our heritage to save;
And rather than submit to shame, to die we would prefer,
So cheer for the Bonnie Blue Flag that bears a single star.

Chorus"

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Trilisser kirjoitti:Onhan ko. laulu kyllä vetävä, mutta näin The War of Northern Aggressionia muistellessa kyllä Bonnie Blue Flag vie voiton:
Onko kukaan muu yhtä vähän yllättynyt tästä reaktiosta kuin minä?

Tiesittekö muuten, että Euroopassa vierailevat pohjoisvaltioiden puolesta saapuvat amerikkalaisturistit ovat kuulemani mukaan toisinaan järkyttyneitä siitä, miten konfederaation sotalippu on tällä puolen Atlanttia ihan normaali koriste? Asiasta on väännetty kättä tämän viestin kommenttiosiossa:

I can't judge what a German "should" know about American symbolism. Even if he knew it was the Southern banner in the war, it's not unreasonable for him to think of it as nothing more than a regional flag with no ideological freight. So I wouldn't read anything into the fact that he's got a Confederate flag in his closet.

That said, if he doesn't burn the banner once you explained its origin and post-1954 history, then you should probably dump him forthwith.


Sekä:

And that's the difference. The Confederate flag angers Americans today. Even if that anger comes from history --- with 1962 more relevant than 1861 --- the anger is real, the ideology that produced that anger is real, and the intent of those Americans who fly it is clear.

Otherwise, as I said, you'd see most Southerners saying that it represents their heritage, and not merely a subset of those who believe that their ancestors were never enslaved.

So of course no foreigner who displays a Confederate flag should be judged. But it would be odd for them to continue to display it once they understand what it currently means in the United States.


Miten vain. Oli aika, jolloin siniristi oli Suomessa "luokkalippu", jos Tuomas Teporan tekstejä olette lukeneet. Mutta mitäpä tykkäsitte vapautetun orjan hyvin nokkelasta kirjeestä entiselle isännälleen?



Cheers,

J. J.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Lainaamasi jälkimmäinen kommentaattori taitaa olla aika yksisilmäinen tyyppi, kun höän uskaltaa yleistää tyyliin "The Conferedate flag angers Americans today." Väite on puhdasta lannoitetta. Voi olla, että itärannikon ja Friscon ACLU-vassut (siis samat tahot kuin esim. bradylaiset hoplofoobikot) näin ajattelevatkin, mutta ainakin ne tuntemani amerikkalaiset näitten alueitten välissä eivät. Eikä eräs tuntemani vasemmalle kallella oleva itärannikon neekerikään (on koulutukseltaan lakimies ja kiinnostunut etenkin panssarijoukoista) tätä poliittista korrektiutta innolla katsele.

Taitaa vaan olla niin, että lincolnilaisten propagandanäkemys on aivopessyt keskivertonykysuomalaiset samalla teholla kuin spielbergiläinen näkemys 2. ms:sta.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Trilisser kirjoitti:Eikä eräs tuntemani vasemmalle kallella oleva itärannikon neekerikään...
Oletko ihan varma, että postitat nyt oikealle forumille? Ehkä sinun pitäisi siirtyä tänne?
Taitaa vaan olla niin, että lincolnilaisten propagandanäkemys on aivopessyt keskivertonykysuomalaiset samalla teholla kuin spielbergiläinen näkemys 2. ms:sta.
Näin sivumennen, mitäs muuta teille päin kuuluu? ZOG ufot islamisaatio orbital-mind-control-lasers Opus Dei ja Sorcha Faal?

Oliko kellään mitään järjellisiä kommentteja? Tämän enempää en oheisen kommentaattorin kanssa aikaani haaskaa, koska sian kanssa painiessa tulee vain itse likaiseksi, ja sika pitää siitä.


Cheers,

J. J.

Apatiitti
Viestit: 75
Liittynyt: 26.10.06 18:27

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Jussi Jalonen kirjoitti:[Oliko kellään mitään järjellisiä kommentteja? Tämän enempää en oheisen kommentaattorin kanssa aikaani haaskaa, koska sian kanssa painiessa tulee vain itse likaiseksi, ja sika pitää siitä.
Eivätkö Trilisserin töräytykset olleet ennestään tuttuja? Hän muodosti täällä aikoinaan oikein duon erään (sittemmin ulospotkitun) Tylsimyksen kanssa.

Mutta niin, todella on maailmassa ihimisiä jotka itkevät itsensä iltaisin uneen surressaan Konfederaation ja Natsi-Saksan tuhoa, uskottava se vain on.

Konfederaation lippu taas: nykyään heiluteltava versio on pelkkä moderni tekele, jolla on laivastolipun muoto ja sotalipun värit.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Trilisser kirjoitti: lincolnilaisten propagandanäkemys on aivopessyt keskivertonykysuomalaiset samalla teholla kuin spielbergiläinen näkemys 2. ms:sta.
Hihhin. Monien "keskivertonykysuomalaisten" tiedot USA:n sisällissodasta perustunevat elokuvaan Tuulen viemää, missä orjat ovat uskollisia ja Ku Klux Klaniakin puolustetaan. No, onhan Juuretkin nähty Suomessa.

Vakavasti puhuen, kun kerran Suomessa on kapitalismi ja (ainakin näennäinen) demokratia, niin olisi kai aika ihme, jos "keskivertonykysuomalainen" symppaisi yhteiskuntia, joissa oli ihan erilaiset arvot. USA:n etelävaltioissa oli köyhien valkoisten elämä aika ankeaa - ja siinä asemassahan nämä torppareiden, mäkitupalaisten jne. jälkeläiset olisivat siellä olleet.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Jussi Jalonen kirjoitti:Mutta mitäpä tykkäsitte vapautetun orjan hyvin nokkelasta kirjeestä entiselle isännälleen?
Kirjeen ollessa vastaus eversti Andersonin kutsuun palata takaisin isäntänsä luokse, kertoo kirje aika paljon isännän ajatusmaailmasta, että kutsuu entistä orjaansa takaisin, jota on aikonut pistoolilla ampua.
You will also please state if there has been any schools opened for the colored children in your neighborhood. The great desire of my life now is to give my children an education, and have them form virtuous habits.
Jourdan kysyy vuonna 1865 onko avattu kouluja värillisille ja toisessa ketjussa keskustellaan Suomen suurruhtinaskunnan estelystä suomalaiskoulujen perustamiseksi täsmälleen samoihin aikoihin.

Ulla Kataisen mukaan (Kanava 7/2009) rautalampinen kansanrunoilija Lyytikäinen samoihin aikoihin:

"Rakastettu Ruohtalainen,
Jospa aukaiset ovea,
Kumartelen kunnialla,
lasken lakkini alemma:
Suaihte sanoja Suomen
Suosiolla seuranasi!"

Maapallon eri kolkilla erilaisissa ympäristöissä oli pyrkimys ihmis- ja kansalaisoikeuksien toteutumiseen samoihin aikoihin ja osin samoilla teemoilla ja suomalaiset olivat kehityksessä mukana omalla voimakkaalla panoksellaan.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Trilisserille

Haluaisin huomauttaa nimimerkki Trilisserille, että tällä foorumilla epäasiallinen kielenkäyttö ja hyökkäävä käytös ei ole sallittua. Netistä löytyy kyllä tähän tarkoitukseen sopivampia paikkoja kuin tämä.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Vetehinen kirjoitti:Jourdan kysyy vuonna 1865 onko avattu kouluja värillisille ja toisessa ketjussa keskustellaan Suomen suurruhtinaskunnan estelystä suomalaiskoulujen perustamiseksi täsmälleen samoihin aikoihin.
Mustan väestön koulutus Yhdysvaltain sisällissodan jälkeisenä jälleenrakennuskautena onkin muuten aika kiinnostava aihe sinänsä (pidetään nyt tätä viestiketjua vaikka sellaisena yleisenä sisällissota/jälleenrakennus-keskusteluna).

Yhdysvallat sai ensimmäisen opetusministeriönsä sisällissodan jälkimainingeissa. Presidentti Andrew Johnson vahvisti lain opetusministeriöstä (Department of Education) vuonna 1867, vaikkakin uusi keskushallinnon haara kutistettiinkin nopeasti vain opetusvirastoksi (office). Muistin vanhastaan eräässä uutisryhmässä muinoin postitetun viestin, jossa oli siteerattu myös tilastoja luku- ja kirjoitustaidon sekä perusopetuksen menestyksestä Yhdysvaltain mustan väestönosan keskuudessa. Lähtötaso oli vuonna 1860 se, että 81% vapaista mustista osasi lukea ja kirjoittaa, siinä missä orjien keskuudessa vastaava osuus oli arviolta alle 5%. Mikäli mustaa väestönosaa tarkastellaan kokonaisuudessaan, osapuilleen 13% oli ainakin jossain määrin luku- ja kirjoitustaitoista.

Sisällissodan jälkeen lukutaitoisten osuus lisääntyi näin, kuten viestissä on mainittu:

Vuosi | Lukutaitoprosentti valkoisen ja ei-valkoisen väestönosan keskuudessa
___________________________________________________________________
1870 |88.5% |20.1%
1880 |90.6% |30.0%
1890 |92.3% |43.2%
1900 |93.8% |55.5%
1910 |95.0% |69.5%
1920 |96.0% |77.0%
1930 |97.0% |83.6%
1940 |98.0% |88.5%


Ei lainkaan huonot lukemat, kun pitää mielessä että lähtötaso etelävaltioissa oli käytännössä nolla, ja sikäläinen mustien koululaitos jouduttiin rakentamaan terrorin, ahdistelun ja rotusyrjinnän yhteydessä.

Tuossa viestissä mainittu Uuden Englannin koululaitoksen mallin käyttöönotto Yhdysvaltain valloittamilla Filippiineillä on sekin kiinnostava. Yhdessä sukupolvessa lukutaito ponnahti Luzonilla viiteenkymmeneen prosenttiin, vaikka opetus oli täysin vieraalla kielellä. Valitettavasti kirjoittaja ei ole maininnut vertailun vuoksi, mikä lukutaitoisten osuus oli ollut Espanjan siirtomaavallan alla, mutta veikkaisin, ettei aivan samaa luokkaa.



Cheers,

J. J.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Tässäkin keskustelussa tuntuvat intiaanien edut unohtuneen täysin. Lienee varsin loogista, että ao. sotaa käsitellessä alkuperisväestön etujen täytyy olla etusijalla muualta tulleiden etujen sijaan. Väitän, että Konfederaatin voitto olisi ollut intiaaneille suuri voitto verrattuna toteutuneeseen historiaan. Ensiksi, Etelän maaseutukeskeinen elämäntapa oli huomattavasti yhteensopivampi intiaanien elämäntapaan kuin Union kaupunkilaisteollinen elämäntapa. Toiseksi, laajeneminen länteen intiaanien maille oli puhtaasti jatkoa Unionin päällepäsmäröinnille ja em. kaupunkilaisteollisen kulttuurin paisuvan ahneuden tyydyttämiseksi. Olihan esim. Custerin leski kirjoituksissaan sitä mieltä, että intiaanien tuhoaminen oli täysin OK, koska idässä oli talouslama.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

[quote="Trilisser"]Tässäkin keskustelussa tuntuvat intiaanien edut unohtuneen täysin. quote]
_________________________________________________________________
Olisikohan niin, että realistisista taipujista jää jäljelle korkeintaan huono ja ristiriitainen muisto ?
The Little Bighornin voittaja Sioux-päällikkö Sitting Bull ajoi intiaanien etuja kenties eniten.
http://www.nps.gov/archive/libi/home.htm
http://www.vapriikki.net/sittingbull/
Suomessakin vielä 2009.

V.Palvo

tsadilainen
Viestit: 119
Liittynyt: 19.06.07 14:37

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Trilisser kirjoitti:Tässäkin keskustelussa tuntuvat intiaanien edut unohtuneen täysin. Lienee varsin loogista, että ao. sotaa käsitellessä alkuperisväestön etujen täytyy olla etusijalla muualta tulleiden etujen sijaan. Väitän, että Konfederaatin voitto olisi ollut intiaaneille suuri voitto verrattuna toteutuneeseen historiaan. Ensiksi, Etelän maaseutukeskeinen elämäntapa oli huomattavasti yhteensopivampi intiaanien elämäntapaan kuin Union kaupunkilaisteollinen elämäntapa. Toiseksi, laajeneminen länteen intiaanien maille oli puhtaasti jatkoa Unionin päällepäsmäröinnille ja em. kaupunkilaisteollisen kulttuurin paisuvan ahneuden tyydyttämiseksi. Olihan esim. Custerin leski kirjoituksissaan sitä mieltä, että intiaanien tuhoaminen oli täysin OK, koska idässä oli talouslama.
Harmi, ettei siellä Etelässä ollut inkkareita, kun Etelä olisi kohdellut niitä niin paljon paremmin.
Vai miten se oli: http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Removal_Act_of_1830
Vihollisen vihollinen on potentiaalinen liittolainen; karkeasti yleistäen intiaanit olivat Ranskan puolella englantilaisia siirtolaisia vastaan, Englannin kruunun puolella kapinallisia siirtokuntia vastaan, ja Konfederaation edustajat saivat osan Intiaaniterritorion (nyk. Oklahoma) heimoista taistelemaan Etelän puolella.
Mutta kun Syvä Etelä oli etnisesti puhdistettu intiaaneista reilua sukupolvea ennen tätä sisällissotaa, ei väite Etelän monikulttuurisuudesta oikein vakuuta. Maanvaltausta ei ajanut kaupunkilaisteollinen vaan agraarinen elämäntapa.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Maksan sinulle vitosen jos löydät kohdan jossa väitän Etelän olleen monikultturismin asialla. Ei sitä ollut Unionikaan. Suurin osa abolutionisteista olisi nähnyt mustat mieluummin laivattuna takaisin Afrikkaan.

Mitä tulee kaupunkilaisteolliseen kulttuuriin, niin mistähän luulet sen tarvitseman energian ja raaka-aineiden tulleen? Aivan, intiaanien mailta. Ja niin kauan kuin maat olivat intiaanien hallussa, mailta ei matkannut grammaakaan raaka-aineita tyydyttämään kaupunkilaisteollisen massakulttuurin ahnetta tarvetta.

tsadilainen
Viestit: 119
Liittynyt: 19.06.07 14:37

Re: Vanhalle mestarilleni, eversti Andersonille

Mitä tulee kaupunkilaisteolliseen kulttuuriin, niin minneköhän luulet Etelän puuvillan menneen ja mistä kaiken teollisesti tuotetun tulleen? Etelä oli teollisen kulttuurin täysin riippuvainen osa (raaka-aineiden tuottaja ja markkina-alue), ei vastakohta.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”